Kıbrıs’a ‘tarifeli’ şart

Kıbrıs’a ‘tarifeli’ şart

Konya’daki oda ve STK’lar “Kıbrıs’a uçuyoruz” projesi kapsamında bir araya geldi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Hem Kıbrıs tarafı hem de biz Kıbrıs’a tarifeli seferlerin başlamasını istiyoruz. Kıbrıs ve Tahran uçuşları başlamalı” dedi

“Kıbrıs’a uçuyoruz” projesi kapsamında Ramada Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, TÜRSAB Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kazım Yanar, Konya Ticaret Odası (KTO) Meclis Üyesi Hasan Hüseyin Karapınar, Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar, ASKON Yönetim Kurulu Üyesi Sami Başgil ve STK temsilcileri katıldı. Toplantıda diğer kuruluşlar adına söz alan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Kıbrıs’a geçtiğimiz haftalarda bir seyahat gerçekleştirdiklerini belirterek, ‘Kıbrıs’a uçuyoruz’ projesi hakkında bilgi verdi. Kıbrıs Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette MÜSİAD, KTO, KSO, Konya Ticaret Borsası, ASKON, TÜRSAB ve Skal gibi çeşitli örgütlerin katılım sağladığını söyleyen Şimşek, şöyle konuştu: “Bu organizasyonumuzda Kıbrıs ile Konya’nın ciddi bir geçmişinin olduğu hatırlamış olduk. Kıbrıs’ın yerleşik ahalisi 1571 yılında Kıbrıs Osmanlı tarafından fethedildiğinde oraya Konya-Karaman ahalisi gönderilmişti. Kıbrıslılar ömründe bir defa Konya’ya gelmemiş olsa da ‘Biz sizin oralıyız’ diyorlar. Kıbrıs Turizm Bakanlığımız Kıbrıs turizmi ile ilgili önerilerimizi dinlediler. Kıbrıs Başbakanı ile Konya-Kıbrıs seferleri hakkında görüştük ve desteklerini aldık. Seferlerin başlaması için ısrarcı olduklarını ifade ettiler.”

KUMARHANE ALGISINI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM

Kıbrıs’ın sadece bir turizm adası olmadığını ifade eden Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti: “Kıbrıs olumsuz algıları da barındırıyor. Bu algıyı değiştirmek biraz da Konya’nın eli ile olacak. Kıbrıs’ta aslında emekleyen sanayi gelişme yolunda. Uçuşların başlaması noktasında Türk Hava Yolları’nın desteğini bekliyoruz. Konya’dan Kıbrıs’a başlamasını istediğimiz seferlerle Kıbrıs’ın çeşitli turizm değerleri keşfedilmiş olacak. Kıbrıs’ta çok derin tarihi bir birikim var fakat kumarhaneleri ile biliniyor. Sahabelerin mezarının bol olduğu, peygamberimizin halasının mezarının olduğu, birçok dini ve kültürel değer var. Doğa, deniz, güneşi var. Bu ziyaretlerde Kıbrıs’la ne tür iş yapılabileceğinin istişarelerini yaptık. Kıbrıs’ın tek açılacak kapısı Türkiye’dir. Bizim de Kıbrıs’ın yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ithalatından pay alma ihtiyacımız var. Konya’nın ihracat hedefleri noktasında bu uçuş katkı sağlayacak. Tahran seferlerinin ertelenmesi konusunda ise istemediğimiz bir erteleme yaşadık. Biz Kıbrıs derken Tahran’a da uçmak istediğimizi, İranlılar’ı Konya’ya getirmek istediğimizi hatırlatmak istiyoruz. Konya-İran ilişkilerimizi hızla geliştiriyoruz. Bunu turizmde de gerçekleştirmemiz lazım. Tahran Konya uçuşları başladıktan sonra Kıbrıs aktarması ile turizm ihtiyaçları Kıbrıs’ta tamamlanabilir. THY yönetiminden bu talebe olumlu destek bekliyoruz.”

TİCARET HACMİNİ 10 KATINA ÇIKARABİLİRİZ

Kıbrıs’tan 100 kişilik bir heyeti Konya’ya davet ettiklerini ifade eden Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Kıbrıs nüfusu az olsa da çeşitli sektörlerde birbirimize fayda sağlayabiliriz. Çok sayıda üniversite var bünyesinde. Biz de sağlık alanında onlara faydalı olabiliriz. Kıbrıs’a gittiğimiz ekiple Tahran’a da gitmeyi planlıyoruz. Kıbrıs ile rakamlara paylaşırsak. Kıbrıslıların Türkiye’de 389 yatırımı var fakat Konya’da hiç yok. Bu sayede Konya’ya bir yatırım alabiliriz. Konya’dan Kıbrıs’a 2014 yılında 15 milyon dolarlık bir ihracat yapmışız. Bu hacmi 10 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Ticaret hacmimiz çok düşük ama bu uçuşlar ile bu hacmi artırabiliriz. Şu anda ulaşım imkanı çok zor. Uçuşlar başlarsa Konya-Kıbrıs Lefkoşa Havalimanı’na 45 dakikada ulaşmış olacağız. Kıbrıs pazarı ile cari fazlamıza daha da katkı sağlayabiliriz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum