Keskin bıçak için özel tavsiye! Yerli masat sadece 200 TL

Keskin bıçak için özel tavsiye! Yerli masat sadece 200 TL
Eski Buğday Pazarı esnaflarından Gözde Bıçakçılık sahibi Şakir Ercan, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara bıçak seçimi ve bileme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bıçak ustası Ercan, ‘Bıçakta işin sırrı, doğru masatlamada gizlidir’ dedi

Dededen babaya, babadan çocuğa miras olarak çocukluğundan beri bıçak bileme işiyle uğraşan Şakir Ercan, Kurban Bayramı öncesinde bıçak alacak ve biletilecek vatandaşlara önemli bilgiler verdi. Vatandaşların özellikle bildikleri yerden bıçak alması gerektiğini ifade eden Ercan, “Vatandaşları Kurban Bayramı öncesinde bıçak konusunda özellikle uyarmak istiyorum. Bildikleri esnaftan ve bilindik marka bıçak tercih etsinler. Allah muhafaza, Kurban ibadetini ailesiyle birlikte yerine getiren vatandaşlarımız var. Kendilerine zarar verebilirler; kurbanı kesecekken kendilerini kesebilirler. Bıçak kesmezse kurbanlığa eziyet edebilirler. Bıçak kesmeyince işler aksayabilir. O yüzden mutlaka bilindik bıçak markasını, en güvendikleri esnaftan almalarını öneriyorum. Bıçak hiç kesmez değil, keser ama belli bir müddet sonra bıçağın keskinliği aniden kaybolabilir, yani ucu çabuk körelir. Bu nedenle bıçağın kalitesi çok önemlidir” diye konuştu.

3-4.webp

BIÇAKLAR 270 TL’DEN BAŞLIYOR

Ercan, bıçak fiyatlarının uygun olduğunu belirterek, “Kemikten ayırma bıçağı, sıyırma bıçağı, kelle bıçağı, ithal bıçaklar ve kendi imalathanemizden çıkardığımız bıçaklarımız var. Bunların ücreti de çok yüksek değil; 270 TL’den başlayıp 700 TL’ye kadar çıkıyor. 270 TL’ye sattığımız bıçak da kalitelidir. Yani ben ürünümün arkasındayım, müşterimin kesinlikle kafası ağrımaz” ifadelerini kullandı.

3-3.webp

‘İŞİ EHLİNE BIRAKIN’

Herkesin kendi işini yapması gerektiğini vurgulayan Ercan, sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Şimdi, Kurban Bayramı zamanı önüne gelen herkes bıçak bileyici oluyor. Mesela bisiklet tamircisi de bıçak biliyor, bakkal da bıçak biliyor, hatta ayakkabı tamircisi bile bıçak biliyor. Ben bunu meslektaşlarımı kötülemek için söylemiyorum ama herkes kendi işini yaparsa, vatandaş da işini ehline yaptırırsa, başı daha az ağrır. Allah aşkına, bakkalın bilediği bıçakla benim bilediğim bıçak bir olabilir mi? Ben bu mesleğe çekirdekten yetiştim, bu işin püf noktalarını iyi bilirim. Mesela bir bıçak nasıl bilenir, ağzı bozuksa nasıl düzeltilir, biz bunları çok iyi biliriz. Yani bizim bilediğimiz bıçak farklı olur; ek iş olarak bu işi yapan esnaf arkadaşlarımızın bilediği bıçak ise farklı olur. Bizim bilediğimiz bıçak üç farklı işlemden geçer: Önce normal taşla bileriz, sonra yağlı keçede bileriz, en sonunda da kılağa alırız. Ek iş olarak bu işi yapan esnaflar ise genelde tek aşamada bileyip geçer.”

‘MASATSIZ BIÇAK OLMAZ!’

Bıçağın bilenme süresinin 1 ile 2 dakika arasında değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Ercan, şunları söyledi: “Bir bıçağın bilenmesi 1 ile 2 dakika arasında değişkenlik gösterebilir. Tabii bıçağın durumu da çok önemli. Eğer bıçağın ağzı bozuksa, işlem biraz daha uzun sürebilir. Ancak şimdiye kadar yaptığım işler göz önüne alındığında, bıçakların çoğu 2 dakika içinde 25 TL’ye hazır hâle geliyor. Tabii bıçak biledikten sonra bazı müşteriler geliyor ve ‘Ya abi, ben bu bıçağı yeni bilettim ama kesmiyor’ diyor. Bıçak aslında keser ama taze ete girdiği anda bir miktar körelebilir. Bu yüzden bıçağı sürekli masatlamak gerekir ki en yüksek verim alınabilsin. Bıçağı sürekli çalıştıracaksınız, masatla ucunu açacaksınız, böylece keskinliğini koruyacak. Biz bıçağın ağzını inceltip iyice keskinleştiriyoruz ama taze etle temas ettiğinde bıçak bir anda körelebilir. Allah korusun, et kesilmez ama bıçak eline kayarsa ciddi şekilde yaralayabilir. O yüzden bu risklere girmemek için vatandaşın, bilenmiş bıçağı kurban kesimi sırasında mutlaka masatla kullanması gerekir ki işini sorunsuz tamamlasın.”

YERLİ MASATLAR 200 LİRADAN BAŞLIYOR

Son olarak masatların fiyatından bahseden Ercan sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: "Masatın fiyatı 200 TL’den başlar, 5 bin TL’ye kadar çıkar. Fiyatı yüksek olan masatlar ithal, yurtdışından gelen ürünlerdir. Ancak bizim verdiğimiz 200 TL’lik masatlar da işini dört dörtlük görür. Masata o kadar para vermeye de gerek yok ama masatsız da olmaz."

Kaynak:Süleyman Kuloğlu (ESKİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum