Keçe aksesuarda hayat buluyor

Keçe aksesuarda hayat buluyor

Geçmişte çobanların kepenekleri ve yer örtülerinde kullanılan keçeyle, bugün daha çok hediyelik eşya ve aksesuar üretiliyor

Geçmişte çobanların kepenekleri ve yer örtülerinde kullanılan keçeyle, bugün daha çok hediyelik eşya ve aksesuar üretiliyor. Üzerinde sürüngenlerin hareket edememesi nedeniyle geçmişte yer yaygıları ve çoban kepeneği yapımında kullanılan keçe, günümüzde ise maharetli ellerde popüler aksesuar ürünlerine dönüşüyor. 

Yünün ya da kılın su ve sabunla çiğnenip dövülerek liflerin birbirine kaynaştırılmasıyla elde edilen ve örtü, yaygı, çadır ya da giysi yapmada kullanılan bir tür kaba kumaş olarak tanımlanan keçeden tesbih bile yapılıyor. Keçecilik sanatının yaşatılması için Konya'da kurs da açıldı. Dünyadaki ilk tekstil ürünü olarak bilinen ve minimal yaşamın simgesi keçe açılan kurslar sayesinde de yeniden yaşam buluyor. Yıllar boyunca kepenek ve yer yaygısı olarak kullanılan bu doğal malzeme sanatçıların özgün tasarımlarıyla katma değeri yüksek, ekonomik getirisi olan dekoratif bir malzemeye dönüşüyor.

KEÇE YALITIM İŞLEVİ GÖRÜYOR

Keçe Sanatçısı Fatmagül Girgiç, meslek ve üretilen ürünler hakkında Merhaba Şehir'e bilgi verdi. Keçe sanatından bahseden Girgiç, "Eskiden keçeden sadece kullanım amaçlı ürünler üretilirdi. Özellikle yörükler keçeden yapılan kepenekleri, kilimleri ve halıları daha çok kullanırdı. Şimdi keçeden yapılan aksesuarlar ilgi görüyor” dedi. Keçenin sağlığa faydalı olduğunu belirten Girgiç, keçelerin bir yalıtım işlevi gördüğünü belirterek, “Keçe yazın sıcağı, kışın ise soğuğu içeriye almıyor” ifadelerini kullandı. Keçeden semazen figürü, hediyelik fülar, kaban, yelek ve aksesuarlar yaptığını belirten Girgiç, Konya'nın keçe sanatında geçmişten beri önemli bir konumda olduğunu, keçeden yapılan ürünlerin Konya'dan dünyanın dört bir yanına gönderildiğini belirtti. Girgiç, son olarak meslekte ustanın yetişmediğinden yakındı.

KEÇE YAYGIN ŞEKİLDE KULLANILIYORDU

Girgiç, keçenin tarihsel geçmişi ile ilgili ise şu bilgileri verdi: ""Keçenin geçmişi milattan önceki yüzyıllara dayanmakta. Koyun ve keçinin olduğu her coğrafyada yapılan kazılarda keçe buluntularına rastlanmış. Yündeki keçeleşme, dokuma ve giyim endüstrisinde, liflerin bir kusuru, bir sorun olarak görülmüş ve önlenmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiş. Oysa göçerler, yünün bu özelliğinden yararlanmış, üretimi oldukça zahmetli olan ve beceri gerektiren keçeyi üretirken üzerine yaptıkları motiflerle duygu ve düşüncelerini aktarmışlar ve bu ürünleri birer sanat yapıtına dönüştürmüşler. Şehirleşme ile birlikte değişen koşullarla kaybolmaya yüz tutan, günümüzde çeşitli etkinliklerle yeniden gündeme gelen keçe, unutulan geleneksel el sanatlarımızdan sadece biri."

KERİM ATICI / MERHABA ŞEHİR / merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.