Kazım Öztoklu: Otelciliğe valiz taşıyarak başladım

Kazım Öztoklu: Otelciliğe valiz taşıyarak başladım

17 yıldır otelcilik sektöründe çalışan Anemon Konya Otel Genel Müdürü Kazım Öztoklu, mesleğe valiz taşıyarak başladığını söyledi. Konya'nın kongre merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Öztoklu, “Yeni otellere ihtiyaç var” dedi

RÖPORTAJ-KERİM ATICI

17 yıldır otelcilik sektöründe çalışan Anemon Konya Otel Genel Müdürü Kazım Öztoklu, mesleğe valiz taşıyarak başladığını söyledi. Konya'nın kongre merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Öztoklu, “Yeni otellere ihtiyaç var” dedi

EMİRLE İLERLEYEMEZSİNİZ

Anemon Konya Otel Genel Müdürü Kazım Öztoklu ile 2011 Aralık ayında faaliyete geçen Anemon Konya'nın bölgeye neler kazandırdığını, Konya turizminin dününü, bugününü ve geleceğini konuştuk. Turizmde kariyer yapmak için otellerde çalışmanın önemine vurgu yapan Öztoklu, “Emir ve kurallarla bu çağda ilerlemek zor. İyi bir yönetici olmak için paylaşımcı, yeni fikirlere açık olmak ve alt kadroların fikirlerine de değer vermek zorundasınız” diye konuştu.

ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞTIM

Öztoklu, “Uzun zaman boyunca yılmadan birçok küçük ve büyük işletmelerde çalıştım, mutfak ve teknik serviş bölümleri dışında her görevi yaptım. Bu mesleği 17 yıldır icra ediyorum. Mesleğe valiz taşıyarak başladım. Zor şartlarda çalışarak bu yerlere geldim. Hem okuyup hem çalıştığım zamanlar da oldu. Hepsini ortak ve planlı bir şekilde yürüterek bu günlere geldim. Gençlere de tavsiye ederim” dedi.

**Konya'da önemli bir başarı yakaladınız. Bu başarının sırrını bizimle paylaşır mısınız? Meslekte staj yapmanın önemi nedir?

-Başarının formülü misyon ve vizyon sahibi çalışma arkadaşlarım ile mümkün. İş hayatının kuralları hızla değişiyor. Rekabet artıyor ve zaman herkese dar geliyor. Başarının sırrı takım ruhu ve ekip olarak çalışma da yatıyor. Bireysel başarılar artık şirketleri ileriye taşıyor. Personel arasında adaletli davranmak yöneticilerin ihmal etmemesi gereken bir görev. Gerek işlerin yürütülmesi sırasında aynı seviyedeki personele eşit oranda yetki ve sorumluluk vermek, gerekse hak ve menfaatlerden eşit olarak yararlanmaları sağlanmalıdır. Kendisine adaletli davranılmadığını sezen bir personel kuşkusuz görevini zevkle yapamaz. Kazandığımız, sahip olduğumuz her şeyi çalışmaya, efor sarf etmemize borçluyuz. Kurum kültürünüzü oluşturan en önemli değerin, ortak hedeflere inanmak ve bu hedeflere ulaşmak için beraber yürüme isteği duymaktır. Aidiyet ve sahiplenme duygusu sizi başarılı kılar. Değerlerimizi, dinamik, esnek ve proaktif stratejilere dayanan yönetim modelimizi benimseyen arkadaşlarla çalışıyoruz. Ortak bir hedefe doğru yol alıyoruz. Satışın tek şartı dürüstlüktür. Eğer dürüstseniz ve herkes sizin dürüstlüğünüze inanıyorsa, satış konusunda zorlanmazsınız. Satışın en sevdiğim yanı; bir şeye olumlu anda müdahale ettiğinizde yaşanan doluluklarla ve rezervasyon akışının hızlanması ile hemen sonucu alabiliyor olmak. İyi bir satışçı olmak için; beşeri ilişkileriniz güçlü olması gerekiyor.

**Anemon Konya Otel, sektöre hızlı bir giriş yaptı. Kısa sürede adından sıkça söz ettirdi. Anemon, Konya turizmine neler kazandırdı?

-Anemon Konya, bölgenin ihtiyacından kaynaklı yapılan bir yatırımdır. Bu anlamda ihtiyacı karşılayacak kapasite ve lokasyona uygun bir yapısı olan otelimiz, konaklama, ziyafet ve kongre konusunda iddialı ve başarılı toplantılara, konferanslara ve kongrelere imza attık ve atmaya devam edeceğiz. Özellikle turizmin kazandıran alanlarına yönelik yapılan atılımlar turizm gelirinin artırılmasına da katkı sağlıyor. Kongre turizmi de turizmin en çok kazandıran alanlarından. Bu konuda yapılan yeni yatırımlarla ulusal ve uluslararası birçok kongre ve etkinlik Konya’ya çekilmiş ve çekilebilecek durumda.

**Konya, gerek fuarlar gerekse de konferans sayesinde iş dünyasının buluşma merkezi oldu. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-Konya yapısı, dokusu, yaşam kültürü ve yeri açısından koca bir tarihi içinde barındıran bir şehirdir. Şehir oteli denildiğinde direkt olarak şehirci ve şehirli bir yaşam çağrışımı oluşuyor ki bu da; içerisinde bulunduğumuz yer konumumuz, yapımız, dokumuzdan başlayarak, ürünlerimiz, hizmetlerimiz, ulaşılabilinirliliğimiz, ulaşım çeşitliliği ve kolaylıklarının yanı sıra iş ve sosyal hayatın cazibe merkezlerinin yakınlığımızla ve bu yaşam biçimine uyumumuz ve kattıklarımızla şehir ve iş oteli oluyoruz. Misafirlerimiz konaklamalarında, toplantı, eğitim, seminer türü işlerini şehrin her bölgesine yakın, ulaşımı kolay, ama sakin bir ortamda yapmayı tercih ediyorlar. Anadolu'nun öne çıkan şehri Konya, iş dünyasının buluşma noktası olmaya devam ediyor. Hem ulaşım açısından kolay hem de bir geçiş noktasıolması sebebiyle iş toplantıları ve özel davetler için sıklıkla tercih edilen bölge. İş otelleri genel olarak şehrin içerisinde ve merkezi yerlere yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile öne çıkarlarken, misafirlerine işin stresini ve yorgunluğunu üzerlerinden atabilecekleri sakin ve huzurlu bir ortam ve özel hizmetler sunarlar. İş otelleri; misafirlerine toplantı salonları, internet bağlantılı çalışma masaları, transfer hizmetleri, organizasyon ve etkinlikler için çözüm ortaklığı, SPA sağlık ve spor aktiviteleri, fitness programları, farklı masaj paketleri gibi özel hizmetleri ile de öne çıkmaktadırlar. Bizim farkımız; misafirlerimize kişiye özel hizmetler üretmemizdir.

**Turizmciler içinde bulunduğumuz yıldan umutlu. 2014 yılı turizm sezonuna ilişkin neler söylemek istersiniz?

-Biz geçen yıl hedeflerimize ulaştık ve 2014 yılına hızlı bir şekilde başladık yılın ikinci çeyreğindeyiz herşey güzel gidiyor.Yaptığımız görüşmeler ve operasyonlar neticesinde geçen seneden farklı bir sezon yaşamayacağımızı öngörüyoruz. Misafir memnuniyeti başta olmak üzere, doluluğumuzu, gelirlerimizi arttırarak, sürekli misafir profilimizi çoğaltıp genişleterek artırmak. Yeni misafir profilleri bulmak. Verdiğimiz hizmetlerle ilgili ulusal ve uluslararası önemli ödüller almak istiyoruz. Rekabet yapılan işin kalitesinin artmasında da önemli bir rol oynuyor. Turizm adına yapılan her türlü yenilik diğer otelleride yenilenmeye yönlendiriyor. Sadece mimari yapı veya kullanılan malzeme değil, verilecek serviste de rekabet önemli. Bu konuda çıtamızı yüksek tutuyoruz.

**İş toplantılarını şirketlerinin toplantı salonlarında yapmak yerine dışarıda farklı bir ortamda almayı tercih etmeleri şirketlere ne kazandırır?

-Şirketler bazı özel toplantılarını verimli geçmesi ve motivasyon oluşturmak adına aksiyon olarak dışarıda, otellerde yapmayı tercih ediyorlar. Bunun nedeni olarak önemli toplantıların, eğitimlerin ve seminerlerin normal mesai biçimlemesinin dışında olması gerekliliği yatmaktadır.Tabii ki bu organizasyonlar bir planlama ve program dahilinde yapılması gerekliliğinden dolayı, beklentiye doğru, profesyonel çözüm ve hizmeti vermek otellere bırakılıyor. Şirketlere ise; verimli ve etkin şekilde toplantılarını yapmak ve amaçlarına ulaşmak kalıyor.

**Konya'nın yeni otellere ihtiyacı var mı?

-Konya'nın otel sayısı ihtiyaca cevap vermiyor. Konya, kongre merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin inşa ettiği dev salonlar, kongre turizmine ciddi katkı sağlayacaktır. Konya'nın bugün 3-5 adet 5 yıldızlı otele ihtiyacı var. Büyük kongrelere ev sahipliği yapacak salonlarımız var, otellerimiz de olmalı. Bunun için bazı işadamları otel inşa etmek için yatırım belgesi aldı. Önümüzdeki dönemde yeni oteller yapılacak. Daha çok otel inşa edilmesi işleri düşürmez. Aksine daha da artırır. Konya, İç Anadolu illeri arasında otelcilikte pastadan büyük pay alıyor. Ulaşımdaki kolaylık otellere yaradı. Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri başladığında yerli turizmde bir patlama bekliyoruz. Diğer pek çok sektörde olduğu gibi otelcilikte de kalifiye eleman sıkıntısı var. Konya’da günde 8-10 uçak seferi var. Bunlar bize olumlu yansıyor. Üniversite sayımız da 5 oldu.

**Konya son dönemlerde bir çok spor organizasyonuna da ev sahipliği yaptı. Spor müsabakalarının sektörü ne gibi katkısı oldu?

-Konya son 2 ayda çok sayıda spor müsabakasına ev sahipliği yaptı. Konya'ya gelenlerin sayısında ciddi bir artış var. Konyalı bürokratımız Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'a teşekkür ederim. Şehrimize ciddi destekleri var. Konya'da futbol, hetbol, besketbol, voleybol ve benzeri farklı branşlarda çok sayıda müsaka yapıldı. Türkiye Kupası'nın finalı Konya'da yapıldı. Finalistlerden Eskişehirspor bizim otelde kaldı. Bu sayede otelcilerin yüzü güldü. Turizme önem vermeliyiz.

EMİR İLE İLERLEMEK ÇOK ZOR

**Size iyi bir yöneticide bulunması gereken özellikler nelerdir? Birinci ve ikinci kuşak olarak tanımlanan yöneticileri nasıl buluyorsunuz?

-Emir ve kurallarla bu çağda ilerlemek zor. Teknolojinin yoğun olduğu çağımızda iyi bir yönetici olmak için paylaşımcı, yeni fikirlere açık, fikir jimnastiğine açık, alt kadroların fikirlerine de değer verebilecek ve onlarla çalışmalar yapabilecek. Eğer bu saydıklarımızı gerçekleştirebilirsek iyi ve doğru bir yönetici oluyorsunuz. Yoksa talimatlarla iyi bir yönetici olunmaz. Yeni kuşak biz yöneticiler çok farklı yönetim anlayışına sahibiz. Çağın gereğine uyarak misafirlerinde beklentileri farklılık gösteriyor. Tesisler hem reklam hem de hizmet ayağında çağı yakalamak zorunda. Artık 10 yaşındaki bir çocuk tablet ile tesiste dolaşıyor, anında hizmet konusunda yorum yapabiliyor. Bunun için yöneticilerin bu konuları çok iyi değerlendirmesi ve yeni gelen yöneticilere sektörün sıcak bakması gerekiyor. Turizmde iyi bir yöneticinin birçok özelliğe sahip olması gerekmektedir. Bunların başında mutlaka eğitim gelmektedir. Ancak; bunu tamamlayacak olan, genel kültür, fizik, güvenilirlik, çalışkanlık ve temsil yeteneği gibi birçok vasfın beraberinde olması gerekmektedir. Bütün bu vasıflardan sonra iyi kurumlarda ve zincirlerde istikrarlı ve uzun soluklu merdivenlerden birer birer çıkmak. Bu tecrübeler den dersler çıkarmak, iyi olanlarını kullanmak, olmayanlarını kullanmamak. Yani kendine zamanında yapılmasından hoşlanmadığın yönetim şekillerini yapmamak, ‘keşke bunun yerine şöyle davransalardı ne iyi olurdu’ yönetim biçimini uygulamak, çalışanlarını iyi tanımak, onlara sahip çıkmak ve daima iyiye güzele doğru motive ederek gelişimini sağlamak gibi öne çıkan birkaç hususu iletmek isterim. İyi niyet, takipçi, benim için en önemli özellik takipçi olmasıdır. Ön yargılı olmaması, iyi bir ekip lideri olması gerekiyor. Beraber çalıştığı arkadaşlarını motive edebilecek bir yönetici olmalı.

**Gençlere kariyer planları için neler söylersiniz?

-Kariyer planlaması düşüncesi, sadece iş hayatına atıldıktan sonra değil, lise ve üniversite dönemlerinde de düşünmeye başlamanız gereken bir konu. Ancak iş hayatını yaşayıp, biraz iş deneyimi kazanıp, kendinizi mesleki açıdan da değerlendirdikten sonra planlarınızı gözden geçirebilirsiniz . Ayrıca kariyer planlamanızı değişen iş koşullarına, değişen iş alanlarına göre de yeniden değerlendirmeniz gerekebilir. Kariyerinizi planlarken, hedefiniz, mesleğinizin sizi sosyal, ekonomik, bireysel doyuma ulaştırmasını gözönünde bulundurulmalı. Yapmış olduğumuz görevler bizleri şımartmamalı çevremizden, çalışma arkadaşlarımızdan uzaklaştırmamalı. Nereden geldiğimizi unutmadan çalışmalarımıza azimle ve hırsla devam etmeliyiz. Kartvizitimizde yazan görevimizin gelip geçici olduğunu unutmamalıyız.Önemli olan kartvizitimizdeki göreve değil, isimimize verilen değer ve saygıdır.

KAZIM ÖZTOKLU KİMDİR?

1978 yılında Konya'da dünyaya gelen Kazım Öztoklu, 1997 yılında Antalya Kemer'de valiz taşıyarak otelcilik mesleğine ilk adımını attı. Turizm bölümü mezunu olan ve bir çok otelde çeşitli görevler üstlenen Öztoklu, halen Anemon Konya Otel'in Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor. Kazım Öztoklu evli ve 2 çocuk babası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum