Kayseri Kalesi Dünya Sanat Merkezi'nin Temeli Atıldı

Kayseri Kalesi Dünya Sanat Merkezi'nin Temeli Atıldı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Mehmet Özhaseki, dünya markası şehir olmak için birçok alanda yatırımların ve çalışmaların olduğunu belirterek, şehirlerin kültür ve sanatta da gelişmesiyle bunun mümkün olabileceğine işaret etti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Mehmet Özhaseki, dünya markası şehir olmak için birçok alanda yatırımların ve çalışmaların olduğunu belirterek, şehirlerin kültür ve sanatta da gelişmesiyle bunun mümkün olabileceğine işaret etti. Özhaseki, her alanda gelişen Kayseri’nin de kültürel anlamda da gelişmesi için Kayseri Kalesi Kültür ve Sanat Merkezi’nin temelini attıklarını ifade ederek, “Kayseri tarihi eserleri, kültürel miraslarıyla dünya markası şehir olma yolunda önemli mesafe alıyor. Artık bu özelliğimizle de övüneceğiz” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin proje yarışmasıyla sonuçlandırdığı ve uyguladığı Kayseri Kalesi Kültür ve Sanat Merkezi’nin temeli törenle atıldı. Kale içinde yapılan çalışmalar sonucunda yapılacak olan müzeler, sanatların icra edileceği ve dinlenme mekanlar kısa süre sonra hizmete girecek.

Temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kale içinin yanı sıra Erciyes Dağı'ndaki projeyle birlikte diğer projeler tamamlandığında cebinde dövizle çok sayıda turistin buraya gelerek alışverişler yapacağını ifade etti. Özhaseki, dünya kenti olabilmek için bu projelerin yapıldığını ve dünya kenti olmak içinde başkalarında olmayan özelliklere sahip olunması gerektiğini anlattı ve şunları söyledi; “Siz özelliklerinizi ön plana çıkartarak, açığa çıkartarak övüneceksiniz. Burada şehrimizin meydan hiçbir yerde yok. Meydan içinde yer alan tarihi Kayseri Kalesi 2 bin yıllık. Hunat külliyesi 800 yıllık. Burada, cami medrese, türbe ve hamam var. Osmanlı’dan kalmış kapalı çarşı var. Mimar Sinan’nın yaptırdığı cami var. Roma mezarı var. Arka tarafta Gevher Nesibe külliyesi var. Meydanda böyle önemli tarihi eserleriniz var. Meydanda sağa sola bakarak 5 medeniyete ait izleri görebiliyorsunuz. Bunun dışında birçok eser var. Bu eserlerimiz tarihi ve kültürel değerlerdir mirası korumak ve ayağa kaldırarak geleceği tertemiz aktarmalıyız. Bunları ayağı kaldırmak ve içine fonksiyon yükleyerek dünya kenti olursunuz. Yoksa park yaparak, yol alt üst yapı yaparak sıradan bir kent olursunuz. Başka bir şey söyleyemezsiniz. Bütün bu tarihi ve kültürel mirasın envanterini çıkarttık. Kitap haline getirdik. Restore ettik. Ayağa kaldırdık. Sonra bunları onarmak yetmiyor. İçine bir fonksiyon yükleyeceksiniz. Buralar kullanılacak. Dışarı açılacaksınız yerli yabancı herkes bundan istifade edecek.”

Başkan Özhaseki, tarihi eserleri gelen yerli ve yabancı turistlere gezdirmek istediklerini belirterek, bunun için Kültür Yolu Projesini hayata geçireceklerini ifade etti. Kale içinin de bu proje kapsamında düzenlendiğini aktaran Özhaseki, kültür yolu üzerinde Selçuklu, Milli Mücadele ve Arkeoloji müzelerinin olacağını anlattı. Arkeoloji müzesinde, Kayseri’de çıkmış Ankara yada başka şehirlerde, müze depolarında çürüyen eserlerin sergileneceğini ifade etti.

Kale içinde de çok keyifli mekanların olacağını anlatan Özhaseki, “Bodrum katta arkeoloji müzesi, üst tarafta sanatçıların bulunduğu resim yapanların ve herkesin gezebileceği mekanlar olacak. Dinleti alanlar olacak. Soluklanmak isteyen herkes buraya gelecektir. Dünya kenti olmak için alt üst yapı, modern yapı, eğitim ve sanayi kuruluşu ile şehir ayağa kalkmalıdır. Ama kültürü ile de ortaya çıkmalıdır. Her alanda markalar ortaya çıkartılmalıdır. O zaman dünya markası şehir olur ve bununla övünürsünüz. Bu yolda önemli mesafeler aldık. Şehirler arasındaki rekabette güzelliğe ulaşacağız” diye konuştu.

Törende konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, şehrin kültürel ve sanatsal anlamda zenginliğine önemli katkısı olacak kale içindeki yatırımların en iyi şekilde değerlendirileceğini ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa ülkelerinde kültürel, tarihi miraslara sahip çıkıldığını ve Kayseri’de de benzer bir çalışmanın yapılıyor olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile projenin her aşamasında katkısı olanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kale içindeki kültür ve sanat merkezi için ilk harç konuldu. Bakan Taner Yıldız, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanları ve çok sayıda davetli ilk harç için birlikte butona bastılar.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.