Kasapların iş kaybı yüzde 80’e ulaştı!

Kasapların iş kaybı yüzde 80’e ulaştı!

Koronavirüs tedbirleri kapsamında düğün salonlarının ve lokantaların kapalı olmasından, piknik alanlarına girişlerin ise yasaklanmasından dolayı kasapların iş kaybı yüzde 80'i buldu.

 

2018 yılının Ağustos ayından bu yana ciddi bir çıkmazın içinde olan esnaf, şimdi de Koronavirüs salgını dolayısya büyük bir çıkmaza girdi. Salgına karşı tedbir amacıyla çoğu işletmenin kapatılmasına karar verildi. Bu karar, kapatılan işletmelere doğrudan, o işletmeler ile bağlantılı olan diğer sektörlere de dolaylı olarak olumsuz yansıdı. Çoğu esnafın iş kaybı yüzde 100'leri buldu. Yine çoğu işletmenin 1 aydan fazla bir süredir kapalı kalması da esnafın işini zorlaştırdı. Düğün salonlarının, lokantaların kapatılması; piknik alanlarına da mevsimi olmasına rağmen girişlerin yasaklanması en fazla kasapları olumsuz etkiledi.   

BAĞLANTILI OLDUĞUMUZ SEKTÖRLER DE ÇIKMAZDA

Koronavirüs dolayısıyla en çok iş kaybını yaşayan esnaf grubu olduklarını dile getiren Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, “Konya'nın düğün pilavları meşhurdur. Normalde bu sezon, Konya'da düğünlerin başladığı sezondur. Düğün salonları kapalı olduğu için biz de et veremiyoruz. Bu anlamda kaybımız çok fazla” dedi. Yazın yaklaştığını ve Konya'da her yıl bu dönemler piknik sezonunun başladığını hatırlatan Başkan Balbaloğlu, “Piknik alanlarına giriş yasak. Mangal yapılmıyor. Bu anlamda da satış yapamıyoruz. Lokantalar da kapalı, onlara da et veremiyoruz. Normal şartlarda bu dönemde vatandaşın et tüketimi hayli artardı” şeklinde konuştu. 

RAMAZAN DA BEKLEDİĞİMİZ GİBİ OLMAYACAK

Kurban Bayramı'ndan sonra kasapların iş kaybının arttığını, bu yüzden de kasapların umut kaynağının Ramazan ayı, mangal ve düğün sezonu olduğunu ifade eden Balbaloğlu, daha sonra şunları kaydetti: “Kurban Bayramı'ndan sonra kasapların yaklaşık 4-5 ay yatma süresi var. Et satışları bayramdan sonra bir hayli düşer. Bu yıl Ramazan ayı da esnafın beklediği gibi geçmeyecek. Bunu et fiyatlarının aynı kalmasından anlıyoruz. Her yıl Ramazan ayından birkaç gün önce ete zam gelirdi. Bu yıl ete zam yapılmadı. Şimdi iş yapamadığımız için fiyatlarda bir değişiklik yok. Üreticinin de beklediği olmadı. Hayvanlar hep besicilerin elinde kaldı.” 

KREDİYE BULAŞAN ESNAF ÇOK FAZLA!

İşyerlerinin açık olduğunu fakat iş yapamadıklarının altını çizen Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, kasapların en fazla iş yaptığı dönemin Nisan ve Ağustos ayları arası olduğunu kaydetti. İş kayıplarının yüzde 80'i bulduğunu belirten Balbaloğlu, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Esnaf kirasını bile çıkaramaz hale geldi. Yanında 4 eleman çalıştıran meslektaşlarımız en az 2 elemanını izne çıkardı. Süreç istediğimiz gibi gitmezse, durum daha sıkıntılı bir hal alacak. Gelecek sene bizim ayakta kalabilmemiz için bu sezonun iyi geçmesi gerekir.  Çünkü biz, sezonluk iş yapan bir esnaf grubuyuz. Bu sezondan beklenti yüksekti. Beklenen olmayacak. Peki biz, kışın ne yiyip, içeceğiz? Yazın kazandığımızı kışın harcıyorduk. Masrafını gidermek, zararını karşılamak için krediye bulaşan esnaf çok fazla. Mağdur olan esnaflara acilen destek verilmeli.”

EMRE ÖZGÜL

4-3-(6).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum