Kariye Camii'nde neler oluyor?

Kariye Camii'nde neler oluyor?

Açılışına bir gün kala tehir duyurusu yapılan ve apar topar halıları kaldırılan, minberi sökülen Kariye Camii, yeniden restorasyona alınıyor.

Danıştay’ın, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararı verdiği ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Diyanet’e devredilen Kariye Camii’yle ilgili son gelişmeleri Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’a sorduk. Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla Kariye Camii’nde yeni restorasyon çalışması başlatacaklarını ifade etti. Müslümanların yıllardır hasretini çektikleri Kariye Camii’nin ne zaman cemaatine kavuşacağı hakkında ise yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.

RESTORASYON YAPMAK SON GÜN MÜ AKLA GELDİ?

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un açıklamaları, akıllara, “Kariye Camii madem restorasyon nedeniyle açılamayacaktı, o halde neden açılış için tarih verildi? Restorasyon son gün mü akla geldi?” sorularını getirdi. Öte yandan Kariye Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesinden önceki süreçte de camide restorasyon çalışmaları beş yılı aşkın bir süredir devam ediyordu. Gelinen süreçte Danıştay’ın kararı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi havada kaldı.

Danıştay’ın, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararı verdiği Fatih’teki Kariye Camii, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Diyanet’e devredilmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesinin ardından açılışı için 30 Ekim 2020 tarihi verilen Kariye Camii’nin açılışına bir gün kala erteleme kararı alınmıştı. Kararın ardından hareketli saatlerin yaşandığı cami içerisindeki halı ve minber kaldırılmış, elde ettiğimiz bilgiye göre caminin içerisi tekrardan müze görünümüne çevrilmişti. Kariye Camii’ne kavuşamadığımız bir ay geride kalırken Millî Gazete konuya ilişkin yeni bir bilgiye ulaştı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Kariye Camii’ne ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla yeni restorasyon çalışması başlatacaklarını ifade etti.

ERDOĞAN’DAN RESTORASYON TALİMATI

Müslümanların yıllardır hasretini çektikleri Kariye Camii’yle ilgili Millî Gazete’ye açıklamalar yapan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, caminin yeniden restorasyona gireceğini belirtti. Ersoy, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine talimat verdiğini ve bu doğrultuda Kariye Camii’nin bir bölümünde yeniden restorasyon çalışmalarının başlayacağını söyledi. Ersoy yaptığı açıklamada her ne kadar, “Restorasyonu toparlamamız en az altı ayımızı alacak” dese de şu ana kadar camide bir çalışma başlatılmış değil. Vakıflar Genel Müdürü Ersoy, Kariye Camii’nin restorasyonu için izlenilecek sürece dair de bilgi verdi. Caminin çatısında bir restorasyon çalışmasının yapılacağını kaydeden Ersoy, bu bağlamda daha restorasyon projesinin henüz çizilmediğini, proje çizildikten sonra çalışmalara başlanacağını ifade etti.

RESTORASYON YAPMAK SON GÜN MÜ AKLA GELDİ?

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un caminin açılışının restorasyon faaliyetleri nedeniyle bir süre daha gerçekleştirilemeyeceği yönündeki açıklamasının ardından akıllara “Kariye Camii madem restorasyon nedeniyle açılamayacaktı o halde neden açılış için tarih verildi?” sorusu geldi. Zira Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kariye Camii’niin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrinin ardından yapmış olduğu açıklamada, “Bu kararla süreç başlamış oldu. İçeride yapılacak işlemler var. Bu işlemler bittikten sonra inşallah en kısa zamanda ibadete açılacaktır. Bir Cuma namazıyla başlayacağız” demişti. Öte yandan Kariye Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesinden önceki süreçte de camide restorasyon çalışmalarında bulunulduğu biliniyor. Söz konusu restorasyon çalışmaları beş yılı aşkın bir süredir devam ediyordu. Kamuoyu Kariye Camii’nin yeni restorasyon çalışması ve açılış tarihi hakkında yetkililerden açıklama bekliyor.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Kariye Camii’ne ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla yeni restorasyon çalışması başlatacaklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.