Karın yağmadığı Konya’da son yağmurlar teselli oldu

Karın yağmadığı Konya’da son yağmurlar teselli oldu

Konya’da kar yağışının olmaması nedeniyle endişelenen üreticinin imdadına son yağmurlar yetişti.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, verimlilik için bahar yağışlarının önemini vurguladı.

Türkiye’nin en önemli tarım bölgesi olan Konya’da yağmur üreticinin yüzünü güldürmeye başladı. Son yağışların devam etmesi halinde mart ve nisan aylarında ürünlerin olumlu etkileneceği ifade edildi. Çiftçiler yağışların devam etmesiyle bereketli bir yıl olacağını, attıkları gübrelerin ise yağan yağmur ile birlikte toprağa geçerek mahsule fayda sağlayacağını dile getiriyor. Uzmanlar ise kar yağışının geciktiğini söyleyerek, bu durumun çiftçileri olumsuz etkilediğini belirtti.

4-1.jpg

MART AYINA KADAR YAĞIŞLAR YETERLİ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, yağışların çiftçiyi olumlu etkilediğini kaydetti. Mart ayına kadar son yağışların yeterli olacağını dile getiren Kavuneker, “Mart, nisan ve mayıs aylarında yağışlar böyle devam ederse daha güzel olacaktır. Kar yağışının olmaması elbette olumsuz etkiledi. Ekinler daha çabuk büyüdü ve bu nedenle daha çok su harcanacak. Ama kar yağışı olsaydı su sorununu düşünmezdik. Ürünlerini şu an tam suya ihtiyacı vardı. Çok iyi geldi. Meteoroloji ile sürekli görüşüyoruz. Buğday ve arpa bu mevsimde yetişiyor. Yağışlar böyle devam ederse olumlu bir tablo ile karşılaşabiliriz. Yeterli yağışlar oluyor. Umarım böyle devam eder” dedi.

4-2-rifat-kavuneker.jpg

KAR YAĞIŞININ OLMAMASI TEDİRGİN EDİYOR

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ise yağışların başlamasının çiftçiyi olumlu etkilediğini belirtti. Üner, “Kar yağışı daha önemliydi. Kar yağışının olmaması çiftçiyi tedirgin ediyor. Şu anda yağmurun mart ve nisan aylarında yağması daha önemliydi. Bu dönemde çiftçiyi etkileyen yağış modeli kar yağmasıydı.

4-3-durmus-uner.jpg

Ama bunu Konya’da göremedik. Yağmur elbette berekettir. Ama kar yağışı olsaydı daha olumlu karşılanacaktı. Elbette bu yağışların çiftçilerimize olumlu geri dönüşü olacaktır. Arpa ve buğdayda açısından yağışlar olumluydu. Ekim dönemlerinde nemli toprak olması çok önemli. Burada tohumun da etkisi büyük. Kaliteli tohum kullanılırsa ve nemli toprağa ürün ekilirse çok daha iyi ürün elde edilir. Çiftçilerimize önerim, ekim için yağışların yoğun olduğu dönemi beklesinler. Daha iyi verim almanın yolu buradan geçer” diye konuştu.

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum