Karapınar’da 630 metre çapında dev obruk oluşumu!

Karapınar’da 630 metre çapında dev obruk oluşumu!

Konya Teknik Üniversitesi Yer Hareketleri Grubu elemanlarından Prof. Dr. Yaşar Eren, yörede oluşum aşamasında olan 630 metre çapında dev bir obruk tespit ettiklerini belirtti.

Konya AFAD Obruk projesi kapsamında Karapınar bölgesinde Yer Hareketleri Grubu elemanlarından Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Parlar ve Ar. Gör. Jeo. Yük. Müh. Berkant Coşkuner ile birlikte Temmuz ayından bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Yaşar Eren, karşılaştıkları en ilginç yapılardan birinin de yaklaşık 630 metre çapındaki oluşum aşamasındaki bu obruğun olduğunu söyledi. Prof. Dr. Eren, söz konusu obruğun Karapınar ilçe merkezinin kuş uçuşu 26 kilometre kuzeybatısında dünyanın en güzel obruklarının bulunduğu bölgede yer aldığını söyledi.

3-4.jpg

Eren, şunları kaydetti: “Bölgede çapları 700 metreye varan ve derinlikleri 100 metreyi geçen çok sayıda obruk bulunmaktadır. Çıralı, Meyil, Dikmen, Kızılobruk, Akobruk, Kangallı obruğu, Potur obruğu, Hamam obruğu, Karkın obruğu ve Karain obruğu vb gibi yüzlerce her biri birer jeolojik doğa harikası olan obrukların çok sayıda araştırmaya konu olmasına rağmen halen Türkiye’de ve dünya da yeterince tanınmamaktadır. Oluşum aşamasındaki obruk Büyük Çıralı Yaylası ile Acıkuyu arasındaki büyük bir çöküntü alanı içinde bulunur.”

3-2.jpg

OBRUĞUN BAŞLANGICI ÇOK ESKİ

Jeolojik yapılarının bazılarının aniden bazılarının da uzun yıllar sürecinde oluştuğunu belirten Eren, obruğun oluşum başlangıcının da çok eski olduklarını tahmin ettiklerini kaydetti. Obruğun oluşum aşamasındayken büyük bir ihtimalle yer altındaki bir engel nedeniyle kilitlendiğini kaydeden Eren, “Ancak karayolu üzerindeki gözlemlerden obruk boyunca hareketin devam ettiğini belirledik. Yani diğer bir deyişle çok yavaşta olsa obruk oluşumuna devam etmektedir. Oluşmaya başlayan obruğun çevresinde en az üç dairesel yüzey yarığı bulunmakta ve bu yarıkların genişliği 10 metreye varmaktadır. Dairesel yarıkların çapı 630 metreye varmakta ve görünürdeki derinlikleri 10 metreye aşmaktadır. Oluşmakta olan büyük obruğun dairesel yarıkları üzerinde çapı 10 metreye derinlikleri 7 metreye varan daha küçük obruklar da yer almaktadır” diye konuştu.

3-3.jpg

YÖREDE JEOFİZİK VE DİĞER ARAŞTIRMALAR YAPILMALI

Bölgede bir olumsuzluk yaşanmaması için obruğun özelliklerinin ve altındaki boşluk durumunun ortaya konması gerektiğini ve bu amaçla yörede jeofizik ve diğer araştırmaların da yapılması gerektiğini belirten Eren, şunları söyledi: “Obruk alanı boyunca 3 metreyi aşan yersel çökme gözlenmektedir. Bölgenin obruk oluşumları açısından dünya da eşi benzerine az rastlanır bir bölge olduğunu ve Jeoturizm potansiyelinin de çok yüksek olduğunu belirten Eren, "Bölgenin tanıtımının ve korunmasının yeterince yapılamadığını görüyoruz. Geçmişte bu obrukların bir bölümünün sulu olduğunu, ancak Yer altı suyu seviyesinin hızla düşmesine bağlı olarak çoğunun kuruduğunu ve sadece Meyil obruğunda su kaldığını belirten Eren bunların korunması ve tanıtılması için her kurum ve kuruluşun üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

3-5.jpg

3-6.jpg

img-20201117-wa0005-01.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum