Karantinada 1 yıl

Karantinada 1 yıl

29 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 2 milyon 750 binden fazla kişinin de yakalandığı korona virüs, hayatımızı alt üst etti. Bu süreçte tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da eşine benzerine rastlanmamış olay ve gelişmeler yaşandı 

Korona virüs salgını ve endişesi, vatandaşa hiç alışık olmadığı bir yaşam biçimi sundu. Şehirlerin, sektörlerin yapısı, insanların yaşantısı salgın gerekçesiyle tam tersine döndü. Şehirler ve insanlar, yakın tarihte daha önce hiç alışık olunmayan görüntülere şahit oldu. Çoğu insan pandemi sonrası işini kaybetti. Vatandaşlar, salgından korunmak adına mecburi olarak evine hapsoldu. İnsanlar, korona virüs dolayısıyla yakınlarını kaybetti. Ülkemizin bir yıllık korona virüs mücadele sürecinde ilk kez camiler uzun süre kapalı kaldı. Vatandaşlar, ilk kez bir bayramı evinde geçirdi, eşine, dostuna, akrabasına gidemedi. Ekonomik çıkmaz, psikolojik buhran, sosyolojik çözülme bu süreçte daha çok arttı. Konya'da da koronalı günlerde çok değişik olay ve gelişmelere şahit olundu. 

TARIMIN BAŞKENTİ KONYA'DA FUAR ERTELENDİ 

Türkiye'nin en büyük tarım organizasyonu olan ve 17 Mart 2020 tarihinde açılması planlanan Konya Tarım Fuarı, ilk etapta 2-6 Haziran'a ertelendi. Ertelemeye gerekçe olarak ise Türk tarım sektörünün hizmet ettiği çok önemli pazarlarda virüs salgınının kişi sağlığını ciddi derecede olumsuz etkilemesi gösterildi. Fuar, belirlenen 2-6 Haziran tarihleri arasında da salgın endişesinden dolayı yapılamadı. 

İLK ADLİ OLAY KONYA'DA YAŞANDI 

Konya'da 13 Mart 2020 tarihinde garip bir olay yaşandı. Beyşehir'de göl kenarında balık tutarken çıkan koronavirüs tartışmasında Afgan uyruklu bir kişi bıçakla yaralandı. Köprübaşı mevkisinde, Afgan uyruklu Habibullah, arkadaşı ile birlikte göl kenarında balık tuttuğu sırada yanına yaklaşan U.G. ile iddiaya göre ‘Siz buraya koronavirüs mü getiriyorsunuz?’ diye tartışmaya başladı. Tartışmanın ardından U.G, cebinden çıkardığı bıçakla, Afgan uyruklu Habibullah’a saldırarak vücudunun çeşitli yerlerinden yaraladı.

İLK YASAK ÜNİVERSİTE VE OKULLARA 

Corona virüs tedbirleri kapsamında Türkiye’deki tüm üniversiteler, tatil edildi. Sadece üniversiteler değil, okullar da tatil edildi. Maçların seyircisiz oynanmasına karar verildi. Yurt dışına seyahatler yasaklandı. Turist sayısının ise Nisan ayının sonuna kadar minimum düzeye indirilmesi kararlaştırıldı. Daha sonra alınan bir karar ile uzaktan eğitim sistemine geçildi. 

İŞLETMELERE “KAPANACAK” ÇAĞRISI YAPILDI 

Her geçen gün virüs, piyasayı daha çok vurdu. Birçok sektörde işler durma noktasına geldi. 17 Mart 2020  günü Konya'da tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu. 21 Mart'ta ise berberler, kuaförler ve güzellik merkezlerinin kapatılmasına karar verildi. Faaliyetleri geçici süre ile durdurulan bazı işletmelerin zabıta ekiplerince denetimine başlandı. 

MEVLANA MÜZESİ'NE ZİYARETÇİ ALINMADI 

18 Mart 2020 günü Türkiye'nin en çok ziyaret edilen Müzesi olan Mevlana Türbesi tedbir gereği geçici bir süreliğine ziyaretçiye kapatıldı. Müzenin o gün saat 11.00 sıralarında kapatıldı. Konu ile ilgili resmi açıklama ilk gün yapılmadı. Yoğunluğun hiç eksik olmadığı Mevlana Meydanı'nda ise büyük bir sessizlik hakim oldu. 18 Mart günü, Konya'nın dört bir yanında dezenfekte çalışmalarında ivme artırıldı. 18 Mart'ta bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 maddelik önlem paketi açıkladı. 19 Mart'ta Türkiye genelinde vaka sayısı ise 98 oldu. 

KANDİLDE CAMİLER KAPALI TUTULDU 

Türkiye'de Camiler 16 Mart'ta kapatıldı. 20 Mart tarihinde Konya'da ilk kez Cuma namazı kılınmadı. Konya'da toplu şekilde namaz kılma yasağının kontrolü için Camilerin önünde polisler bekledi. Bazı vatandaşlar, namaz kılmak için polislere direndi. Polis, kurallardan taviz verilemeyeceğini ve Camilerde namaz kılınmayacağını dile getirdi. 21 Mart'ta idrak edilen Miraç Kandili'nde de Camiler kapalıydı. Yine Konya'da ilk kez bir kandil günü Camiler kapalı tutuldu.  

KONYA YİNE İLKLER ARASINDA YER ALDI 

Vakit geçtiktçe, Türkiye'de Korona virüs vaka sayısı ve ölüm sayısı artış gösterdi. Lokanta, restoran ve pastane gibi yemek yenilen yerlere sadece paket servis yapma şartı getirildi. Mart ayının 3. haftasından itibaren 65 yaş üstüne ve kronik hastalara sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasak, ilk kez Konya'da delindi. Türkiye'de ilk ceza Konya'da yazıldı. Beyşehir'de, karantina kurallarına uymayarak evlerinden dışarıya çıkan gurbetçi çifte, Hıfzıssıha Kanunu'na muhalefetten kişi başı 3 bin 150'şer lira olmak üzere 6 bin 300 lira ceza kesildi. Şehir merkezinde de aynı görüntüler oluştu. Sokak yasağına uymayan 65 yaş üstü vatandaşlar, polis tarafından uyarıldı. 

AVM'LERDE ALIŞIK OLUNMADIK GÖRÜNTÜLER 

Korona virüs tedbirleri kapsamında AVM'lerin içindeki işletmeler de kapandı. Konya'daki AVM'lerde sadece market ve eczaneler hizmet verdi. Özellikle hafta sonları insan yoğunluğunun çok fazla olduğu AVM'lerde büyük bir sessizlik hakim oldu.  

İLK KEZ AÇIKLANDI: KONYA TÜRKİYE'DE 4'ÜNCÜ 

Konya'daki vaka sayısı ilk kez 1 Nisan'da açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre Konya'da vaka sayısının 582 olduğu ifade edildi. Konya, vaka sayısında Türkiye'de 4. sırada yer aldı. 

İLK KARANTİNA HABERİ BEYŞEHİR'DEN GELDİ 

Beyşehir’in Esence Mahallesi’nde, 4 kişide koronavirüs tespit edilmesinin ardından 1 Nisan'da 14 gün karantina uygulaması başlatıldı. Mahallede başka kişilerin de test sonuçlarının pozitif çıkmasıyla İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından karantina süresi sonrasında yeniden uzatıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya'daki vakaların büyük kısmının yurt dışı ve il dışı kaynaklı olduğunu ifade etti. 

İLK KEZ YASAK HABERİ DUYURULDU: KONYALI SOKAKLARDA 

10 Nisan Cuma günü saat 21.30-22 sularında 2 günlük sokağa çıkma yasağının olacağı ilan edildi. Korona virüs ile mücadele kapsamında ilk sokağa çıkma yasağı kararı 11 Nisan 00.00'dan itibaren başladı. Yasağın başlamasına iki saat kala böyle bir kararın açıklanması vatandaşı paniğe sevk etti. Karar sonrası Konya'da marketlerin ve fırınların önünde uzun kuyruklar oluştu. Yasağın ardından ise Konya, hiç alışık olunmadığı kadar sessizliğe büründü. Konya'da iki gün hayat durdu. 

KONYA'DA İŞLETMELER BİR BİR KAPANDI, İŞSİZLİK ARTTI 

Konya esnafının korona virüs sürecinde ciddi bir sıkıntı altına girdiğini söyleyen KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, esnafın Ramazan ayı için yaptığı tüm hazırlıkların boşa gittiğini ve Konya'da bu süreçte 10 bine yakın işletmenin kapandığını aktardı.  Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da Ramazan ayına hüzünlü girildi. Ramazan ayında da Camiler kapalı kaldı. Mübarek Ramazan ayında vatandaş, teravih namazlarını evlerde kıldı. 

TEHLİKE CEZAEVLERİNDE: 55 MAHKUMUN TESTİ POZİTİF

29 Nisan 2020 tarinde Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki 55 hükümlünün, yapılan korona virüs testinin pozitif çıktığı belirtildi.  Konya'da parkta erkek arkadaşı tarafından darp edilen Ayşe D. isimli genç kadını kurtarmak isterken, kadının erkek arkadaşı Özgür Duran'ı kalbinden bıçaklayıp öldüren Kadir Şeker'in de testi pozitif çıktı.

KONYA'NIN ÇOK KIYMETLİ ŞAHSİYETLERİ VEFAT ETTİ 

Uzun bir süre sonra Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletleri de satışa çıktı. İlk sefer 28 Mayıs'ta yapıldı. 2 buçuk aylık bir sürenin ardından Konya-İstanbul, Konya-Ankara seferleri yapıldı. 29 Mayıs'ta salgın hastalık tedbirleri kapsamında bir süredir cemaatle ibadet yapılamayan Camiler, kademeli olarak ibadete açıldı. 16 Mart'tan sonra ilk kez Cuma namazı alınan önlemler eşliğinde kılındı. Daha sonraki süreçlerde ise yani 2020 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında korona dolayısıyla ölüm haberlerinde de artışlar oldu. Konya'nın çok kıymetli şahsiyetleri, koronadan hayatını kaybetti.  

ÇOĞU ŞEHİR NORMALLEŞTİ KONYA YENİ DÖNEME GEÇEMEDİ

Türkiye'de 1 Mart itibariyle yeni bir normalleşme sürecine daha girildi. İllerin korona risk haritasına göre şehirlerde kararlar alındı. Konya'da son haftalarda vaka sayısının artması, şehrin normalleşmesine engel oldu. Risk haritasında kırmızı renge bürünen Konya, çok yüksek riskli iller arasındaki yerini aldı. Esnaf, dükkânını açamazken, yasaklar da kaldırılmadı. 

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.