Karanfilin kilosu 350 liraya dayandı!

Karanfilin kilosu 350 liraya dayandı!

Zafer Çarşısında yıllardır aktarcılık yapan Nesrin Demir, karanfilin kilogram fiyatının 270 liradan 350 liraya yükseldiğini dile getirerek, “Fiyatlar sürekli yükseliyor” dedi

 

Geçmişi çok eskilere dayanan, günümüzde de gelişimini hızlı bir şekilde devam ettiren aktarcılık mesleği, her gün onlarca insanın, derdine şifa olabilmek için hizmet veriyor. Zaman içerisinde farklı isimlerle anılsa da her zaman ilaç yerine birtakım bilgiler doğrultusunda bitkilerden yararlanıldı.

AKTARCILARI BASİTLEŞTİRDİLER

Osmanlı devleti döneminde aktarcılığın daha zor olduğunu söyleyen Demir, “Osmanlı döneminde aktar olabilmek için aranan şartlar vardı. İnsanların, bu mesleği yapabilmesi için, gerçekten bu işin ehli olup olmadığına bakılırmış. Ruhsat alınabilmesi için en az 2 bin çeşit gerekli görünüyormuş. Bu işin yapılıp yapılamaması için bu şartlar gerekliymiş. Ama günümüzde bu durum böyle değil. Hem aktar dükkânı sayısı arttı hem de çeşit çok azaldı. Bir dükkânda şu an itibariyle ancak 300- 400 çeşit var. Artık aktarcıları basitleştirdiler” dedi.

FİYATLAR SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR

Bitkisel malzemelerin birçoğunun yurtdışından ithal edildiğini belirten Aktar Nesrin Demir, “Dolar bazlı yurt dışardan getirdiğimiz ürünler için fiyatlar sürekli güncelleniyor. Tarçın, gojiberi, bazı kuru meyvelerin Türkiye’de üretimi mevcut değil. Dolayısıyla dışarıdan geliyor ürünlerimiz. Yurtdışından gelen ürünlerimizin ise dolar üzerinden almak zorundayız. Eskiden etkilenmezdik ama şu anda piyasalar yerinde durmadığı için ürünlerimizin fiyatlarını sürekli güncelliyoruz. Böyle olunca hem biz zarar görüyoruz hem de müşteriler zarar görüyor” ifadelerini kullandı.

16-4.jpg

TÜRKİYE’DE ÜRETİM OLDUĞUNA İNANMIYORUM

İnsanların karın tokluğu için kendi sağlıklarından tavizler verdiğini kaydeden Demir, “Serbest piyasadan dolayı her ürüne zam geldi. Bunun önüne elbette geçilemez. Sadece önlemler alınabilse daha iyi duruma geleceğimizden eminim. Türkiye’de üretimin olduğuna inanmıyorum. Eğer gerçekten üretim olsaydı yerli ürettiğimiz ürünlere bile zam gelmezdi. Bazı müşterilerimiz bizlere tepki gösterdi. Bizlerin elinde olan bir şey değil bu fiyatlar, yoğun bir şekilde zam furyası mevcut ki bazen ürünlerimizin fiyatlarını bile unutuyoruz. Bugün söylediğimiz fiyatlar yarın değişim gösterebiliyor” ifade etti.

HALKIN BAKIŞ AÇISINDAN DÜŞÜNÜLMÜYOR

Karanfilin kilosu 270 liradan 350 liraya yükseldiğini açıklayan Demir şunları söyledi: “                               Döviz bazlı çalıştığımız sürece zamlar gelmeye devam edecek. Eskiden bitkisel temizlik malzemeleri kimyasal ürünlerden daha pahalıydı ama şimdi tam tersi bir durum söz konusu oldu. Pandemiden önce sorular başladı. Pandemi döneminde bitkisel ürünler çok rağbet gördüler. Çok kısa bir süre Dünya’daki krize rağmen piyasalar dengeli idi. Günümüzde ise piyasalar yerinde durmuyor. Aslında bunun önüne geçmemiz için yerli üretimin artırılması, aktarlar ve diğer esnaflar işinin ehli olması gerektiğini düşünüyorum. Biz esnaflar halkın bakış açısından bakıyoruz. Yetkililerin insanların bakış açısından düşündüğünü sanmıyorum.”

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.