Kar yağışı stresi azaltıyor

Kar yağışı stresi azaltıyor

Kar yağışının bireyler üzerinde olumlu etkisinin olduğunu kaydeden Psikolog Berin Doğan, “Karın sükûneti kişiyi iş yoğunluğundan, kalabalıklardan kurtarır” dedi

Etkisini gösteren kar yağışı ile birlikte şehir beyaz bir örtüye büründü. Hayatı belli alanlarda olumsuz etkileyen yağış, bir yandan yüzleri de güldürdü. Kar yağışı ile birlikte insanlarda psikolojik etkiler de görülmeye başlandı. Yağış kimi vatandaşlarda da psikolojik bir rahatlamaya sebep olurken kimi vatandaşları olumsuz etkiledi. Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Psikolog Berin Doğan, “Kar yağışının etkisi kişiden kişiye göre değişir. Sabit bir etkiden bahsetmedeyiz ama genel olarak karın stresi azalttığını söyleyebiliriz. Bunun yanında kar yağışının depresyona soktuğu insanlar da yok değil’’ dedi.

EVLERDE KALAN İNSANLAR DEPRESYONA GİREBİLİYOR

"Kar yağışı kişiyi stresten uzak tutabilme özelliğine sahiptir ama yoğun yağış, insanlar için bir depresyon sebebi de olabiliyor’’ diyen Psikolog Berin Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kar yağışı kişi psikolojisini de birçok yönden etkileyen bir durum. Depresyon da kar yağışı ile birlikte görülebiliyor. Yağıştan ötürü evlerinden çıkamayan insanların psikolojisi olumsuz etkilenebiliyor. Zaten pandemi süreci ile birlikte uzun bir kapanma geçirdik. Bu kapanmanın meydana getirdiği psikolojik sıkıntılar halen aşılmış değil. Bu konuda bir de olumsuz hava şartlarından dolayı evlerinden çıkamayan insanların depresyon sorunu ile karşılaşmaları çok doğal. Kardan dolayı işlerini yapamayan insanlar, ulaşımdan olumsuz etkilenen vatandaşlar için meydana gelen bir depresyon söz konusu. Kar yağışı bu yönden olumsuz bir etki barındırıyor.”

adsiz-005.jpg

HERKES ÇOCUKLAR GİBİ SEVİNMELİ

Karlı havaların tadını çocuklar gibi yetişkinlerin de çıkarması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Kar yağışı kimi için çok sevindirici olurken kimi için olumsuz bir durum halini alıyor. Aslında yetişkinler de çocuklar gibi eğlenebilmeli. Kar yağışı çocuk ve aileler için güzel bir durum ama kaygıları olanlar için hiç de güzel değil. Sözüm ona işe nasıl gideceğiz? Yollar açık mı? Gibi kaygılar taşıyanlar için kar yağışı stres meydana getiren bir mesele. Biz kar yağışını stresten uzak durmak için bir fırsat olarak görmeliyiz. Hayatın stresinden, sıkıntısından uzakta kalmanın yollarını aramalıyız. Kar yağışı da bizi bu stresten alıkoyabilir. Karın eğlenmeyi bilen kişilerde gösterdiği pozitif etki herkeste görülmeli. Nitekim iş yoğunluğundan, kalabalıklardan, karın sükûneti sayesinde kurtulabiliriz” şeklinde konuştu.

YALNIZLIK İNSANLARA İYİ GELMİYOR

Kar yağışının insanlarda bir yalnızlık hissi meydana getirdiğini de aktaran Berin Doğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kar, içerdiği sükûnet ve dinginlikle bir yalnızlık hissi meydana getiriyor. İnsanlar pandemi süreci ile birlikte zaten yoğun bir yalnızlık havasına girdi. Bugün toplumda genel bir stres var. İnsanlar mutlu değil. Toplum olarak takıntılı hale geldik. Aslında yalnızlık ilk başta insanlara iyi geldi. Daha sonra zorunlu kapanmalar bu durumu tersine çevirdi. Bugün karlı havalarda da o günleri hatırlıyoruz. Fakat unutmamamız gereken bir şey var; insan sosyal bir varlık. Bu sosyallik insandan gittiğinde sıkıntılar meydana gelir. Dışarı çıkmak ve başka insanlarla sohbet edebilmek, insanlara iyi gelen şeyler. Aslında kar yağışı da bu olaylardan ötürü depresyon meydana getiriyor. Fakat huzuru ve sakinliği sevenler için kar yağışı son derece güzel bir durum. Bu durumu fırsata çevirmek gerek. Eğer bu fırsatı değerlendirebilirsek kar insanı stresten uzak tutar.”

EYYÜB KARAKUZU

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.