Kanola çiftçiyi güldürdü

Kanola çiftçiyi güldürdü
Konya Şeker önderliğinde 3 yıldır çiftçilerle sözleşmeli olarak üretimi gerçekleştirilen kanola tarımı verimliliği ve ekonomik yönü ile çiftçinin yeni umudu oldu
Çiftçileri alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek amacıyla tarımsal AR-GE çalışmalarına büyük önem veren Konya Şeker, 3 yıl önce başlattığı kanola üretimi deneme çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdı. Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk,  önderliğinde başlatılan kanola ekim çalışmaları kapsamında dün Tömek Mahallesi’nde ‘Kanola Hasat Bayramı’ gerçekleştirildi. Programa Konya Şeker Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çetiner, Konya Şeker Tarımsal Araştırmalar Şefi Tamer Değer ve çiftçiler katıldı.
KANOLA YAĞ AÇIĞINI KAPATACAK
Çiftçilere patates ekiminin ardından kanola ekimini sunduklarını ifade eden Konya Şeker Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çetiner, Türkiye’deki yağ açığının kapanması açısından kanolanın önemli bir bitki olduğunu belirterek, “Ar-Ge çalışmaları sonunda özellikle Konya Ovası'nın toprak yapısı ve iklimine uygun çeşitler kanola çeşitleri bulunmuştur. Ürünün yaygınlaştırılması için 2 yıldır çiftçilerle sözleşmeli kanola ekimi yapıyoruz. Çünkü çok değerli bir bitki. Bu bitkiden aynı zamanda biodizel yağ da elde ediliyor. Devlette kilo başına 275 kuruş destek sağlıyor. Çiftçilerimiz bu ürünü götürüp yağ fabrikalarına satıyorlar ve paralarını peşin olarak alıyorlar. Konya Şeker de ayrıca ürün alma garantisini de sözleşme kapsamında veriyor” dedi.
KANOLA DEKARDA 350-400 KİLOGRAM VERİYOR
 Konya Şeker Tarımsal Araştırmalar Şefi Tamer Değer de Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun, soğuğa dayanıklı, verimli ve yağ oranı bakımından yüksek 3 çeşit kanola üretimi gerçekleştirdiklerini bildirdi. Uzun çalışmalar sonucunda kanolanın Konya’da çiftçiler tarafından yetiştirilmesinden Konya Şeker olarak büyük gurur duyduklarını aktaran Değer, şöyle konuştu: “5 yıldır 90 çeşit kanola türünün arasından en uygun olanlarını belirledik. 3 yıldır çiftçilerimiz bu bitkiyi ekiyorlar ve hiçbir mağduriyetle karşılaşmıyorlar. Şuandaki kilo başında fiyatı 650 kuruş, ayrıca 275 kuruşta teşvik desteği var. İlk olarak Trakya bölgesinde ekilen bu bitki dekarda 200 kilogram verirken, çalışmalarımız sonucunda Konya Ovası’ndan dekarda 350-400 kilogram aldık. Kanola çiftçimizin yüzünü güldürdüğü gibi ülkemizin ihtiyacı olan yağı da büyük oranda karşılamış olacak.”
KANOLA KONYA ÇİFTÇİSİNİ KALKINDIRACAK
Kanola hasadını yerinde gören çiftçiler ise bitkinin verimliliğinden ve alım fiyatından çok memnun kaldıklarını belirterek kendilerinin de tarlalarına kanola ekeceklerini belirtti. Kanola gibi verimli bitkileri Konya çiftçisine kazandırdıkları için Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’a teşekkür eden çiftçiler, Konya’nın gelecek yılarda tarımda önemli gelişmelere sahne olacağını kaydetti. Çiftçi İsmail Sarı, 3 yıldır tarlasında kanola ektiğini aktararak, “Geçen yıl kilosu 610 kuruştan alınan kanolanın kilosu bu yıl 650 kuruştan satılıyor. -15 dereceye kadar dayanabiliyor. Çok fazla su istemiyor. Buğdayda 7-8 saat sulama yapıyorsanız kanolada 4-5 saat sulama yapıyorsunuz. Her yıl tecrübe kazandıkça daha fazla ürün almaya başladım. Konya Şeker’de üretim aşamasında her konuda yardımcı oldu. Ürünü hasat ettiğim gün hiç beklemeden fabrikaya satıp, paramı peşin alabiliyorum. Bu nedenle çiftçiler kanola ekmeye başladı. Çiftçinin kalkınmasında kanola önemli bir gelişme sağlayacak ” dedi. Hasat bayramının ardından çiftçiler ve Konya Şeker yöneticileri hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
HASAN AYHAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.