''Kamu ve işverenlerden ciddi fedakârlık bekliyoruz''

''Kamu ve işverenlerden ciddi fedakârlık bekliyoruz''

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikası’nın Kızılcahamam’da yapılan 3’üncü Olağan Genel Kurulunda gündemdeki asgari ücretle ilgili önemli bir çağrıda bulundu.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapacağı çalışma ile Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesinin imzalanacağını belirterek, hükümet ve işverenlerden ciddi bir fedakârlık beklediklerini kaydetti. Çalışanların gelirlerinin hızla eridiğini ve yüksek bir asgari ücret belirlenmesi yönünde önemli bir beklenti bulunduğunu dile getiren Arslan, asgari ücretin beklentiler doğrultusunda belirlenebilmesi için işverenlere de vergi desteğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikası’nın Kızılcahamam’da yapılan 3’üncü Olağan Genel Kurulunda gündemdeki asgari ücretle ilgili önemli bir çağrıda bulundu. Asgari ücretin AB ülkelerinde istisnai ücret olduğunu ve çalışan sayısının istatistiklere bile girmeyecek kadar düşük olduğunu dile getiren Arslan, Türkiye’de ise asgari ücretin geçim ücreti olduğunu ve 6,5 milyon çalışanın bu ücretin dışında bir gelirinin bulunmadığını ifade ederek, “Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesini yapıyoruz. Onun için hükümet ve işverenlerden fedakârlık yapmalarını bekliyoruz” dedi.

“3 KONFEDERASYON ORTAK HAREKET EDECEĞİZ”

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın daveti üstüne geçen hafta Türk-İş ve DİSK Başkanları ile ortak bir toplantı yaptıklarını dile getiren Arslan, bu toplantıda asgari ücretten beklentilerin belirlenmesi için 3 konfederasyonun ayrı ayrı teknik bir çalışma yaparak uzlaşılan ortak noktaları asgari ücret tespit komisyonu öncesinde kamuoyu ile paylaşma kararı alındığını belirtti. Bu süreçte konfederasyonların bir rakam telaffuz etmeyeceğini ifade eden Arslan, asgari ücretin tek kişilik değil 4 kişilik bir ailenin geçimi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Artan döviz kurları ve faiz sarmalından dolayı Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Arslan, çalışanların hızla eriyen gelirlerden dolayı da asgari ücretin yüksek belirlenmesi yönünde bir beklenti bulunduğunun altını çizdi.

“İŞVERENLERİN VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI”

Ancak asgari ücrette yüksek bir artış yapılması durumunda özel sektörde yaşanacak tabloyu düşünmek bile istemediklerini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti: “Çalışanların beklentisi doğrultusunda bir asgari ücret belirlenmezse çalışanların geçim koşulları daha da zorlaşacak, çalışanların beklentisi doğrultusunda bir ücret belirlendiğinde de bu sefer işten çıkarmalar artacak, işverenler kayıt dışına kayacak. Onun için kamu burada ciddi bir şekilde inisiyatif alarak işverenlerin vergi yükünü azaltacak bir destek model geliştirmeli. İşverenler için getirilen teşvikler asgari ücretliler içinde getirilerek çalışanların gelirlerinin artması sağlanmalı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum