Kamu kaynakları böyle çarçur ediliyor! Çöpe giden 405 dairelik proje geriye hayalet binalar kaldı

Kamu kaynakları böyle çarçur ediliyor! Çöpe giden 405 dairelik proje geriye hayalet binalar kaldı

Selçuklu’ya bağlı Sille Mahallesi'nde TOKİ tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi akademik ve idari personeli için yaptırılan ve yargı tarafından iptal edilen 405 dairelik toplu konut projesinden geriye hayalet binalar kaldı

Konya’nın Selçuklu ilçesindeki Sille Mahallesi'nde TOKİ tarafından Necmettin Erbakan Üniversite-si (NEÜ) personeli için yapımına 2016 yılında başlanan ve daha sonra yargı tarafından iptal edilen 405 konutluk toplu konut projesinden geriye terkedilmiş bir şantiye alanı kaldı. Plansız bir şekilde-başlayan proje yüzünden devletin milyonlarca lirası çöpe gitti. Sille Mahallesi’nin girişindeki dağlık alana yapılan toplu konutlarla ilgili yıllardır somut bir adım atılamadı. İnşaatı durdurulan konutların yıkımı ile ilgili süreç belirsizliğini koruyor. Projenin yargı tarafından iptal edilmesi ile birlikte 405 daire ise çöpe gitti. Projeden geriye ise 6-7 yıldır bekleyen boş binalar kaldı. Ekonomik anlamda zor günler geçiren ülkenin parası plansızlık ve gelişigüzel projeler yüzünden çöpe gitmeye devam ediyor.

whatsapp-image-2024-04-14-at-12-32-13-1.jpeg

TAŞ OCAĞI ALANINA TOKİ EVLERİ DİKTİLER
2018 yılında Bölge İdare Mahkemesi heyeti, bölgede madencilik faaliyeti gösteren taş ocağı firma-sının konuyu yargıya taşıması üzerine toplu konut projesinin iptaline karar vermişti. İnşaat başladık-tan sonra taş ocağı firması konut alanın bir kısmının kendi ruhsatına tahsis edilen alan içinde kaldığı-nı ve yapılacak konut projesi nedeniyle madencilik faaliyetlerini yürütemeyeceği gerekçesiyle, proje-nin iptali için Konya 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. O dönem Maliye Bakanlığı, Valillik ve TOKİ karara itiraz etmişti. İtirazlar sonuçsuz kalmıştı. Projenin iptal edilmesiyle birlikte binaların ne zaman yıkılacağı ise merak konusu oldu. Yıllardır atıl ve terkedilmiş bir halde bekleyen 405 dairelik projenin yıkımı ile ilgili de somut bir adım atılamadı.

whatsapp-image-2024-04-14-at-12-32-14.jpeg

ÜNİVERSİTE PERSONELİNE PARALARI İADE EDİLDİ
Konya 2. İdare Dava Dairesi’de kurumların ‘istinaf başvurularının’ reddine karar verdi. Karar, daha sonra temyiz için Danıştay’a taşındı. Danıştay 8. Daire Başkanlığı toplu konut projesinin iptalini onamıştı. Aradan geçen 6 yıla rağmen toplu konutlarla ilgili bir adım atılmadı. Projenin davalık ol-masının ardından konut için para ödeyen Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde görev yapan akade-misyenlerin ve idare personelin paraları iade edilmişti. Projenin sonunda devletin milyonlarca lirası çöpe gitti. 201 bin metrekarelik hazine arazisine TOKİ, Necmettin Erbakan Üniversitesi personeli için üniversi-te iş birliğiyle 405 konut, cami, ticaret merkezi, 24 derslikli ilköğretim okulu ile altyapı ve çevre dü-zenlemesinden oluşan proje 2016 yılında 75 milyona ihale edilmişti. 2018 yılına kadar kaba inşaatı büyük ölçüde bitirilen proje kapsamında 6 yıl öncesinin parasıyla 11 milyon liraya yakın para har-canmıştı. Kamudaki plansızlık ve iş bilmezlik yüzünden devletin milyonlarca israf edildi. Sorumlular ise her hangi bir ceza ve yaptırıma maruz kalmadı. Projenin yapımı da yıkımı da yılan hikayesine döndü.
SAİT ÇELİK

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum