Kadim bir öğrenci teşkilatı: MTTB

Kadim bir öğrenci teşkilatı: MTTB

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) oldu. MTTB Konya Temsilcisi Muhammed Enes Kulu, “İlkokul öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar geniş bir kitlemiz var” dedi

Geleceğini kendisi, toplumu ve dünya insanlığı için en iyi şekilde inşa edecek; gençliğin taşıması gereken sosyal, kültürel ve fikri donanıma sahip; ahlaklı, kararlı ve gücünü geleneğinden alan bir neslin yetişebilmesi gayesiyle çalışmalar yapan MTTB, Şehre Hizmet Edenler serimizin bugünkü konuğu oldu. MTTB Konya Temsilcisi Muhammed Enes Kulu, “MTTB Konya olarak birçok programa imza atıyoruz. Geziler, kamplar hepsi zaman içinde yaptığımız farklı aktiviteler. Liseli ve üniversiteli gençlerimizle birlikte teknik geziler de düzenliyoruz. Konya sanayi olarak güçlü bir yapıya sahip. Gençlerimize sanayimizin imkânlarını gösteriyoruz. Zaman zaman sinema organizasyonları, tiyatro etkinliği gibi de etkinlikler de yapıyoruz. Yani biraz daha gençlerimizin ilgisini çekebilecek etkinlikler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

GENÇLERE YÖNELİK BİRÇOK FAALİYETİMİZ VAR

**MTTB Konya olarak hangi faaliyetlere imza atıyorsunuz?

-Bizim iki bel kemiğimiz var: Ortaöğretim Teşkilatımız ve Üniversite Teşkilatımız. Ortaöğretim Birimimiz haftalık olarak İhsan ve İrfan Mektebi programlarında bir araya geliyor. Her yıl okullarda Necip Fazıl Kısakürek Satranç Turnuvası düzenliyoruz bunun yanı sıra yine okullarda Masa Tenisi Turnuvaları, Bilgi Yarışmaları, Futbol ve Voleybol Turnuvaları düzenlenmekte. Yarışmaların yanı sıra liseli kardeşlerimiz üniversiteli abileriyle kitap tahlili gerçekleştirmekte. Ortaöğretim bünyemizdeki “KOD ADI 2023” yazılım ekibimiz var ve ekibimiz bu sene Teknofest için hazırlıklar sürdürmekte. Bunun yanı sıra Ortaöğretim Teşkilatımızda en çok önem verdiğimiz hususlardan biri de ‘Yaz Okulları’. İlköğretim birinci kademeden ortaöğretim son sınıfa kadar gençlerimiz sınıflarda öğleden önce ilmi derslerini alırken öğleden sonra da sosyal faaliyetlere katılıyorlar. Tabii bu sosyal faaliyetler konusunda çağımız neyi gerektiriyorsa gençler neleri bizden talep ediyorsa onları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Üniversite Teşkilatımızda yine haftalık olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Medine Sofrası’ sohbetlerimiz, halı saha programlarımız, kitap tahlillerimiz ve sabah namazı buluşmalarımız devam etmekte. Bunların yanı sıra Milli Türk Talebe Birliği olarak 2022 yılını ‘Kudüs Yılı’ ilan ettik. Nitekim Mescid-i Aksa bizim ilk kıblemiz, ilk mescidimiz. Kudüs davasını açıkçası biraz daha gündemde tutmak istiyoruz. Maalesef Kudüs’ü toplum olarak sadece Ramazan ayında hatırlıyoruz. Üniversite Teşkilatımızda yine programlarını Kudüs odaklı sürdürüyorlar. “Kudüs Yılı” ile alakalı olarak kitap ve film tahlilleri, seminerler, makale okumaları ve workshoplar düzenliyoruz. İl Başkanlığı binamızda yine “Seyr-i Teras Kahvaltı” programları düzenliyoruz. Bu programlarda da 1980 öncesindeki MTTB mensuplarını –ki biz bu amcalarımıza Eskimez MTTB’li Büyüklerimiz deriz- ağırlıyoruz ve onların tecrübelerinden istifade ediyoruz. Bunların yanı sıra yine gündemlere bağlı olarak enstitülerimiz ve akademilerimiz devam ediyor.

img-0200.webp

ÖĞRENCİ OLAN HERKES KİTLEMİZ

**Hitap ettiğiniz kitleden bahseder misiniz?

-Aslında şöyle; örgün öğretim gören herkes bizim kitlemizi oluşturuyor. İlkokul öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar geniş bir kitlemiz var. Fakat yoğun olarak ortaöğretim ve üniversite alanında çalışmalar yapıyoruz. Bu iki alan bizim bel kemiğimiz diyebilirim. Ortaöğretim Birimimiz faaliyetlerini Necip Fazıl Gençlik Merkezinde sürdürüyor. Orada tekvando gibi eğitimler de veriyoruz. Yetişen gençlerimizden lisanslı olanlar da mevcut. Bunun yanında ortaokul öğrencileriyle sohbet gibi programlarımız var.

İFTAR PROGRAMLARIMIZ VAR

**Ramazan ayı için özel projeleriniz var mı?

-Ramazan ayında gençlerle iftar sofralarında buluşuyoruz. Bugün iftarını evinde ailesiyle yapan yine yapsın ama bir genç dışarda bir iftar menüsü yiyecek olsa gerçekten ciddi bir masraf. Dediğim gibi biz gençlerle birlikte iftarlar yapacağız. Ramazan ayında gündüz bir program yapmak pek mümkün olmuyor. Biz de iftarlarda buluşuyoruz. Bizim binamızda bulunan bir de terasımız var. Konya’da eşsiz bir yer. Yani ben öyle görüyorum. Terasımızda belli dönemler akademik buluşmalar da gerçekleştirdik. Yıl içinde kahvaltı programlarımız da olur. Bu Ramazan da iftar programlarımız olacak. Ramazan ayında belli bölgelerde kumanya dağıtımı yapmayı da planlıyoruz. Önceki yıllarda Mevlana Meydanı’nda MTTB öncülüğünde toplu bir iftar da düzenlenmişti. Bu yıl da çeşitli STK’ların katılımı ile böyle bir iftar çalışmamız olacak.

img-4006-001.jpg

**2022 yılını ‘Kudüs Yılı’ ilan ettiğinizden bahsettiniz. Peki MTTB Konya Temsilcisi olarak Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmeyi nasıl değerlendirirsiniz?

-Şimdi bizim bazı konularda duygusal düşünmememiz gerek. Biz de diyoruz İsrail’in devlet başkanı ülkemizi ziyaret etmemeli. Bunda hemfikiriz. Bu şekilde düşünüyoruz ama bazen siyasi olarak bir araya gelinmesi gerekebiliyor. Bazen duygusal odaklı düşünmemek gerekiyor. Mesela ülke olarak Mısır’la aramız düzeldikten sonra Filistin’e yardım götürebilmeye başladık. Şimdi ben kendimden örnek vereyim. Buraya bir Yahudi gelebilir. Ben onunla görüşürüm. Ama bu benim ona sevgi beslediğim anlamına gelmez. Açıkçası bu şekilde düşünmeliyiz. Evet zulüm var. Bunun baş müsebbibi ve baş sorumlusu da onlar. Ama bazı çözümler görüşme ile sağlanıyor.

DİZİLERİN TOPLUMA ETKİSİ BÜYÜK

**TRT’de bir dönem yayınlanan ‘Sevda Kuşun Kanadında’ isimli dizide MTTB de geniş yer aldı. Sizce bu durumun size nasıl bir etkisi oldu?

-Evet bir dönem TRT’de öyle bir dizi yayınlandı. MTTB’yi bu diziyle öğrenenler oldu. Halen bu konuda geri dönüşler alabiliyoruz. Mesela bir arkadaşımız geldi konuşuyoruz. Bize sosyal medyadan bir şekilde ulaşmış. Gördüm ki Sevda Kuşun Kanadında dizisini izlemiş bizi araştırmış. Bize ait makaleler okumuş, notlar almış. Bu dizi sayesinde oluyor. Yani dizilerin ve filmlerin insanlara bıraktığı etkiler çok büyük. Biz istediğimiz kadar programlar yapalım bir dizinin etkisi olmayabiliyor bazen. Medya burada etkili bir güç. Mesela geçtiğimiz yıllarda genel merkezimiz dizi ve film karakterlerinin toplum üzerindeki etkisine dikkat çekmek için Kurtlar Vadisi’nin karakteri Süleyman Çakır’ın ölüm yıl dönümünü paylaşmıştı. O gün sosyal medyada trend olduk. Orada insanların düşünmesi lazım MTTB bunu neden yaptı diye.

img-3998-002.jpg

TÜM ÖĞRENCİLER TEMSİLCİLİĞİMİZE DAVETLİ

**Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

-MTTB bünyesinde faaliyet gösteren hanımlar birimimiz de var. Onlar da çeşitli programlara imza atıyor. Haftanın iki günü temsilciliğimizi onlar kullanıyor. Onlar da resim atölyesi, karakalem çalışmaları gibi faaliyetler yapıyor. Bunlara ek olarak sinema atölyeleri, kitap tahlilleri de yapılıyor. Tüm bunların yanında bence gençlerin en büyük ihtiyaçları bugün ders çalışabilecekleri bir kütüphane. MTTB İl Temsilciliğimiz bu konuda güzel bir alan. Dileyen her öğrenci kardeşimiz bu alandan istifade edebilir. Burada mevcut toplantı salonumuz, ders çalışma alanlarımız ve kütüphanemiz var. İsteyen buradan kitap alıp okuyabilir. Temsilciliğimizi bir kitap kafe olarak da düşünebiliriz.

yeni-faaliyetler-kullanilabilir-17-002.jpg

RÖPORTAJ: EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.