Kaçakçının Köşkü (Mavi Köşk)

Kaçakçının Köşkü (Mavi Köşk)

KKTC’de şimdilerde Yıldırım Kışlası içinde bulunan ve dönemin en ünlü silah kaçakçısı Paulides’in kendisine özel olarak yaptırdığı Mavi Köşk, sanat eserleriyle donatılmış olmasına karşılık, büyük bir ibret hikayesini de içinde barındırıyor

Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulan yavru ODTÜ’nün tanıtımı için Konya’dan bir grup gazeteci ile birlikte Kıbrıs’a gittik. 2 gün süren Kıbrıs programımızda, bir günümüz yolda geçti. Bir gün içerisinde de Kıbrıs’ı gezme fırsatı bulduk.
En çok dikkatimi çeken yer, Mavi Köşk oldu.
Mavi Köşk, İtalyan asıllı Rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 yılında yaptırılmış. İki kat üzerine 16 bölüm olarak inşa edilen köşk, 20. yüzyıl modern mimari teknikleri ile yapılmış olmasına karşın, doğu ve batı mimari üslupları ile Türk, Rum mimari özellikleri yanısıra İtalyan ve Akdeniz bölgesi mimari özellikleri taşıyor.
İlginç ve eşine belki de rastlanmayan bir köşk. Beşparmak Dağları’nın zirvesinde bulunuyor. Aşağıdan bakıldığında köşkü görmek mümkün değil ama yukarıdan bakıldığında Anamur kıyılarını ve Akdeniz’in kuzey açıklarını çok rahat görebiliyorsunuz.
1974 harbinde Kıbrıs’a çıkarma yapıldığında askerlerimize buradan karşılık vermişler. Dağı delip gizli bir cephe yapmışlar. Ve buradan atılan kurşunlarla çok sayıda Türk askerinin şehit edildiği söyleniyor.
Bu köşk şimdilerde Türk askerlerinin nöbet tuttuğu Yıldırım Kışlası’nın içerisinde bulunuyor. Turizme açılmış ve asker kontrolünde ziyaret ediliyor.
PAULO PAOLİDES KİMDİR?
Kıbrıs doğumlu olan Paolides İtalyan asıllı Rumlardanmış. Paolides avukat olmasına karşın aslında Ortadoğunun en büyük silah tüccarıymış. Aynı zamanda dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Baş piskopos Makarios’un avukatlığını yapıyormuş. Avukatlık mesleğini silah ticaretini gizlemek için kullanmış. Bu nedenle köşkü kimsenin dışarıdan göremeyeceği ancak hertarafa hakim bir mevkiye yaptırmış. Böylelikle köşkü silah dağıtım noktası olarak kullanabilmiş.
SANATA DÜŞKÜNLÜĞÜ İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Sanat Düşkünü Paolides Paolides sanata düşkün bir kimse olarak evini birçok sanat eseri ile donatmış. Paha biçilmez tablolar, biblolar, içki dolapları, el işi İran halıları, ayrıca kendisine ait kara kalem çalışmaları da bu köşkün içinde sergileniyor. Bazı sanat eserlerini para karşılığı almış ancak bazı eserler kendisine hediye edilmiş. Hediye edilen bu eserlerden bir taneside paha biçilemeyen meryem ana tablosudur. Kendisine fransız bir ressam tarafından 1971 yılında hediye edilmiştir. Ne amaçla hediye edildiği bilinmemektedir. Tablonun özelliği halesinin som altından elindeki tas ve gerdanlığın ise altın suyuna batırılarak resmedilmiş olmasındandır. Tablonun bir diğer özelliği ise odanın neresinden bakarsanız bakın elleri, dizleri ayak uçları ve gözlerinin size dönük olması.
PAOLİDES’İN HAZİN SONU
Paolides çok severek yaptırdığı mavi köşkü 1974 barış harekatı sırasında arkasında bırakarak İtalya’ya kaçmış. Kaçarken yatak odasında bulunan ve İngiliz mahallesine doğru giden kendi yaptırdığı gizli tünelleri kullanmış. Tünelleri kaçarken patlattığı için tam olarak nereye açıldığı bilinmiyor. Paolides köşke olan ilgisini ve bir gün geri alma ümidini hiç kaybetmemiş bu yüzden öldürüldüğü 1986 yılına kadar köşkün çeşitli ihtiyaçlarını İtalyadan Kıbrıs’a gönderdiği söyleniyor. Paolides İtalya’da bir mafya toplantısında öldürülmüş.
Mavi köşk bir ibret müzesi olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin himayesinde halkımızın ziyaretine açık tutuluyor. 1963 - 1974 yılları arasında Kıbrıslı Türkler çeşitli zorluklar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, Paolides kanlı paralar ile bu köşkte sefasını sürmüş. Mavi Köşk, yukarıda anlatamadığımız çalışır durumda olan 1957 yapımı Westinghouse marka merkezi klima sistemi, içinde gizemli bir altın anahtar bulunan gizli kasası, özel olarak Uzakdoğudan Paolides’in getirttiği dokuz boyutlu güvenlik aynası, kuş tüyü yastıklı stres koltukları, mevsime göre renk değiştiren bukalemun derisinden içki dolabı, kristal şarap bardakları, İtalyan el işi yer döşemeleri, özel sirtaki taverna bölümü, deprem uyarı cihazı, köşkle bir bütünmüş gibi görünen ancak depremde yıkılmaması için köşkten ayrı olarak ve farklı bir teknikle yaptırılmış deprem odası gibi birçok özelliği ile Mavi Köşk Kıbrıs’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.