İtfaiye araçlarından KOLEKSİYON

İtfaiye araçlarından KOLEKSİYON

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, mesleği olan itfaiyecilikle ilgili araçları ve parçaları bir araya getirerek bir koleksiyon oluşturdu.

Meram İtfaiye Daire Başkanlığı’nda bulunan odasının hemen her yerini itfaiye araçları ile donatan Cevdet İşbitirici, koleksiyonu oluşturmak için itfaiye ile ilgili gördüğü bütün oyuncakları aldığını dile getirdi. Farklı kalitelere sahip olan oyuncakların en büyük özelliğinin ise geçmişten günümüze itfaiye araçlarının hepsini tanıtması olduğunu  dile getiren Cevdet İşbitirici, “Şu an koleksiyonumuzda yaklaşık 260 itfaiye aracı ve temel itfaiye malzemesi var. Bu malzemeleri temin etmek kolay olmadı. Yaklaşık 6 yıldır itfaiye ile ilgili gördüğüm her şeyi alıyorum. Buradaki oyuncaklar içerisinde 1958-1960 ve 1962 model olanlar dahi var. Oyuncakların bir diğer özelliği de orijinali taklit edilerek aynı ölçülerde birebir küçültülmüş olan oyuncaklar olmalarıdır. Bu araçlarını ilerde açacağımız bir sergide sergilemek isteriz” diye konuştu.
Yaptığı bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğuna işaret eden İşbitirici, “Önce çevremde gördüğüm itfaiyeyle ilgili bütün oyuncakları satın alarak başladım bu işe. Daha sonra internet üzerinden bir araştırma yapıp oyuncak sipariş etmeye başladım. Bu şekilde Almanya, Avusturya, Çin, Hindistan ve Hollanda gibi ülkelerden çok sayıda oyuncak getirttim. Ayrıca benim bu konudaki merakımı bilen dostlarım da bir yerde ilginç itfaiyeyi ilgilendiren ilginç bir oyuncak gördükleri zaman beni aramaya veya o oyuncağı alıp bana vermeye başladılar. Bu sayede 6 yılda 260 farklı araca sahip oldum. Bu araçların büyük bir çoğunluğu orijinal itfaiye araçlarının belirli ölçeklerde eşit miktarda küçültülmesi şeklinde olmasıdır. İçlerinde 1958 yılına ait olanlar dahi var. Bu oyuncaklara baktıktan sonra teknolojinin nasıl değiştiğini, yaşamımıza nasıl etki ettiğini ve ne kadar ilerleme kaydedildiğini daha rahat görebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Bu oyuncakların itfaiyeciliğin tarihi seyri hakkında da bilgi verdiğini belirten Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “Şimdilik odamda muhafaza ettiğim bu ticari araçları belli bir sayıya ulaştıktan sonra halkın beğenisine sunmak istiyorum. Bu sayede itfaiye teşkilatımızdaki gelişmeler halkımız tarafından da iyi bir şekilde anlaşılabilecektir. Buradaki araçların bazıları maddi değeri oldukça yüksek araçlar. 5 lira ile 750 lira arasında değişen fiyatları var. Şimdi toplamda bu koleksiyonun değerinin ne kadar olduğunu ben de bilmiyorum. Ama benim için büyük değeri var” dedi.
 
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.