İşyeri kiralamalarında yeni dönem başlıyor!

İşyeri kiralamalarında yeni dönem başlıyor!

1 Temmuz itibarıyla işyeri kiralamalarında yeni bir dönem başlıyor.

1 Temmuz itibarıyla işyeri kiralamalarında yeni bir dönem başlıyor. Bu tarihten itibaren işyeri kiralarında da artış TÜFE üzerinden yapılacak. İflas edenlerin sözleşmesi feshedilebilecek, depozito vadeli hesaba yatırılacak.

Özellikle alışveriş merkezleri (AVM) gibi ticari kiralama ilişkilerinin üst düzeyde olduğu ve zor duruma düşen kiracıların kira sözleşmelerini devretmek istedikleri Türkiye’de, mal sahiplerinin bu devre onay vermek zorunda olduğu yeni düzene geçilecek. Burada yapılan, sözleşmenin komple devri yani kiracının değişmesi. Bu nedenle kira ilişkisi devredildiği için, eski kiracı konumuna gelen devreden kiracının, sözleşme sonuna kadar ve en fazla 2 yıl boyunca devredilen kira sözleşmesinden kaynaklı müteselsil sorumluluğu devam edecek.

Fesih hakkı var mı?

Kiracı kiralamış olduğu süre içerisinde ödeme güçlüğüne düşer, iflas eder veya kira ilişkisini devam ettirmeyi engelleyecek önemli bir durum çıkarsa, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilecek. Yasal fesih bildirim süresi, 6 aylık dönemler için geçerli olmak üzere 3 aydır.

Yapılan kira sözleşmesi kapsamında kiracıya başka bir bağlantılı sözleşme yapılmış ve bu sözleşmeler kira sözleşmesinin geçerlilik şartına bağlı tutulmuşsa, bağlantılı sözleşmeler geçersiz kabul edilecek. Örneğin kiracıya kira sözleşmesinin devam şartı olarak başka bir sözleşme ile satın alma yükümlülüğü getirilmişse satın alma yükümlülüğü içeren sözleşme geçersizdir.

Banka kasasında duracak

Depozito kıymetli evrak ise banka kasasında saklanacak. Banka, kiracı ve mal sahibinin onay vermediği hallerde icra takibi kesinleşmesi veya mahkeme kararı ile depozitonun iadesine karar verebilecek. Mal sahibi sözleşmenin bitimi tarihinden itibaren depozito bedeline yönelik dava açmamışsa, bu bedel kiracıya 3’üncü ayın sonunda teslim edilecek.


1 Temmuz itibarıyla artık kiracıya belli bir aya ait kira borcu ödenmediğinde, tüm kira borçlarının ödeneceğine dair olan muacceliyet şartı veya cezai şart bedeli ödemesi konulmuş olsa dahi geçerli kabul edilmeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.