İstihdam kapısı

İstihdam kapısı

Mesleğin ve diplomanın önemine dikkat çeken İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, "Artık günümüzde mesleğin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Hatta hem mesleğiniz olacak hem de belgeniz" dedi

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

Mesleğin ve diplomanın önemine dikkat çeken İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, "Artık günümüzde mesleğin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Hatta hem mesleğiniz olacak hem de belgeniz" dedi

8 ENGELLİ KENDİ İŞYERİNİ AÇTI

Konya Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Emrah Keleş ile kurumun faaliyetleri ve iş noktasında yaşanan sıkıntılar hakkında konuştuk. Keleş, "Kurumun çok sayıda eğitim programı var. Girişimcilik eğitimini önemsiyoruz. Çünkü insanları işe yerleştirebilmeniz için daha fazla işletmeye ve daha fazla girişimciye ihtiyacınız vardır. 8 engelli İŞKUR sayesinde kendi işyerini açtı" diye konuştu.

İŞKUR İSTİHDAM OLUŞTURUYOR

İŞKUR'un yeni istihdam alanları oluşturduğunu belirten ve işsizlik sigortasının şartlarından bahseden Keleş, "Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar, işsizlik ödeneği almaya hak kazanırlar. İşsizlik sigortasına başvuran vatandaşlarımız son üç yılda ödedikleri prim ödeme gün sayısına göre 6 ay, 8 ay veya 10 ay süre ile işsizlik sigortasından yararlanabilir" şeklinde konuştu. 

4-4.20160613111010.jpg

**Öncelikle biraz İŞKUR'dan bahseder misiniz?

-Bilindiği gibi İŞKUR, ulusal istihdam politikası ve ilgili yasalar çerçevesinde istihdamı korumak,

yeni istihdam olanakları oluşturmak ve istihdamı artırarak işsizliği düşürmeye yönelik pek çok görev üstlenmiştir. Bu görevler arasında en temel işlevleri oluşturan iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetleri, danışmanlık ve rehberlik faaliyetleri ile aktif ve pasif işgücü politikaları yer almaktadır. Kurum olarak asıl hedefimiz istihdam yani iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetleridir. Hizmetlerden yararlanmak isteyen iş arayanlar ve işverenlerimizin kurumun sitesine üye olarak veya şahsen İl Müdürlüğümüze başvurarak kaydolmaları gerekir. İşverenlerin işgücü talebi kurum portalından yayımlanmak suretiyle ilan edilir. Bu nedenle iş arayanlar ülkemizin her tarafından talebi görüp başvuruda bulunabilirler.

 

BİNLERCE KİŞİYE İŞ BULDUK

**Konya İŞKUR yılbaşından beri kaç başvuru aldı ve kaç kişiyi işe yerleştirdi?

31 Mart itibariyle İl Müdürlüğümüze yapılan başvuru sayısı 17 bin 553 olup, işe yerleştirilen sayısı ise 6 bin 899 kişidir. Bu dönemde bize ulaşan açık iş sayısı 16 bin 747’dir. 2015 yılı 31 Mart itibariyle 14 bin 524 başvuru almıştık. O dönemde işe yerleştirilen sayısı ise 2 bin 542'ydi. Yine o dönem kuruma ulaşan açık iş sayısı 4 bin 829'du. 

4-3.20160613111024.jpg

KURSİYERE HER GÜN 50 LİRA

İş Başı Eğitim Programı hakkında bilgi verebilir misiniz? Kimler faydalanabilir?

İş Başı Eğitim Programı son dönemde yoğun bir ilgi görmektedir. Öyle ki 31 Mart itibariyle bin 610 kişi İş Başı Eğitim Programı kapsamında işe başlamıştır. Bu rakam 2015 yılında 954 programda 2 bin 177 kişidir. Programın temel amacı iş tecrübesi olmayan ve mesleki olarak deneyim kazanmak isteyen iş arayan vatandaşlarımıza tecrübe kazandırmaktır. Kursiyere fiilen çalıştığı her bir gün için 50 lira ödenirken, iş kazası meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM ÖNEMLİ

**Girişimcilik işsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi ayrıca ekonomik büyümenin önemli bileşenidir. Bu noktada kurumun rolü nedir?

-Girişimcilik eğitimini önemsiyoruz. Çünkü insanları işe yerleştirebilmeniz için daha fazla işletmeye ve daha fazla girişimciye ihtiyacınız vardır. Dolayısıyla girişimci ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesinde, istihdam yaratılmasında ve üretim faaliyetlerinde anahtar faktördür. İŞKUR olarak Girişimcilik Eğitim Programları düzenlemekteyiz. Bu anlamda, iş kurmak isteyenler iş ile ilgili planlarını hazırlamaktadırlar. Eğitimi tamamlayan girişimcilerimizin aldıkları katılım belgesi ile KOSGEB’in 'Yeni Girişimci Desteğine' başvuru hakkı elde etmektedirler. 2015 yılı Aralık sonu itibariyle 28 programda 723 kişi, 2016 yılı Mart sonunda 24 programda 620 kişi eğitime katılmıştır.

4-2.20160613111037.jpg

8 ENGELLİ KENDİ İŞYERİNİ AÇTI

**Engellilere dönük ne tür çalışmalarınız var?

İŞKUR olarak engelli vatandaşlarımızın da kendi işlerini kurmalarında gerekli desteği vermekteyiz. Dezavantajlı konumda yer alan kesimlerin başında bulunan engelli vatandaşlarımıza işlerini kurmaları için 2015 yılı için 36 bin liraya kadar hibe desteği verilmiştir. 2016 yılı Engelli Hibe Başvuru Rehberi henüz yayınlanmadığı için verilecek hibe bedeli ve başvuru şartları belli değildir. 2015 yılında engelli kardeşlerimizden hibe başvurusu için 15 kişi gelmiş, 8’i işyerini açarken, 1 kişi işyerini açmaktan vazgeçti ve vatandaşlarımızın 6 tanesinin ise gerekli şartları oluşturamadıklarından belgeleri iptal olmuştur.

SURİYELİ İŞÇİDE KOTA VAR

**Suriyeli işçi sayısı artıyor. Bu konu hakkında neler söylersiniz?

Ülkemizde Geçici Koruma Sağlanan Suriyeli misafirlerin geçimlerini temin etmeleri, ekonomiye katılmalarının sağlanması ve işverenlere işgücü arzı sağlanması açısından hazırlanan yönetmeliği önemli bir düzenleme olarak görüyoruz. Çalıştırılacak Suriyelilerin mevsimlik tarım ve hayvancılık sektörü ile başta sanayi olmak üzere diğer sektörlerde çalıştırılma durumlarına göre ayırım yapmak durumundayız. Çalıştırılacak yabancı sayısı işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının 1/10’u kadar olabilmektedir. İşveren tarafından; işyerinin kayıtlı bulunduğu ildeki İŞKUR İl Müdürlüğü'nden, çalışma izni başvuru tarihinden önceki dört haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilir.

MESLEĞİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

**Nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması noktasında eğitim kurslarının önemi nedir?

-Artık günümüzde mesleğin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Hatta hem mesleğiniz olacak hem de belgeniz. Bu nedenle, kurumumuz yılda en az iki defa işgücü piyasası araştırması yaparak işverenlerimizle yüz yüze görüşmek suretiyle ihtiyaç duyulan, temininde güçlük çekilen meslekleri belirleyerek piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda yıllık eğitim planı hazırlandıktan sonra işbirliği kapsamında KOMEK, Halk eğitim kursları ve meslek odaları ile birlikte düzenlemiş olduğumuz mesleki eğitim kursları ile; meslek edinmek, mesleğini değiştirmek, mesleğini geliştirmek ve işe yerleştirmek amacıyla vatandaşlarımıza destek olunmaktadır. İl Müdürlüğümüzce geçen yıl 95 programda bin 961 kişiye, 2016 yılı içerisinde ise 25 programda 570 kişiye mesleki eğitim kursu verilmiştir.

İŞSİZLİK SİGORTASININ ŞARTLARI VAR

**İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanma koşulları nelerdir? 2015 yılında kaç vatandaş bu hizmetten yararlandı?

Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar, işsizlik ödeneği almaya hak kazanırlar. İşsizlik sigortasına başvuran vatandaşlarımız son üç yılda ödedikleri prim ödeme gün sayısına göre 6 ay, 8 ay veya 10 ay süre ile işsizlik sigortasından yararlanabilir. İşsizlik sigortasından yararlanan vatandaşlarımız işe girdikten sonra 15 gün içerisinde İl Müdürlüğümüze müracaat ederek işsizlik sigortasını durdurmalıdır. 

**Üniversite öğrencilerine yönelik ne tür çalışmalarınız var?

-Üniversite öğrencilerimize yönelik özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, iş başvuru formu doldurma gibi konularının da işlendiği Kariyer Günü etkinlikleri düzenliyoruz.

ARAŞTIRMA YOL GÖSTERECEK

**İşgücü Piyasası Araştırması hakkında neler söylersiniz?

-İl Müdürlüğümüzün düzenlediği araştırma ile işgücü piyasasında mevcut ve gelecek dönemde meydana gelmesi beklenen mesleki değişim ve gelişmeler izlenebilecek, işverenlerimizin ihtiyaç duyduğu meslek ve beceriler tespit edilmektedir. Bize yol göstermektedir. İlimizde istihdam edilenlerin meslek bilgileri, ihtiyaç duyulan açık işler ve bu açık işlerde aranan özellikler, bulunmasında ve karşılanmasında güçlük çekilen meslekler ile bu mesleklerde neden çalışacak kişi bulunamadığına ilişkin bilgileri ve önümüzdeki yıl için istihdam beklentilerini tespit edeceğiz.

MODERN BİR BİNA YAPILACAK

**Kısa bir süre önce adres değişikliği yaptınız.Yeni hizmet binası ne zaman tamamlanacak?

Mevcut binamız gelişen kurum portföyüne yeterli gelmemesi nedeniyle yıkıldı. Binanın yerine en kısa sürede çağın gerekliliklerine uygun modern bir bina yapılacak. Çalışma İlişkileri Servisimiz başka bir kurumun çatısı altında hizmet veriyordu. O servisi de kendi bünyemize aldık. Bu sayede vatandaşlarımız tek bir binada tüm hizmetlerimizden yararlanma imkanına kavuştu. Elektronik posta adreslerimiz ve kurum telefonlarımızda herhangi bir değişiklik olmadı. Bu zaman zarfında İl Müdürlüğümüz, 7 Mart'tan itibaren eski binasına 300 metre mesafede olan, ulaşım imkânının kolay olduğu Musalla Bağları Mahallesi Ruhi Bağdadi Sokak'ta, Emniyet'in karşısında, Özkaymak Otel'in hemen arkasında hizmet veriyor. Binamız tamamlanana kadar burada hizmet vereceğiz.

 

 

EMRAH KELEŞ KİMDİR?

Emrah Keleş, 1976 yılında Konya’da doğdu. İlköğrenimini Konya Selçuk Merkez İlkokulu'nda, orta öğrenimini Konya Meram Endüstri Meslek Lisesi'nde tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. 1997 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü'nde memur olarak göreve başladı. 2000 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu Konya İl Müdürlüğü'ne atanarak; Tahsis, İşveren, Destek Hizmetleri Servisleri'nde uzun süre görev yaptı. Daha sonra Konya SGK'da Özel Kalem Müdürlüğü yaptı. 2014 tarihi itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü'nde Müdür Yardımcılığı, daha sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü görevine atandı. Temmuz ayında İŞKUR İl Müdürü olarak atandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.