İşten çıkarmalar 17 günde zirve yaptı

İşten çıkarmalar 17 günde zirve yaptı

Hükümet, Nisan ayının 17’sinde koronavirüs salgını nedeniyle “işten çıkarmaları yasaklamasına” rağmen, aynı ayın ilk 17 gününde işten çıkarmalar zirve yaptı.

TEPAV’a göre, 4/a sigortalı çalışan sayısı Nisan 2020’de Nisan 2019’a göre 379 bin azalırken, işsizlik sigortasına başvuranların sayısı 167 bin arttı. Söz konusu korkunç tablo, “Salgın 17 günde işçiyi kırdı geçirdi” yorumlarına neden oldu.

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs (Covid-19), bir darbe de geçim sıkıntısı yaşayan işçileri vurdu. Koronavirüsle birlikte milyonlarca çalışan işlerinden uzak kalırken hükümet, aldığı ek destek paketlerle salgının bilançosunu düşürmeye çalışmıştı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2020 verilerinin değerlendirildiği İstihdam İzleme Bülteni’yle, koronavirüs salgınının korkunç bilançosunu gözler önüne serdi.

SİGORTALI ÇALIŞAN SAYISI 379 BİN KİŞİ AZALDI

TEPAV’ın değerlendirdiği bilgilere göre, söz konusu koronavirüs sürecinde hükümetin Nisan ayının 17’sinde salgın nedeniyle “işten çıkarmaları yasaklamasına” rağmen, 4/a sigortalı çalışan sayısı Nisan 2020’de Nisan 2019’a göre 379 bin azalırken, işsizlik sigortasına başvuranların sayısının 167 bin arttığı ortaya çıktı. Nisan 2020’de Nisan 2019’a göre sigortalı ücretli çalışan sayısı en fazla azalan sektör, 150 bin azalışla bina inşaatı sektörü oldu. Bu sektörü, 130 bin azalışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri, 117 bin azalışla konaklama, 50 bin azalışla bina dışı yapıların inşaatı ve 48 bin azalışla yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri sektörleri takip etti.

EN BÜYÜK DARBEYİ ANTALYA YEDİ

Sigortalı ücretli çalışan sayısı son bir yılda en fazla azalan il 113 bin azalışla Antalya oldu. Antalya’yı, 52 bin azalışla İstanbul, 39 bin azalışla Ankara, 36 bin azalışla Muğla ve 22 bin azalışla İzmir takip etti. İşsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısı son bir yılda 47 bin artışla en fazla İstanbul’da arttı. İstanbul’u, 13 bin artışla Antalya, 12 bin artışla Ankara, 10 bin artışla İzmir ve 5 bin artışla Gaziantep takip etti. Nisan 2020’de Nisan 2019’a göre işsizlik ödeneği alanların sayısında en fazla Bursa’da azalış oldu. Bursa’yı; İstanbul, İzmir, Tekirdağ ve Adana takip etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.