İşte doların yükselişine neden sebepler

İşte doların yükselişine neden sebepler

Dolar kuru, Ocak 2020'den bu yana TL karşısında yüzde 36 değer kazandı. Doları TL karşısında zirveye taşıyan 10 önemli gelişme yaşanırken uzmanlar"sanki tarih tekerrür ediyor" diyor.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta piyasalar tarafından beklenen faiz artımını yapmaması sonrası dolar kuru, TL karşısında düştüğü 7.79 seviyesinden o günden sonra sürekli yükselere 8.0964'ü görerek 5 günde yüzde 4 oranda arttı. Dolar kuru, Türk Lirası karşısında böylece 1 Ocak 2020 tarihindeki 5,9489'lu seviyeye göre yüzde 36 değer kazanmış oldu. Peki piyasalarda neler oluyor? Dolar/TL'yi zirveye taşıyan 10 önemli gelişmeler neler?

DOLAR KURUNUN REKOR KIRIŞINDA İLK SIRADA YAPTIRIM KORKUSU VAR

Dolar kurunun TL karşısında rekor kırışında ilk sırada dış siyasi tansiyon yer alıyor. ABD ve Avrupa ülkeleri ile yaşanan politik çatışmalar kurdaki hareketliliğin en önemli etkenleri olarak gösteriliyor. Özellikle de batılı ülkelerin 'yaptırım' söylemleri piyasalarda yatırımcıyı tedirgin ediyor.

Hafta sonu partisinin Malatya'daki kongresine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye seslenerek CAATSA yaptırımlarıyla ilgili 'Yaptırımın neyse geç kalma yap' söylemi olası yaptırımlar ile ilgili yatırımcıda endişeyi artıran unsurlar arasında yer aldı.

S-400 füze savunma sistemleri konusunda Türkiye-ABD geriliminin tırmanmış olması da bu kaygıyı artırdı. Diğer yandan ABD seçimlerinde Türkiye karşıtı olarak değerlendirilen Joe Biden'in Türkiye'ye yaptırımları ağırlaştırabileceğine dair beklentiler de endişeleri artırıyor. Bazı uzmanlar ise Biden'in Donald Trump'ın tersine sürpriz kararları olmayacağı için piyasalara istikrar getireceğini düşünüyor.

"TARİH TEKERRÜR EDİYOR"

Habertürk'ten Rahim Ak'ın bugünkü köşe yazısına dolar kurunun yükselmesinin ana nedenlerinden biri olarak gösterilen Merkez Bankası'nın geçen hafta beklenen faiz indirimini yapmaması yer alıyor. 2018'in Ağustos ayında benzer şekilde piyasalar tarafından faiz artırımı beklerken Merkez bu kararı almamıştı. Bunun yanı sıra ABD ile rahip Brunson krizi vardı. Şimdi yine Merkez Bankası aynı hareketi yaparken ABD ile S-400 anlaşmazlığı ve Azerbaycan'ın topraklarını kurtarmak için yaptığı operasyona tam destek veren Türkiye'nin artan yaptırım riski piyasaları geriyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in gerekirse Türk F16'larının Azerbaycan semalarında görülebileceğine dair açıklaması Avrupa ile diğer ülkelerin Türkiye'nin Karabağ konusundaki anlaşmazlığının uç noktaya gelmiş olduğunu ortaya koydu. Sanki 2018 Ağustos'unun kötü bir tekerrürü gibi.

Diğer yandan yine çıkış noktası Azerbaycan'ın işgal edilen topraklarını kurtarmasına verilen destek olan Fransa ile olan gerginliğin Avrupa'ya yapılan ihracata kötü yansıyabileceği endişesi mevcut. Siyasetin dövizin geldiği noktaya etkisine bir örnek de Körfez ülkelerinin Türk mallarına uyguladığı boykot. Bu durumun da ihracatı olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.

ÖNÜMÜZDEKİ 2 AYDA 10.6 MİLYAR DOLAR ÖDEME VAR

Habertürk yazarı Rahim Ak, dolar kurunun TL karşısında yükselişinin ekonomik etkileri ile ilgili olarak özel sektörün yurtdışı döviz borçlarından önümüzdeki 2 ayda 10 ve 1 yılda 42 milyar dolar borç ödemek zorunda olması nedeniyle cari açık arka planda doları destekleyen unsurlar olarak öne çıktığını belirtti.

KORONAVİRÜS EKONOMİLERİ VURUYOR

Dövizdeki yükselmenin nedeni olarak çok ilginç bir neden olarak geçen hafta ekonomi ile ilgisi olmayan bazı köşe yazarlarının rekabetçi kur söylemi ile zayıf Türk Lirası'nın ithalatı azaltıp ihracatı destekleyeceği yönünde yazdığı yazıların hükümetin bundan sonra Türk Lirası'nı korumayacağı intibası oluşturduğu ve bu nedenle bazı şirket ve vatandaşların döviz alımına neden olduğunun iddia edildiğini belirten Ak, "andeminin giderek tüm ülkelerde ikinci dalga olarak adlandırılan yükselişi ise tüm ekonomileri ve tabii ki Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor." dedi.

İŞTE DOLARIN YÜKSELİŞİNE NEDEN SEBEPLER

  • Merkez Bankası'nın yatırımcıların beklediği düzeyde faiz artırımı yapmamış olması.
  • Kimi medya kuruluşlarında son dönemde artan 'rekabetçi kur' modeli söylemi.
  • Artan dış siyasi tansiyon. ABD ve Avrupa ülkeleri ile yaşanan politik çatışmalar ve yaptırım söylemleri.
  • ABD seçimlerinde Türkiye'ye ağır yaptırımlardan yana olan Joe Biden'in kazanma ihtimalinin artması.
  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in gerekirse Türk F16'larının Azerbaycan semalarında görüleceğini açıklaması
  • Fransa'ya yapılan boykot çağrısı sonrası Avrupa'ya yapılan ihracatta sıkıntı olabileceği endişesi.
  • Körfez ülkelerinin Türk mallarını boykot etmesi nedeniyle bu ülkelere ihracatın azalması beklentisi
  • Pandeminin giderek tüm ülkelerde ikinci dalga olarak adlandırılan yükselişi
  • Merkez Bankası'nın geçtiğimiz 1 yılda brüt döviz rezervlerinin yüzde 47 azalmayla 42 milyar dolara inmesi. Cari açığın yapısal olarak devam etmesi nedeniyle rezervlerdeki erimenin devam edeceği beklentisi.
  • Özel sektörün yurtdışında aldığı döviz borçlarının vadesi gele tutarının önümüzdeki 2 ayda 10.6 ve 1 yılda 42 milyar dolar olması.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.