İşsiz kalıyorlar!

İşsiz kalıyorlar!

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Aziz Hakan Altun, “Şehrimizde birçok mühendis, mimar ve şehir plancısı işsiz kalmakta ve nitelikli mühendis, mimar ve şehir plancılarının yetişmesinin önüne geçilmektedir” dedi

TMMOB Konya Mühendis, Mimarlar ve Şehir Plancılar Odaları İl Koordinasyon kurulu 6. toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda başlıca Barış Pınarı Harekâtı, yerel mühendis ve mimarların durumu, konya savuma sanayi ve üniversitelerdeki eğitim durumu konuşuldu. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Aziz Hakan Altun, toplantıda konuşan şunları söyledi: “Bizler Konya Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Odaları (İKK) olarak Devletimizin 9 Ekim’de başlatmış olduğu ve halen devam eden “Barış Pınarı” harekâtında devletimizin yanında olduğumuzu bir kez daha tekrar ediyor ve Kahraman Mehmetçiğimize muvaffakiyetler diliyoruz. Konya Mühendis, Mimarlar ve Şehir Plancılar odaları olarak her zaman olduğu gibi ihtiyaç halinde her türlü teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetleri bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, sanayi, tarım, orman, enerji, ulaşım, madenler, tüm doğal kaynaklar, gıda, çevre ve kentleşme politikalarının dinamik gücüdür ve böyle olması gerekmektedir. Bilindiği üzere kentimiz hızlı bir “değişim ve dönüşüm” içerisindedir. Ancak değişimi belirleyen temel politikaların gerçekleşmesini ne yazık ki şehrin kültürünü, tarihini, sosyo-ekonomik yapısını çok iyi bilen ve kentin gerçek dinamikleri olan bizlerin yerine ilimiz dışındaki Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları belirlemektedir. Başta yerel yönetimlerce yapılan Kentimizi ilgilendiren projelendirme ve bu projelerin gerçekleştirilmesinde kentin gerçek dinamikleri olan bizler yerine Kentimizi ve kentimizin gerçeklerini bilmeyen şehir dışı teknik elemanlara verilmektedir. Konya’mızda ülke çapında bilinirliği olan, donanımlı mimarlık, mühendislik ve şehir plancıları ofisleri bulunmasına rağmen ne yazık ki şehrimizdeki önemli bazı yapılarda özellikle kamusal yapılarda Konya’da ofisi bulunan mimar ve mühendislerin imzaları bulunmamaktadır. Özellikle son yıllarda ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumda göz önüne alındığında, kentimizde birçok mühendis, mimar ve şehir plancısı işsiz kalmakta ve nitelikli mühendis, mimar ve şehir plancılarının yetişmesinin önüne geçilmektedir. Bu nedenle yerel yönetimlerce yapılacak teknik işleri mümkün olunduğunca Konya’lı Mühendis, Mimarlık ofisleri bulunan meslektaşlarımızın yapması hem şehrimizin kültürü ve gelişmesine hem de genç meslektaşlarımızın yetişmesinde büyük katkı sağlayacaktır.”

ŞEHRİN SAKİNİ DEĞİL SAHİBİ OLALIM

Aziz Hakan Altun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizler, “Şehrin sakini değil, sahibi olalım” düsturuyla hareket ederek, kentimizi ilgilendiren mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı işlerinde her türlü teknik desteğe hazır olduğumuzu ve bu işleri şehrimizde yapabilecek üst düzeyde Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Konya’da güçlü bir savunma sanayi ekosistemi kurmak için temeli atılan Aselsan Silah Fabrikasının ilimizde kurulmasında emeği geçen herkese buradan tek tek teşekkür ediyoruz. Temeli atılan ve çok yakında üretime geçecek bu fabrika şehrimiz için büyük bir önem taşımaktadır. Şu anda sadece 1. etabı yapılsa da bölgemizdeki nitelikli iş gücünü arttırılması için en kısa zamanda diğer etapların yapım kararları da alınmalıdır. Yine Aselsan arazisi etrafındaki alanın karma endüstri bölge ilan edilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu endüstri bölgesi Konya'nın hem savunma sanayindeki üretim yeteneklerinin artması hem de nitelikli mühendislerin yetişmesi için son derece önemlidir. Bu endüstri bölgesini, Konya'daki tüm üretim ekosisteminin gelecek vizyonuna katkı sunacak bir gelişme olarak görüyoruz. Bu nedenle Aselsan fabrika arazisi etrafındaki alanı Milli Emlak’tan alıp Özel Endüstri Bölgesine dönüştüren başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı’na olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yine ülkemizde son yıllarda Mühendislik ve Mimarlık eğitimi veren üniversite sayısı hızla arttığı görülmektedir. Bu artışla beraber farklı isimler altında benzer eğitimler verilen mezunların da fakülte, bölüm, program, disiplin, ünvan karmaşası ve özellikle imza yetkileri konusunda ve kamuda istihdam için sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Bunlardan en önemlisi farklı fakülte adları olması karşın, birçok disiplin aynı ünvanla diploma verebilmektedir. İlimiz geneline bakıldığında ise hali hazırda üçü devlet ve ikisi özel olmak üzere toplamda beş üniversite bulunmaktadır. Yine hali hazırda üniversitelerimizde bulunan Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlama bölümlerinin yeterli olduğu hatta bazı bölümlerin ihtiyacın üzerinde sayısı olduğu görülmektedir. Ancak gerek merkezde gerekse ilçelerimizde alt yapı, donanım, atölye ve laboratuvar gibi eksiklikler ve de en önemlisi akademisyen sayısının yetersiz olmasına rağmen halen alanlarımızda fakülteler ve bölümler açıldığı endişeyle görülmektedir. Bu durum belli ölçüde gelişmişliğini ve büyümeyi sağlayan hem ülkemizin hem de Konya’mızın sosyo-ekonomik, kültürel ve teknolojik üstünlüğünü getirecek nitelikli Mühendis, Mimar ve Şehir plancıların yetişmesine önüne geçmektedir. Bu nedenle bizler, başta şehrimizi yönetenler olmak üzere özellikle üniversite yöneticilerimizin bu durumu dikkate alarak yapılandırmalarına yön vermelerini istiyoruz.”

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.