İsraf sofrası olmasın!

İsraf sofrası olmasın!

NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “5 yıldızlı otellerde fakirin yoksulun doyurulmadığı iftar programları düzenleniyor” dedi

11 ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif Ramazan heyecanı başladı. Her yıl kurulan şatafatlı iftar sofraları ve israf Ramazan ayının manevi atmosferine gölge düşürüyor. Özellikle 5 yıldızlı otellerde kurulan iftar sofralarında yaşanan israfın önüne bir türlü geçilemiyor. İlahiyatçılar ise ibadet ayı olan Ramazan ayında; israfın üst düzeye çıkmaması ve yapılan yemeklerin çöpe gitmemesi noktasında vatandaşları uyardı. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, iftar ettirmenin sevabının dinimizde çok olduğunu dile getirdi.

GÖSTERİŞLİ MEKANA GEREK YOK

Altıntaş, orucun sevabının yüksek olduğunu ve Allah için tutulduğunun altını çizdi. İmsak'ın Arapça'daki zıttının iftar olduğunu söyleyen Altıntaş, iftar anında manevi birtakım hazların yaşandığını da belirtti. Altıntaş, “Aşırı yüksek fiyata mekanlar kiralayıp, iftar yapmanın bir anlamı yok. Zaten lüks mekana ihtiyaç da yok. İnsanlar, gösteriş olsun diye çok pahalı ve havalı mekanlarda programlar düzenliyorlar. Genellikle 5 yıldızlı otelleri tercih ediyorlar. İftarı, varlıklı şahıslara veriyorlar. Garibanların karnını yine doyurmuyorlar. iftar sofralarında gösterişten uzak durulması ve israftan kaçınılması şarttır. Daha ekonomik olan yerler ve sade olan sofralar tercih edilmeli. Yoksullar hatırlanmalı, yardımlaşma duygusu pekişmeli” açıklamalarında bulundu.

İFTAR VERMENİN FAZİLETİ ÇOK

Altıntaş, iftar vermenin ve ihtiyaç sahiplerinin karnını doyurmanın birçok fazileti olduğunu da ifade etti. “Bir bardak suyumuzda olsa bir tane hurmamız da olsa iftar vermenin önemini dinimiz bize buyurmuştur” diyen Altıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oruçluya iftar vermenin fazileti ile ilgili birçok Hadis-i şerif mevcuttur. Yemek yedirmek çok sevaptır. Hele oruçluya yedirmek daha çok sevaptır. Oruç tutanın sevabı kadar sevap alır, oruçlunun sevabından eksilme olmaz. Ayrıca iftar verme adeti; hem insanların birbirlerine yaklaşmalarını sağlar, hem de yardımlaşma ve cömertlik duygularını canlandırır. Yine ifade etmekte fayda var iftar yemeğinde hep zengin olanlara veya iyi durumda olanlara vermek değil, fakir fukarayı da gözetmek gerekir. İşte İftarın sevabı o zaman ikiye katlanır.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum