İslam Birliği’nin çekirdeği olan D-8 24 yaşında

İslam Birliği’nin çekirdeği olan D-8 24 yaşında

Erbakan Hocamızın büyük gayretleriyle 15 Haziran 1997’de İstanbul’da atılan imzaların üzerinden 24 yıl geçerken İslam Birliği’nin çekirdeği olan D-8, ümmetin umudu olmaya devam ediyor.

Millî Görüş lideri Erbakan Hocamızın âdeta tırnaklarıyla kazıyarak kurduğu D-8, 24 yaşında. Türkiye, Nijerya, Mısır, Pakistan, Endonezya, İran, Malezya ve Bangladeş’in aralarında bulunduğu ve İslam Birliği’nin de temelini oluşturan D-8’in ana hedeflerini, yeni bir saadet dünyası ve sömürü düzeninin yıkılıp adil düzen kurulması teşkil ediyor. D-8’leri “dünyanın çekirdeği” olarak tanımlayan Erbakan Hocamız, “D-8’ler, kuvveti üstün tutan zulüm dünyası yerine, Hakk’ı üstün tutan yeni bir saadet dünyasının kuruluşu hareketidir” ifadelerini kullanmıştır.Millî Görüş Lideri 54. Hükümet’in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın büyük gayretleriyle 15 Haziran 1997’de kurulan D-8’in 24’üncü yıl dönümü. Türkiye, Nijerya, Mısır, Pakistan, Endonezya, İran, Malezya ve Bangladeş’in aralarında bulunduğu Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü, İslam Birliği’nin de temelini teşkil ediyor. İstanbul’da 15 Haziran 1997’de yapılan üye devlet ve hükümet başkanları zirvesinde İstanbul Deklarasyonu ile kurulan D-8, kalkınmada iş birliğini sağlamaya, üye ülkeler arasındaki ticareti ve iş birliğini artırmaya yönelik İslam Birliği’nin ilk aşamasını oluşturuyor. İslam Birliği’nin önemli bir adımı olan D-8’in ana hedeflerini, yeni bir saadet dünyası ve sömürü düzeninin yıkılıp adil düzen kurulmasının adımı olarak niteleyen Erbakan Hocamız, D-8’leri “dünyanın çekirdeği” olarak tanımlamıştır.

TÜRKİYE, DÖNEM BAŞKANLIĞINI BANGLADEŞ’E DEVRETTİ

Bir milyarı aşkın nüfusla sekiz Müslüman ülkenin Türkiye’nin liderliğiyle oluşturduğu D-8, ilkeleri ve kapsadığı coğrafi alanla küresel bir güç özelliği taşıyor. D-8’in sekretaryası da İstanbul’da bulunuyor. 20 Ekim 2017’den beri Türkiye tarafından üstlenilen D-8 dönem başkanlığı Bangladeş’e devredildi.

“D-8, SAADET DÜNYASININ KURULUŞ HAREKETİDİR”

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamız, D-8’in kuruluşunun 12’nci yıl dönümünde yaptığı konuşmasında D-8’in kuruluş manasını anlatmıştı. Erbakan Hocamız, “D-8’ler, kuvveti üstün tutan zulüm dünyası yerine, Hakk’ı üstün tutan yeni bir saadet dünyasının kuruluşu hareketidir. D-8’ler, bu yeni saadet dünyasını 5 milyar insanı bağrında toplayan “ezilenler” camiasının çekirdeğini oluşturmaktadır. Yukarıda söylediğimiz sebeplerden dolayı, bu zulüm dünyasının yanlış temellere dayalı olarak devam etmesi mümkün değildir” diyerek, D-8’in kuruluş anlamını açıklamıştı.

1 MİLYARI AŞKIN NÜFUS VE 4 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİK GÜÇ

Büyük bir ekonomik güce sahip D-8, Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, D-8 ülkelerinin toplamda 1,1 milyar nüfusa ve 3,8 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu belirtti. Shaari, küresel ticareti teşvik ettiklerini dile getirerek, “D-8, dünya ticareti için önemli bir ekonomik anlam ifade eder. D-8 üye devletlerinin toplam ticaret hacmi 1,6 trilyon dolar olup oldukça büyüktür. Bu büyüklük, tüm dünya toplam ticaret hacminin yüzde 4,5’ini oluşturmakta. Son 20 yılda, D-8 iç ticareti ise 6 kattan fazla arttı.” dedi. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 15’ine sahip D-8 ülkeleri, doğalgaz rezervlerinin de yüzde 23’ünü bünyesinde barındırıyor.

TÜRKİYE, 2 DEFA DÖNEM BAŞKANLIĞINI ÜSTLENDİ

İlk zirvesini 1997’de İstanbul’da düzenleyen örgüt, sırayla Mart 1999’da Dakka’da, Şubat 2001’de Kahire’de, Şubat 2004’te Tahran’da, Mayıs 2006’da Bali’de, Temmuz 2008’de Kuala Lumpur’da, Temmuz 2010’da Abuja’da, Kasım 2012’de İslamabad’da ve Ekim 2017’de İstanbul’da ve Nisan 2021’de Bangladeş’in ev sahipliğinde yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) nedeniyle çevrim içi olmak üzere şu ana dek 10 zirve düzenledi. D-8’in Ekim 2017’den beri dönem başkanlığını Türkiye yaparken, 2020’de Bangladeş’in ev sahipliğinde toplanması planlanan 10’uncu zirve, Kovid-19 salgını dolayısıyla ertelenmiş, Nisan 2021’de Bangladeş’in ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenmişti. Türkiye, kuruluşundan bu yana 2 defa dönem başkanlığını üstlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.