İş dünyası kalifiye eleman bulamıyor

İş dünyası kalifiye eleman bulamıyor

Pandeminin yarattığı sorunlara rağmen kapasite artıran sanayiciler elaman bulamamaktan şikâyetçi. Türkiye’de işsizlik çift haneli rakamlara ulaşırken, iş dünyası elaman bulmakta zorlanıyor

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yasin Bilen, Türkiye’de iş varken, sanayicinin işçi bulamaması ve çift haneli işsizliğin olmasının çözülmesi gereken ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. Nitelikli elaman konusunda uzun süredir sıkıntının devam ettiğini vurgulayan Ahmet Yasin Bilen, artık niteliksiz iş gücü bulmada da büyük sıkıntılar yaşandığını, iş beğenmemenin eleman eksikliğinin başlıca sebebi olduğunu söyledi.

İş arayanların, fabrikalarda çalışmak yerine hizmet sektörüne yöneldiğini beliren Ahmet Yasin Bilen, “Nitelikli elaman bulmak çok zorlaştı. İstenilen ücret verilse bile kaynakçı, elektrikçi ve tornacı gibi nitelikli elaman bulmak artık çok zor. Türkiye’de işsizlik her geçen gün artarken, sanayiciler nitelikli elaman bulmakta zorluk çekiyor. Artık bu sorunu çözmeliyiz. Nitelikli eleman ihtiyacına odaklanmalıyız. Lise eğitimi sonrası kurs, eğitim programları ile gençlerimizi sanayiye kazandırmalıyız. Üretimde katma değeri artırabilmemiz için buna ihtiyacımız var. Meslek liselerinde iyi eğitim almış gençlerimizin yetişmesi büyük önem arz ediyor.” diye konuştu.

İŞSİZLİK ÖDEMELERİ KONTROLLÜ DAĞITILMALI

İşsizlik ödemelerinin dağıtımında yeni kriterler getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ahmet Yasin Bilen, sektörlerin personel bulamazken işsizlik ödemelerinin süresinin kısaltılması, 3 aya indirilmesi önerisinde bulundu. Ahmet Yasin Bilen, bir işyerinde 3600 gün çalışan personelin aynı iş yerinde devam etmesi durumunda ödediği vergiden yüzde 10 gibi indirim yapılarak teşvik edici önlemlerin de alınabileceğini söyledi. Ahmet Yasin Bilen, “İş varken iş beğenmenin önüne geçmek lazım. İşten ayrılan bir kişinin İŞKUR’a başvurması halinde İŞKUR’un en az üç işyerine göndermesine rağmen işe başlamazsa, bu kişiyi sistemden çıkarması ve işsizlik ödeneğini kesmesi lazım. Bu ve buna benzer önlemleri hayata geçirip sonuç almamız gerekiyor.” dedi.

MESLEKİ EĞİTİMDE REVİZYON YAPILMALI

Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının üretime katılacak gençler yetiştirecek şekilde revize edilmesinin gerektiğini belirten Ahmet Yasin Bilen, sorunun çözümü için her kesimin elini taşın altında koyacağı bir devlet politikasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Çözüm amaçlı firmaların kendi bünyelerinde çeşitli eğitim programları ve kurslar düzenlediğini kaydeden Ahmet Yasin Bilen, şöyle konuştu: “Piyasanın ihtiyaçları ile mesleki eğitim sisteminin çıktılarını uyumlaştıracak yeni çözümü hayata geçirmemiz lazım. Mesleki eğitim konusunda sonuç odaklı adımlar atmalıyız. Türkiye’nin üretim hacmi ve ihracatı her gün artıyor ancak önlem alınmazsa nitelikli eleman sorunu daha da büyüyecek. Yeni ekonomik programda yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedeflerini gerçekleştirebilmemiz için nitelikli elamana ihtiyacımız var.“

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.