"İş Başvurusu Yapanlar Özel Sektörden Çok Devlette İş İstiyor"
Kayseri Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, kurum olarak talep edilen her meslek dalında kurs açmaya imkanlarının olduğunu belirterek, "Maalesef açılan kurslar için kursiyer bulamıyoruz.
Kayseri Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, kurum olarak talep edilen her meslek dalında kurs açmaya imkanlarının olduğunu belirterek, "Maalesef açılan kurslar için kursiyer bulamıyoruz. Şuanda kurumumuza 34 bin civarında iş başvurusu var. Ama bunları özel sektöre yönlendirmekte zorlanıyoruz. Devlet kademisinde iş istiyorlar." dedi.
Kayseri Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) öncülüğünde, Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin katılım ve destekleriyle 28-30 Kasım 2013 tarihleri arasında Dünya Ticaret Merkezi'nde ''Kayseri İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı-KAYİF 2013'' düzenlenecek.
İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, KAYİF 2013 ile ilgili bilgiler vererek, 2011 ve 2013 yıllarında düzenledikleri fuarlara toplam 204 firma, kurum ve kuruluşun katıldığını, fuarları 30 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiğini, bu iki fuarda toplam 19 bin iş başvurusu yapıldığını söyledi. Ayçiçek, 3 bin 500 kişinin de fuar sayesinde işe yerleştirildiğini hatırlatarak, bu yıl düzenleyecekleri fuara ise 100 firma, kurum ve kuruluşun katılımını olacağını açıkladı.
Ahmet Ayçiçek, fuarın sağlayacağı katkıları da aktararak, “KAYİF ile işsiz vatandaşlarımızın, üniversite ya da lise öğrencilerinin, bu okulların herhangi birinden mezun veya mezun olmaya hazırlananların, kariyer hedeflerini belirleme konusunda Türkiye'nin önde gelen yöneticilerinden bilgi alma fırsatı bulacaklar. İş ve staj başvuruları yapabilecekler. 3 gün boyunca gerçekleştirilecek panel ve konferanslara da fuarımız ev sahipliği yapacak. Ziyaretçilerin, fuar alanına daha rahat ve hızlı ulaşımları için her yarım saatte bir İŞKUR İl Müdürlüğü önünden ücretsiz otobüs seferleri yapılacak” diye konuştu.
Firmaların, kendileri eğitim vererek yetiştirmek için özellikle vasıfsız eleman aradıklarını belirten Ayçiçek, "Ülkemizde ve özellikle şehrimizde kalifiye eleman sıkıntısı var ama bu sıkıntıyı gidermek için de birçok yollar deneniyor. Bizim yaptığımız araştırmalara göre üniversite ve lise mezunları asgari ücretle işçi olarak çalışmak istemiyor, yani sanayide çalışmak istemiyor. Bize başvuruda bulunuyorlar. Bunun en önemli sebebinin de firmaların asgari ücretle eleman çalıştırmak istemeleri gibi bir uygulama yapmaları herhalde. Ancak özellikle son zamanlarda Kayseri Sanayi Odası'nın girişimleriyle bu ücretler biraz arttı gibi geliyor. Kayseri'de gerçek işsizlik rakamları, diğer illere göre çok iyi düzeyde ve daha iz işsiz var. Bize başvuranlarda genelde özel sektörde değil devlette kademisin de çalışmak istiyorlar." diye konuştu.
İŞKUR Basın ve Yayın Birimi Sorumlusu Nayil Coşkun da İl Müdürlüğü'ne kayıtlı 60 bin civarında kayıtlı işgücü bulunduğunu bunlardan 30 bin civarındakilerin işsiz olduğunu, bu işsizlerden 5 bin 600'ünün üniversite mezunu, 13 bininin ise lise mezunu olduğunu, geri kalanların ise ilkokul mezunu olduğunu kaydetti. Coşkun, işsizler arasında 10 bin kişinin ise vasıfsız statüsünde bulunduğunu, bunları bir işe ya da mesleğe yönlendirmede sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi: "Biz bir araştırma yaptık ve 3 binin üzerindeki işyerine nasıl bir eleman istediklerini sorduk. Kayseri'de, Türkiye geneli dışında bir sonuç çıktı ortaya. İşveren, vasıfsız eleman alıp kendisi yetiştirmek istiyor. Bu anlamda İŞKUR olarak biz vasıfsız kişilerin yetiştirilmesi için kurslar açıyoruz ve firmalar da bu kurslarımıza ciddi katkılar sunuyorlar. İŞKUR olarak biz kursiyerlere 20'şer lira günlük ücret verirken, firmalar da kendileri 20'şer lira veriyorlar."
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.