Iraklı doktorlar şifa dağıtacak

Iraklı doktorlar şifa dağıtacak

Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği, Ürdün’de yaşayan Filistinli mültecilerin kamplarını ziyaret ederek, sağlık sorunu yaşayan Filistinlilerin tedavisini gerçekleştirdi.

Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği, Amman Filistin Büyükelçiliği’nin yanı sıra kamplarda kalan hastaları da ziyaret ederek, sağlık sorunu yaşayan Filistinli mültecileri yerinde tedavi etti.

Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği, Filistin mülteci kamplarında sağlık hizmetini tamamladıktan sonra Ürdün yetkilileri ile çok önemli ve kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Ürdün Senato Üyesi Sağlık ve İskân Komisyonu Başkanı ve Sağlık Bakanı Yasin Hüsban ile Iraklı doktorların Ürdün’de tıbbi eğitimleri, Ürdün Üniversite ve Sağlık Enstitülerinde Iraklılara kontenjan ayrılması ve Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın tecrübesinden yararlanarak Irak sağlık sistemine destek ve yardım konusunda derneğimiz ile işbirliği yapılmasının ön anlaşması gerçekleştirildi. Heyet daha sonra Arap Düşünce Forumu Genel Sekreteri ve eski Maliye Bakanı Muhammed Ebu Humur ile görüştü. Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, “Sayın Ebu Humur, Ürdün Yüksek Öğrenim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunup Irak eğitimine destek ve yardımcı olacaklarına söz vermiştir. Ayrıca Amman’da derneğimizin filistinlilere yardımı konusunda ise Majesteleri Prens Raşid Bin Hasan’a bağlı ‘Haşimi Hayır Kurumu’ yetkilileri ile işbirliği yapmamız konusunda yardımcı olmuştur” dedi.

adsiz.jpg

İHTİYAÇ SAHİBİ HASTALAR TEDAVİ EDİLECEK

Ürdün Tabipler Sendikası Başkanı Muhammed Resul Al-Tarawna ile görüştüklerini kaydeden Dr. Beyatlı, “Sayın Başkan Sendikaya 36 sağlık derneğinin bağlı olduğunu ve bugün Ürdün’de 1715 Iraklı doktorun görev yaptığını söyledi. Derneğimizin faaliyetlerini uzun süreden beri takip ettiklerini ve Irak sağlık sistemine yardım konusunda derneğimiz ile işbirliği yapmak arzusunda olduklarını ifade ettiler. Ayrıca Amman’da Vakıf hastanesi olan Makasıd Hastanesine Türkiye’den uzman, profesörleri getirip fakir hastaları ameliyat ve tıbbi konferans verme konusunda bizlerle işbirliği yapmaktan da memnuniyet duyacaklarını belirtti. Sağlık Hizmetleri Direktörü ve Ürdün Kardiyoloji Derneği başkanı Prof. Dr. Yusuf El- Kassus başkanın Bağdat ve Kuzey Irak Sağlık Bakanları ile çok yakın ilişki ve işbirliği içinde olduklarını Irak’ta sağlık sektörüne yardım ve destek alanında derneğimiz ile beraber çalışabileceklerini ifade ettiler” diye konuştu.

GAYRET BİZDEN, TAKDİR VE TEVFİK ALLAH'TANDIR.

Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, şunları söyledi: “Ürdün ve Telafer Üniversiteleri arasında ön kardeşlik protokol anlaşması Amman Filistin kamplarında sağlık hizmeti veren ‘son olarak Ürdün’ün en büyük Üniversitesi olan Ürdün Üniversitesinin Rektörü Abdülkerim Al- Kuthat ile görüştük. Görüşmede Irak ve Türkmeneli bölgesinde sağlık ve eğitimin son durum anlatıldı başta Telafer olmak üzere diğer bazı Irak üniversiteleri ile kardeşlik protokolü imzalayıp bir an önce destek ve yardım yapılmasının çok yararlı ve önemli olduğu anlatıldı. Ayrıca Irak’ın ikinci neslini yok eden uyuşturucu konusunda ele alındı. Ürdün Üniversitesinin uyuşturucu ile mücadele alanında bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak gerekliligi ifade edildi.Ürdün Üniversitesi rektörü kardeşlik konusunda hazır olduklarını, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda Derneğimiz ile işbirliğinden memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler. Önümüzdeki aylarda Telafere giderek Telafer Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Abdülaziz Ahmet Aziz ile görüşüp kardeslik protokolü, Ürdün Üniversitesinden istenecek yardım ve destek konuları detaylı bir şekilde tespit edilecektir. Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği üyelerinin azim ve desteği ile Irak Sağlık ve Eğitimine desteğini sürdürecektir.”

FİLİSTİNLİLERİN DERDİNİ EN İYİ ANLAYAN BİZİZ

Ürdün’de yaşayan Filistinli mültecilere ait kampı da ziyaret ettiklerini kaydeden Beyatlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gazze’den Ürdün’e gelen Filistinli mülteciler ile Batı Şeria’dan gelenlere Ürdün’ün uyguladığı muameledeki farklılıklar, İsrail-Filistin savaşının tarihsel seyrine dayanıyor. 1948 Arap-İsrail savaşı sonrasında Mısır ordusu Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmiş, Ürdün’ün ise Doğu Kudüs’ü de kapsayan Batı Şeria’ya girmişti. Ürdün’ün Batı Şeria’yı ilhak etmesi, ülkenin nüfusunu iki katından fazlaya çıkardı. Yeni vatandaşların kamu sektöründeki tüm işlere eşit erişimi sağlandı ve Ürdün meclisindeki koltukların yarısı yeni vatandaş olanların temsilcilerine ayrıldı. Fakat bu gelişmeler Filistinli mültecilerin ekonomik durumunun düzelmesini sağlayamadı. Bugün üç milyona yakın kayıtlı Filistinli mülteci Ürdün’de yaşıyor. Filistinli mültecilerin birçoğu Ürdünlülerle birlikte kentlerde ve köylerde, 570 bini ise mülteci kamplarında yaşıyor. Mülteci kamplarının 10’u resmi, 3’ü ise gayri resmi kamplardır. Türkmen Sağlık ekibimiz Amman Filistin Büyük Elçiliği görevlileri ile görüştükten sonra Cebel El-Hüseyin ve El-Vihdat kamplarında sağlık hizmet vermek üzere iki gruba ayrıldı. Gazzeli mülteciler Elvataniye sağlık kimliği ve ikamet tezkerelerine sahip olmadıklarından çok zor şartlar altında yaşamaktadırlar. Ekibimiz beş gün içinde onlarca hastaya sağlık hizmeti vermiş kamptakilere kardeşleri olan Irak Türkmenlerinin sevgilerini iletmiş Türkmen General Ömer Ali Bayraktarın kahramanlıkları anlatılmıştır. Filistin halkı ile olan kardeşliğimiz tarihi olayların pekiştirdiği hakiki bir kardeşlik olduğu ifade edilmiştir. Gazze’liler sağlık hizmetimizi büyük sevinçle karşılamış Türkmeneli bayrağını bağrılarına basmış tüm Türkmeneli de yaşayan Türkmenlere dualarını eksik etmeyeceklerini söylemişlerdir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.