İnternet Geliştirme Kurulu: Sokak Kapısı Kilitler Gibi İnternet De Kilitlenmeli

İnternet Geliştirme Kurulu: Sokak Kapısı Kilitler Gibi İnternet De Kilitlenmeli

İnternet Geliştirme Kurulu (İGK) Başkanı Serhat Özeren, internet kullanıcılarının küçük önlemlerle, sanal ortamın tehlikelerinden korunabileceğini belirterek, “Gerçek hayatta kişiler nasıl sokak kapısını kilitliyorsa aynı şeyi internet ortamında da yapma.

İnternet Geliştirme Kurulu (İGK) Başkanı Serhat Özeren, internet kullanıcılarının küçük önlemlerle, sanal ortamın tehlikelerinden korunabileceğini belirterek, “Gerçek hayatta kişiler nasıl sokak kapısını kilitliyorsa aynı şeyi internet ortamında da yapması lazım.” dedi.

Türkiye’de genişbant internet kullanıcı sayısı her geçen gün artarken, internet ortamından dolandırıcılık, hırsızlık ve hacklenme olayları da aynı oranda artış gösteriyor. İnternet kullanıcılarının alacağı küçük önlemler ise bu tür dolandırıcılıklara maruz kalmalarını engelliyor. İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, konuyla ilgili olarak Cihan'a yaptığı açıklamada, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerine ve kullanıcıların alması gereken önlemlere dikkat çekti. İnternet kullanımında da kişilerin günlük hayatlarında güvenlik için aldıkları önlemler kadar hassasiyet göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

“CİHAZLARA ŞİFRE TANIMLAYIN VE ŞİFRENİZİ PAYLAŞMAYIN”

Sanal dolandırıcıların özellikle şifre kırma, çalma, virüslü gönderiler gibi yöntemlerle vatandaşları ağına düşürdüğüne dikkat çeken Özeren, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Vatandaşlarımızın mutlaka bütün işlemlerini yaparken şifre kullanmaları lazım. Bu şifreyi de kimseyle paylaşmamaları gerekiyor. Orijinal yazılım kullanılması gerekiyor. Kablosuz internette modemlere mutlaka şifre koymak zorundasınız. Dolandırıcılar şifresiz cihazlara girerek bankacılık işlemlerini ele geçirebiliyorlar. Bunun dışında dokümanlarınızı ya da çok önemli bilgileri ele geçirebiliyorlar. Sosyal medya ve e-posta adreslerinde bir anda çıkan linkler var. ‘Şu linke tıkla para kazan’ gibi yöntemlerle vatandaşlar bazı tuzaklara düşürülüyorlar. Bunun için de vatandaşlarımızın bilmedikleri sitelere girmemesi, güvenmedikleri e-mailleri kesinlikle açmamaları gerekiyor.”

SANAL ALIŞVERİŞTE SANAL KART KULLANILMALI

Son yıllarda yaygınlaşan internetten alışveriş konusunda da dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan İGK Başkanı Serhat Özeren, “Vatandaşların öncelikle elektronik ticaret sitesinin doğruluğu ve güvenilirliğinden emin olmaları gerekiyor. Sanal kredi kartları var bütün bankaların ve bu karta belli bir limit tanımlanabiliyor. Örneğin 100 liralık bir alışveriş yapacaksanız bu sanal karta 100 lira limit tanımlanıyor. Alınan risk de sadece bu 100 lira ile sınırlı kalıyor.” diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.