İnşaat sektöründe hareketlilik başladı

İnşaat sektöründe hareketlilik başladı

İnşaat sektörü olarak 2021 yılına kötü başlamadıklarını söyleyen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Döviz kuru yükseldi, maliyetlerimiz arttı. Kurda düşüş var ama maliyetlerimiz azalmıyor. Bu meselenin üzerinde durmak gerekiyor” dedi

2018 yılının Ağustos ayından bu yana büyük bir çıkmazın içine giren, pandemi süreciyle birlikte işleri durma noktasına gelen inşaat sektöründe yavaş yavaş hareketlilik başladı. Duran inşaat projelerinde havaların da iyi gitmesiyle yeniden çekiç sesleri yeniden yükseldi. Müteahhitler, 2021 yılından umutlu olduklarını dile getirdi.

HAZİRAN AYINDAN SONRA HAREKETLİLİK DAHA DA ARTACAK

2021 yılına kötü başlamadıklarını ifade eden Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, 2020 yılının sektörel bazda zorlu geçtiğini aktardı. İnşaatlarda bir hareketliliğin olduğunu kaydeden Başkan Bulut, “Konut satışlarında da 2020 yılının ilk 6 ayına göre artış var. 2021 yılından umutluyuz. Belki eskisi gibi olmayacak ama Haziran ayından sonra sektördeki hareketliliğimiz daha da artacak. Beklentimiz bu yönde. İnsanlar, pandemiyle yaşamaya alıştı. Düşmanımızı tanıdık. Hayat bir şekilde devam ediyor. İhtiyacı olanlar, evini alacak. Bizim sektörümüz çok yönlü bir sektör. Çalışan sayımız çok fazla. Bu insanların eskisi gibi çalışması, evine ekmek götürmesi gerekir” şeklinde konuştu.

KONYA'DA ŞUAN DAHA ÇOK KÜÇÜK ÇAPLI PROJELER YÜRÜTÜLÜYOR

Döviz kurundaki artışlarla beraber, maliyetlerin de arttığını hatırlatan Bulut, daha sonra şunları kaydetti: “Döviz kurunda gerileme var. Ama ne yazık ki maliyetlerimiz azalmıyor. Bu konunun üzerinde durmak gerekir. Konya'da bir dönem konut stoğu vardı. O stok da eridi. Müteahhitlerimiz buna bağlı olarak inşaatlara başladı. Konya'da şuan küçük çaplı projeler yürütülüyor. Eriyen konut stoğuna karşı, önümüzdeki süreçte ihtiyaca karşılık verilemeyebilir. Müteahhitlerin inşaat yapması gerekir. Biz, Konya'da büyük projelerin hayat bulmasını istiyoruz. Konya'ya değer katan projeler, büyük projelerdir.”

SAHADAN BAYAĞI MÜTEAHHİT FİRMA ÇEKİLDİ

Maliyet artışlarından ötürü konut fiyatlarının yükseldiğini, bundan sonraki süreçte de yükselmeye devam edeceğini söyleyen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “İnşaatta kullanılan birçok ürün ithal. Dövizde yaşanan küçük bir dalgalanma inşaat maliyetlerini yükselterek, direkt fiyatları etkiliyor. Bunun için yerli üretime desteğin sağlanması önemli olacaktır. İnşaat maliyetlerinin düşürülmesi konut fiyatlarını da olumlu etkileyecektir. Ayrıca bazı duyumlarımız var. Konut kredilerinin 0.99'a sabitlenebileceğini duyduk. Bu durum, satışlara da etki eder. Piyasadaki hareketlilik artar. Sektör olarak bir kez daha vurguluyorum, çok zorlu süreçlerden geçtik. Bu süreçte sahadan bayağı bir müteahhit firma çekildi. Sağlam olan firmalar ayakta kaldı. Bu firmalar, güvenilir firmalar. İnsanlar, gönül rahatlığıyla bu firmalardan ev alabilir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum