İnşaat sektöründe gözler gurbetçide

İnşaat sektöründe gözler gurbetçide

Sektörel bazda en fazla hareketliliğin Temmuz ve Ağustos ayında olduğunu söyleyen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Bu aylarda Konya'ya gurbetçiler yoğunlukta geliyor ve konut satışları artıyor. Eğer bu yıl gurbetçiler gelmezse sektörel sıkıntımız iyice artar”

2018 yılının Ağustos ayından 2019 yılının Eylül ayına kadar ciddi bir daralma içine giren inşaat sektörü bir de Koronavirüs süreci ile darbe yedi. 2019'un Eylül'ünden sonra faizlerin düşmesinden dolayı yaklaşık 4-5 aylık süre içinde az da olsa bir hareketlilik yaşanan sektörde yeniden durağan döneme girildi. Ramazan ayının başlamasıyla beraber bu durgunluk iyice arttı. Bu kez de gözler Ramazan Bayramı sonrasına çevrildi. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayından beklenti yüksek.

ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAZ

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, Koronavirüsün birçok sektörü olumsuz etkilediğini dile getirdi. İnşaat sektörünün kârlılık, satış ve hareketlilik noktasında hala aşağılarda gezdiğini ifade eden Başkan Bulut, Ramazan ayı dolayısıyla iş gücünün düştüğünü de belirtti. Mayıs ayının sonuna kadar sektörel anlamda düşüklüğün iyice artacağını aktaran Bulut, “Ramazan Bayramından sonra bir hareketlilik bekliyoruz. En azından öyle ümit ediyoruz. Ama şöyle de bir gerçek var. Artık bazı sektörlerde olacağı gibi bizim sektörde de değişimler olacak. Herkes kriz ve salgından ders çıkaracak. Uzun vadeli planlama, borçlanma anlayışı eskide kalacak. Kısa vadede borçlanmalar olacak. Yıl sonuna kadar işler hızlı gitmez” şeklinde konuştu.

KONUTLAR YÜZDE 50 ZAMLI SATILABİLİR

İnşaat sektörünün lokomotif bir sektör olduğunu da kaydeden Bulut, şunları kaydetti: “Bizim çalışmamız gerekir. Günlük yevme ile çalışıp, evine ekmek götürenler var. Az da olsa sektördeki çalışmaların devam ettirilmesi gerekir. 2018 yılının Ağustos ayından 2019 Eylül'e kadar ciddi bir sıkışma yaşadık. Hareketlilik başlamıştı. Faizlerde düşüş oldu. Konut stoğu da erimişti. Ümit artmıştı. Konya'da konut stoğu yüzde 20-30'lara indi. Yeni konutlar da inşa edilmedi. Satılan daireler de maliyetinin altına satıldı. Şimdi pandemi gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Yeni daireler bundan sonra yüksek fiyattan satışa çıkacak. Konutlar yüzde 50 zamlı bile olabilir.”

TEMMUZ VE AĞUSTOS BİZİM İÇİN KRİTİK

Sektörde kullanılan ürünlerin birçoğunun yurtdışı menşeili olduğunun altını çizen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Ürünlerimizi Dolar ve Euro ile alıyoruz. Döviz kurundaki artış, bizim maliyetlerimizi de olumsuz etkiliyor. Satışlar da sıkıntıya giriyor. Biz, pandemi sürecinde devletten destek de görmedik. Beklentimiz vardı. KDV indirimi bekliyoruz. Devlet bankalarında faiz indirimi var fakat aynı uygulamayı özel bankalardan da bekliyoruz. Bir de gurbetçiler bu yıl gelemezse, sektörel sıkıntımız artar. Zorunlu olmayanlar da Türkiye'ye gelmez. İnsan sağlığı her şeyden önemli. Bu konuda da devletin bir teşviğinin olması gerekir. Gurbetçiler sonuç itibari ile ülkemize döviz girdisi sağlıyorlar. Temmuz ve Ağustos ayları bizim için çok önemli.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum