İnşaat sektöründe daralma

İnşaat sektöründe daralma

İnşaat sektöründeki talep daralması nedeniyle yaz aylarına göre demir ve çimentoda düşüş olduğu, Konya Çimento'nun, günlük klinkerin yüzde 44'ünü karşılayan fırınında üretimi durdurduğu bildirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı açıklamada, inşaatın, krizlerden en çabuk etkilenen, en son toparlanan sektör olduğunu söyledi. 
İnsanların önce karnını doyurduğunu, ardından giyimine para harcadığını ifade eden Altay, her şeyin yolunda gitmesi durumunda barınma için harekete geçildiğini, bu yüzden sektörün, krizlerin etkisini kolay atlatamadığını anlattı. 
Altay, krizler nedeniyle ev fiyatlarının düşeceği beklentisinin fazlasıyla gerçekleştiğini vurgulayarak, ''Konut fiyatları en dip seviyeye kadar yüzde 25 civarında düştü. Bu düşüş kar oranlarımızın altında. Konut kredileri de oldukça yükseldi. Şu anda konutta satışlar durma noktasında'' dedi. 
Talep daralması nedeniyle iç ve dış pazarda inşaat sektöründe yaprak kıpırdamadığını belirten Altay, şunları kaydetti: 
''Dubai'de inşaatla uğraşan bir arkadaşımla görüştüm. Dubai'yi ölü şehre benzetti. İnşaatlardaki vinçlerin çalışmadığını, sessizliğin hakim olduğunu anlattı. Konya Çimento, talep daralması ve stokları nedeniyle günlük klinkerin yüzde 44'ünü karşılayan fırınında üretimi durdurdu. Ne zaman üretime başlayacağı belli değil, önü açık. Fabrika, diğer işletmeler gibi önünü göremiyor ve sadece bekliyor. Bölgenin ihtiyacını karşılayan hatta yurt dışına ürün ihraç eden bir firmanın üretimi durdurması inşaatta gelinen noktayı gözler önüne seriyor. Ekonomik durgunluğun boyutunu açıkça gösteriyor. Bu, bir otomobil fabrikasının üretimi azaltması gibi olmaz. İnşaat sektörü durursa her sektör durur. Bizimle ilgili 200 meslek dalı iş yapamazsa otomobili kim alacak?'' 
Altay, taleplerin azalması nedeniyle demirin ton fiyatının yüzde 57 civarında azalarak 850 TL'ye düştüğünü, çimentonun torbasının ise yüzde 28 gerileyerek 5 TL'ye indiğini söyledi. 
''İNŞAAT SEKTÖRÜ, SOSYAL PATLAMAYI ÖNLÜYOR'' 
Altay, şu anda müteahhidin projesi ve ruhsatı hazır olan inşaatlara başlayamadığını çünkü, elindeki konutları satamadığını belirterek, bu yüzden 2009'da proje sayısında önemli düşüş beklediklerini bildirdi. 
İnşaat sektörünün sosyal bir sorumluluğu üstlendiğini dile getiren Altay, şöyle devam etti: 
''Bizler ülkedeki kalifiye olmayan elemanları istihdam ediyoruz. Özellikle alt gelir grubu aileler inşaat sektörü sayesinde para kazanıyor. İnşaat sektörü durdukça işsizlik artar. Bu açıdan bakıldığında inşaat sektörü sosyal patlamayı önlüyor. Hükümetten, sektörü ayağa kaldıracak çalışmalar bekliyoruz. Konut kredilerinin bir bölümü devlet tarafından karşılanmalı, vergiler düşürülmelidir. Konut satışlarının hareketlenmesi bu kriz ortamında sektörü ve ülke ekonomisini rahatlatır.'' 
Altay, inşaat sektöründeki hareketliliğin, bağlı 200 meslek dalıyla birlikte gıda, tekstil, hatta otomobil sektörünü de canlandıracağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.