İmam hatipler başarı ile yol alıyor

İmam hatipler başarı ile yol alıyor

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Önder İmam Hatiplilier Derneği oldu. Önder İmam Hatipliler Derneği Konya Şube Başkanı Arif Bağcı, “Üniversite sınavlarında her yıl yüzlerce imam hatipli dereceler elde ediyor" dedi

İstanbul İmam Hatip Okulu`nun ilk mezunları tarafından 1958 yılında ilk olarak ‘İstanbul İmam Hatip Okulu Mezunlar Cemiyeti’ ismiyle kurulan ve bugün faaliyetlerine devam eden Önder İmam Hatipliler Derneği, Şehre Hizmet Edenler serimizin bugünkü konuğu oldu. Önder İmam Hatipliler Derneği Konya Şube Başkanı Arif Bağcı, “Bugün imam hatiplerde de başarı oranları gerçekten yüksek. Üniversite giriş sınavlarında her yıl yüzlerce imam hatipli gencimiz dereceler elde ediyor. Kaldı ki bugün fen ve sosyal bilimler alanında proje imam hatip liseleri var. Bu proje okullar da başarıyı yakalamış durumda. Bugün imam hatiplerde İspanyolca, İtalyanca gibi dersler veriliyor. Musiki dersleri ile sanatsal faaliyetler yapılıyor. Ve proje okul sayıları her geçen gün artıyor. Bu bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

**Önder Konya Şubesi olarak faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

-Faaliyetlerimizi özellikle imam hatip liseleri özelinde yapıyoruz. Mesela ben göreve başladığımda üniversite sınav sonuçları açıklanmıştı. Öğrencilerimiz üniversiteye yerleşme aşamasındaydı. Konya'da ilk bine giren 22 tane imam hatip mezunu gencimiz vardı. Biz de Önder Konya Şubesi olarak bu öğrencilerimize biner TL başarı ödülü verdik. Genel Başkanımız Abdullah Ceylan beyin katılımıyla düzenlediğimiz bir programda öğrenci kardeşlerimize ödüllerini verdik. Yine dernek olarak Türkiye'nin önderleri isminde bir projemiz var. Yine üniversiteli kardeşlerimiz liselere giderek imam hatipli kardeşlerimize abilik yapıyor. Baktığımız zaman liseli bir genç 40’lı yaşlarda birinden pek bir şey alamazken kendine yakın yaşlarda birinden çok verimli dersler alabiliyor. Genç kuşakla etkileşimi artırmak adına böyle bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda da çok başarı kaydettiğimizi düşünüyorum.

YIL İÇİNDE ÇEŞİTLİ KAMPLAR DÜZENLİYORUZ

**Gerçekleştirdiğiniz Türkiye’nin Önderleri projesi hakkında neler söylersiniz?

-Türkiye'nin önderleri projesi Türkiye genelinde uygulanan bir program. Konya’da da bu programa gerçekten yoğun bir katılım var. Bu proje kapsamında da imam hatipte okuyan gençlerimizle bir araya gelerek kitap ve film tahlilleri yapıyoruz. Her hafta sonu bir hafta kızlar, bir hafta erkekler şeklinde yapıyoruz bu projeyi. Türkiye’nin önderleri projesine katılan gençlerimize de cüzi bir burs veriyoruz. En azından yol ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak adına. Okul derslerine de yardımcı olan eğitimler de içeriyor bu program. Buna ek olarak gençlerimizi alanında uzman isimlerle buluşturuyoruz. Haftada bir gün farklı konu, farklı konuk ismiyle gerçekleştirdiğimiz programlarımızda gençler imam hatip mezunu ve alanında uzman isimlerle bir araya geliyor. Yıl içinde farklı çeşitli kamplar düzenliyoruz. Genel itibariyle genel merkezimizin organize ettiği bu kamplara Konya’da imam hatip okuyan kardeşlerimizle birlikte katılıyoruz. En son Kastamonu’da gerçekleşen bir kampa bir otobüs katıldık.

**Faaliyetleriniz sadece imam hatip liseleri ile mi sınırlı?

Genel olarak faaliyet alanımız imam hatip liseleri evet. Fakat başka okullardan da gelen kardeşlerimiz olursa niye geldin demeyiz. Çalışmalarımızı hep beraber yaparız. Ama adımızdan da anlaşılacağı üzere İmam Hatip Liselerine yönelik çalışmalarımız daha yoğun.

whatsapp-image-2022-04-01-at-17-02-53.jpeg

İMAM HATİP DERNEKLERİNİN ÇATISI HÜKMÜNDEYİZ

**Ramazan ayında imam hatiplerde yapacağınız projeler var mı?

-Esasen imam hatip liselerinde Ramazan ayı boyunca farklı farklı programlar yapılıyor. Bizim Önder olarak gerçekleştirdiğimiz belli bir program yok. Ama yapılan programlara destekler veriyoruz. Mesela Türkiye'nin önderleri programına katılan gençlerimizle birlikte Ramazan ayı içerisinde Konya Merkez İmam Hatip Lisesi’nde bir iftar programı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Biz aslında bir çatı derneğiyiz. Mevcut imam hatip lisesi derneklerine bir çatı görevi üstleniyoruz. Yine bizim her okulda öğretmen ve öğrencilerden temsilcilerimiz var. Bu doğrultuda Önder Konya olarak okulların kendilerinin düzenlediği etkinliklere maddi ve manevi desteklerde bulunuyoruz. Konya'da bir üniversite yurdumuz da var. Orada da yaklaşık 96 öğrencimiz kalıyor.

img-3993.jpg

İMAM HATİPLERİN BAŞARISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

**Toplumun kimi kesimlerinde olumsuz bir imam hatip algısı var. Bu konu hakkında neler söylersiniz?

-Bu konu aslında çok tartışılan bir konu. Bakınız 28 Şubat öncesi mevcut imam hatiplerin oranı yüzde 12 idi. Şu an ise bu oran daha yeni yüzde 13’lere çıktı. Yani öğrenci nüfusu oranına baktığımızda aslında biz o dönemleri yeni yakalıyoruz. Evet, imam hatip sayılarında bir artış var ama doluluk oranları da fazla. Malum kesimlerce yapılan bu algı çok iyi işleniyor. Yer yer kendi kesimimizde bile bu söylemleri duyuyoruz. Esasen dendiği gibi çok fazla imam hatip lisesi yok. Çağımızın nüfusu arttığı için imam hatipler de artıyor. Bugün imam hatiplerde de başarı oranları gerçekten yüksek. Üniversite giriş sınavlarında her yıl yüzlerce imam hatipli gencimiz dereceler elde ediyor. Kaldı ki bugün fen ve sosyal bilimler alanında proje imam hatip liseleri var. Bu proje okullar da başarıyı yakalamış durumda. Bugün imam hatiplerde İspanyolca, İtalyanca gibi dersler veriliyor. Musiki dersleri ile sanatsal faaliyetler yapılıyor. Ve proje okul sayıları her geçen gün artıyor. Bu bir başarıdır. Yapılan algılar tamamen içi boş algılardır. Bu başarıları yakalayan başka lise yok. Sadece imam hatip liseleri var. Bugün imam hatipler sadece dini alanda değil, her alanda başarıyı yakalıyor aslında. Biz Önder olarak okuyan, bilgili ve şuurlu; kendini geliştiriş bir gençlik için çalışıyoruz.

**Dernek gelirlerinizi nasıl karşılıyorsunuz?

Dernek gelirlerimiz ağırlıklı olarak imam hatip mezunu abilerimizden karşılanıyor. Bugün imam hatip mezunu birçok işadamı, hayırsever var. Yönetimdeki arkadaşlarımızın da bu konuda ciddi gayretleri var. Hepsinden Allah razı olsun. Yaptığımız faaliyetleri görüp de bizim de çorbada tuzumuz olsun diyerek hayır yapan da birçok insanımız var. Mesela şube binamız da bu şekilde alındı. Şu da var ki Allah için yola çıkıldığı zaman kapılar size açılıyor. Hak bir yolda maddi olarak bir sıkıntı çekilmeyeceğini biz bu davada gördük.

img-3988.jpgArif Bağcı

RAMAZAN AYI GENÇLERE YAKIŞIYOR

**Son olarak da Önder Konya Şube Başkan Yardımcısı İmam Bayram Sürekli hocamdan bir Ramazan değerlendirmesi almak istiyorum. Sizce Ramazan ayı nasıl değerlendirilmeli?

-Ramazan ayında ilk önce Ramazan sevincini yaşayabilmeliyiz. İbadet aşkını yaşayarak günlerimizi geçirmeliyiz. Herhangi bir yönlendirme olmadan içinde bulunduğumuz konumda özdenetim ile kendi değerlerimizi harmanlayarak Ramazan ayını bir tefekkür ayına dönüştürmeliyiz. Ramazan ayı ibadetlerin zirveye taşınması gereken bir ay. Bunun için çok büyük fırsatlar var. Namazlarla, teravihlerle, oruç ve infaklarla dolu dolu geçireceğimiz bir ay. Bu bağlamda gençlerin bu alanda yapmış oldukları faaliyetler çok daha anlamlı oluyor. Bir gencin ibadetiyle 80-90 yaşındaki bir kimsenin ibadeti asla bir değil. Bence ibadet bir gence çok yakışıyor. İftar sofraları gençlere çok yakışıyor. Teravih namazlarında gençlerle birlikte saf tutmak camilere çok yakışıyor. O yüzden Ramazan ayı, bereketli bir fırsattır. Süresi belli olan bir mağfiret iklimidir. Hazır bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım.

img-3997.jpgBayram Sürekli

RÖPORTAJ: EYYÜB KARAKUZU 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.