İlkbaharda hangi balık yenir?

İlkbaharda hangi balık yenir?

İlkbaharda yenen balıklar İlkbaharda yenilebilecek balıklar neler İlkbahar mevsiminde yenen balık türleri

Mart, kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir. Gürnüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ise ızgarası olur. Tekir lezzetlidir.

Nisan Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Ancak kılıç çok lezzetli değildir. Gürnüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür.

Mayıs, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir. Kefal ise lezzetlidir.

MANGALDA BALIK YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Balıkları ayıklayıp yıkadıktan sonra 10 dakika kadar limonlu suda bekletelim. Sonra sularını iyice giderip eğer balığımız büyük bir balık ise tuz ve biber serpelim. Bu şekilde 5-10 dakika kadar bekletelim.

Balığı ızgaraya koymadan önce biraz yağlayalım. Ya da unlayalım. Unlama ya da yağlama, balığın ızgara teline yapışmasını ve balık sularının dışarıya akmasını önler. Böylece lezzeti içinde saklı kalmış olur.

Balığı ızgara yaparken ateşin sıcaklığı da çok önemlidir. Çünkü kömür ateşinin alevli olması, balığın kuruyup yanmasına neden olur.

Mangaldaki balığımızı tereyağlamak istediğimizde yağı ızgaranın üstüne değil, balığın üzerine sürmeliyiz.

Izgara için; iri ve yağlı (somon, alabalık, levrek, çipura gibi) balıkları seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır, çıkartması zor olur. Unutmayın, ızgarada yapabileceğimiz birçok büyük balığı fırında da rahatlıkla pişirebiliriz.

İri balığımızı ızgara yapmadan 2-3 saat önce, soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletirsek daha lezzetli bir hale getirmiş oluruz. Ya da una bulamadan önce tuzlu süte batırabiliriz. Bu arada maydanoz, taze biberiye gibi rayihalardan da serperek nefis balıklar pişirebiliriz.

Balığımız pişirirken çatlamaması için daha önceden iki yanına bıçakla çizersek, böylece içlerine kadar tam manasıyla pişmesini sağlamış oluruz. Bu işlemi fırında pişirirken de unutmamamız gerekir. Hatta fırında pişirmeyi düşünüyorsak bu çizik kısımlarına birkaç diş sarımsak koyabiliriz. Tabii içine birkaç adet tane karabiber koymayı da unutmayalım.

Ayrıca ızgara yaparken arada bir üstüne zeytinyağı gezdirirsek iyi olur. Patates nişastasında yuvarlamak da daha güzel, renkli ve kıtır kıtır olmasını sağlayacaktır.

Balığımızı fırında yapacağımız zaman pişirmeden önce 10-15 dakika sirkeli suda bekletirsek, balığımızın lezzetinin arttığını göreceksiniz. Bu püf noktasını fırında yapacağınız buğulamalarda da uygulayabilirsiniz. Örneğin palamut pilaki gibi lezzetler de.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.