Ilgın Şeker’de üretim tamamen durdu!

Ilgın Şeker’de üretim tamamen durdu!

Bir dönem özelleştirmeyle gündeme gelen ve gözden çıkarılan Ilgın Şeker Fabrikası'nda üretim tamamen durdu.

Temeli 1976 yılında atılan ve bölgede Erbakan’ın fabrikası olarak bilinen Türkiye’nin en değerli şeker fabrikaları arasında gösterilen Ilgın Şeker Fabrikası’nda, üretim durdu. Fabrikanın en önemli unsuru olan ve eski teknoloji ile çalışan kireç ocakları artık çalışamayacak hale geldiği için, Ilgın Şeker Fabrikası’nda üretim tamamen durduruldu. Çürümeye başlayan 150 bin ton pancar ise tır’larla başka fabrikalara taşınmaya başlandı. Kamunun elinde kalan şeker fabrikaları arasında en verimli ve karlı şeker fabrikalarının başında gelen, temeli 1976 yılında Millî Görüş Lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından atılan Ilgın Şeker Fabrikası’nda üretim yatırımsızlıktan dolayı zorunlu olarak durduruldu. Fabrika sahasında bulunan ve işlenemeyen 150 bin ton pancar yaklaşık 15 milyon lira nakliye parası ödenerek Eskişehir ve Ankara Şeker Fabrikalarına taşınmaya başlandı. Taşınan pancarlarda ise ciddi polar kaybı yaşanırken, yatırımsızlığın bedeli TÜRKŞEKER’e ağır olacak.

ÜRETİMİ ZORUNLU OLARAK DURDURDULAR

Türkiye’nin en gözde şeker fabrikalarından olan Ilgın Şeker Fabrikası’na yıllardır tek bir kuruşluk modernizasyon yatırımının yapılmamasından dolayı, fabrikada artık üretim yapılamayacak duruma geldi. Kampanya dönemi devam etmesine rağmen fabrikadaki kireç ocaklarının devre dışı kalmasından dolayı üretim zorunlu olarak durduruldu. Fabrikada üretim durdurulduğu için, işlenmeyi bekleyen 150 bin ton pancar da çürümeye başladı.

150 BİN TON PANCAR ÇÜRÜMEYE BAŞLADI

TÜRKŞEKER yönetimi alelacele aldığı bir kararla çürümeye başlayan 150 bin ton pancarı, en yakındaki diğer kamu şeker fabrikalarına taşınmasına karar verdi. Çürümeye başlayan pancarlar, gece gündüz demeden büyük bir kamyon ve Tır filosu ile taşınmaya başlandı.

adsiz.jpg

ZARAR İKİYE-ÜÇE KATLANABİLİR

TÜRKŞEKER’in yatırımsızlıktan dolayı üretimi duran Ilgın Şeker Fabrikası’ndaki 150 bin ton şeker pancarını başka fabrikalara taşımasının maliyeti 15 milyon lirayı bulacağı kaydediliyor. İşlenmesi geciktiğinden dolayı taşınan pancarlarda ciddi bir polar kaybı yaşanacağı için elde edilecek şeker miktarı da düşecek. Şekerde yaşanacak kayıpla birlikte zararın ikiye üçe katlanması bekleniyor.

ŞEKERİ DAHA PAHALIYA TÜKETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ

Ilgın Şeker Fabrikası’nın kamu şeker fabrikaları için ayrı bir önemi bulunuyor. Üretim ve verimliliğin yüksek olmasından dolayı TÜRKŞEKER’in bünyesinde bulunan Ağrı, Kars, Erciş gibi şeker fabrikalarının yüksek üretim maliyetlerini de revize eden Ilgın Şeker Fabrikası, bu özelliğinden dolayı Doğu Anadolu’daki fabrikaların da ayakta kalmasını sağlıyordu. Ilgın Şeker Fabrikası’nın bu özelliğini kaybetmesi, TÜRKŞEKER’in üretim maliyetlerini doğrudan yükselteceği için fabrikaların zararı daha da katlanarak artacak ve halk da şekeri daha pahalı tüketmek zorunda kalacak.

KAPALI FABRİKAYA 60 MİLYON LİRA YATIRIM ÖDENEĞİ AYIRDILAR!

Gözümüz gibi bakmamız gereken Ilgın Şeker Fabrikası’nın işte böylesine önemli bir görevi bulunmasına rağmen, fabrikaya yıllardır hiçbir modernizasyon yatırımı yapılmayarak eski teknoloji ile çalışmaya terk edilmesi manidar bulunuyor. 2020/2021 kampanya döneminde çiftçiden yaklaşık 1 milyon 600 bin ton pancar alan ve bunun yaklaşık 1 milyon tonunu işleyen Ilgın Şeker Fabrikası’na tek bir kuruş yatırım ödeneği ayırmayan TÜRKŞEKER’in pancar üretimi olmayan ve 9 yıldır kapalı olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nı tekrar üretime alma gerekçesiyle 60 milyon lira yatırım ödeneği ayırması ise dikkat çekiyor. Bu kampanya döneminde üretime alınması planlanan Çarşamba Şeker Fabrikası, hem çiftçinin yeterli pancar üretmemesi hem de Kovid-19’dan dolayı üretime alınamadı. Çiftçiden bu kampanya döneminde 150 bin ton pancar taahhüdü alınmasına rağmen sadece 60 bin ton pancar üretildi. Yapılan yatırımlara rağmen Çarşamba Şeker Fabrikası üretime alınmadığı için çiftçiden alınan bu 60 bin ton pancar da yine yüksek bir nakliye ücreti ödenerek çevre illerdeki fabrikalara taşındı.

BÖLGE MİLLETVEKİLİ 'FABRİKA ILGIN'A DEĞER KATIYOR' DEMİŞTİ

AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, daha önceki açıklamalarında Ilgın Şeker Fabrikası'nın Ilgın'ın çehresini değiştirdiğini dile getirmişti. Özdemir, Konya ilçeleri arasında Ilgın'ın önümüzdeki yıllarda daha farklı bir konuma taşınacağını aktarmıştı. Sanayi bakımından Ilgın'ın gün geçtikçe ileri noktaya ulaştığını belirten Özdemir, daha sonra şunları kaydetmişti: “Sanayinin yanı sıra, tarım da ihmal edilmeyecek. Ilgın, parlak bir yıldız gibi parlamasını sürdürecek. Ilgın Şeker Fabrikası kurulmadan önce yeri ile ilgili çeşitli farklı düşünceler vardı. Yunak'a kurulması düşünüldü. Fabrikanın Ilgın'a yapılması bize gerçekten çok mutluluk verdi. 5 bin 600 olan Ilgın nüfusu o günden itibaren 53 binlere ulaştı. Fabrika, Ilgın için büyük bir değer. Pancar, her yerde yetişmiyor. 2002 yılında ülkemizin tarım cirosu 5 milyar dolardı. Güncel rakam ise şuan itibariyle 53 milyar dolar oldu. Çiftçimizin eline güzel paralar geçiyor. Kazakistan, Bulgaristan, Sudan ve Romanya gibi ülkelerde Türkiye, tarım yapıyor. Benim niyetim 1993 yılında Hollanda'da gördüğüm tarım reformunu Konya'ya getirmektir. Biz, bu reformu yapmalıyız. Bugün yapmazsak yarın illaki yapacağız.”

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum