İkinci el otomobil fiyatları daha da yükselecek mi?

İkinci el otomobil fiyatları daha da yükselecek mi?

İkinci el araba fiyatları gittikçe yükseliyor. Arabasını değiştirmek isteyen vatandaşlar yeni araç almakta zorlanırken, değişken fiyatlar satıcıları da korkutuyor. İkinci el araç fiyatları ne olacak?

Türkiye’de otomobil fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Piyasada sıfır araç sıkıntısı yaşanması sebebiyle ikinci el fiyatları baş döndürüyor. Halihazırda en düşük kullanılabilir ikinci el araç fiyatı 40 bin TL’nin üzerinde seyrediyor. Ağustos ayı sonunda yapılan ÖTV düzenlemesiyle birlikte artan yeni otomobil fiyatları, 2. el otomobil pazarına da yansıdı. Yeni araç almak isteyen vatandaşlar ikinci el piyasasının ne zaman düşeceğini merak ederken uzmanlar, fiyatların 2021’e kadar düşmeyeceğini ön görüyor.

SIFIR ARAÇ ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Uzmanlara göre sıfır araç üretiminin düşük olması ikinci el araç piyasasında da büyük etkiye neden oluyor. Otomotiv Sanayii Derneği tarafından açıklanan verilere göre; Mayıs ayında toplam sıfır araç üretimi 63 bin 145 adet olarak gerçekleşti. Bu rakam virüsün daha şiddetli hissedildiği Nisan ayında 11 bin 164 adetle sınırlı kaldı. Yılın ilk beş aylık dönemine bakıldığında ise, toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 azalarak 415 bin 454 adet, sıfır otomobil üretimi de yüzde 31 azalarak 288.133 adet oldu.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARINI SİTELER YÜKSELTİYOR

İkinci el araba fiyatlarında vatandaş indirim beklerken, yeni araç almak için birçok vatandaş internet sitelerine yöneliyor. Başlıca ikinci el araç satışı yapan siteler de fiyatlar dudak uçuklatıyor. 1978 model Volkswagen Beetle araç bile 40 bin TL’ye satılıyor. Hiçbir denetime tabi olmadan internet sitelerinde satış yapabilen ikinci el sahipleri burada satmak istedikleri araçlara piyasa değerinin oldukça üstünde fiyat yazabiliyor. Dolayısıyla ikinci el fiyatları da gün geçtikçe yükseliyor. Uzmanlar bir an evvel bu sitelere denetim gelmesi gerektiğini dile getiriyor.

DOLARIN YÜKSEKLİĞİ İKİNCİ EL ARACIN ATEŞİNİ YÜKSELTTİ

Galerici Samet Şahin ikinci el fiyatları hakkında önemli açıklamada bulundu. Fiyatların yüksekliğinin piyasanın durumunu gözler önüne serdiğini dile getiren Şahin, “Sıfır araç üretiminin geçtiğimiz yıllara göre düşük olması ikinci el fiyatlarına olan talebi yükseltmiştir. Bu nedenle de fiyatlar üç dört katına kadar yükseldi. İkinci el fiyatlarının 2020 yılının sonuna kadar düşmesini beklemiyoruz. Hatta 2021 yılının Mayıs-Haziran aylarına kadar da yükselebilir. Burada en önemli etken dolar kurunun sürekli yükselmesidir. Doların sürekli yükselmesi, hükümetin ise doların yükselişini durduramaması ikinci el fiyatlarını yükseltmektedir. Şu anda galerimizdeki en düşük ikinci el aracı 100 bin TL’den satıyoruz. En pahalı ikinci el aracımız ise 1 milyon TL’yi aşıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum