İç Anadolu'da ekili alanlarda fare tehdidi

İç Anadolu'da ekili alanlarda fare tehdidi
Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da ve komşu illerde ekili alanlar tarla farelerinin istilasına uğradı.
Anız yangınlarının artması, iklim ve çevre değişiklikleri sonucu son 2 yılda sayıları artan tarla fareleri, Türkiye'nin hububat ambarı Konya başta olmak üzere, Niğde, Karaman ve Aksaray'da da milyonlarca dekar alanı tehdit etmeye başladı. 
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, baklagiller, yem bitkileri, yağlı tohumlar, meyve, sebze, çayır ve mera alanlarında yüzde 100'e varan ürün kaybına yol açan tarla faresi, genç ormanları da tehdit ediyor. 
Konya Tarım Müdürlüğü, tarla faresi popülasyonunda son 2 yılda yaşanan artış üzerine harekete geçerek, yüz binlerce dekar alanda kimyasal mücadele başlattı. 
Tarla faresiyle mücadele kapsamında 2009 yılında 300 kilogram çinko fosfürlü zehirli yem, 300 bin dekar alana bırakıldı. 
Konya Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız yaptığı açıklamada, tarla faresiyle mücadelenin çok zor olmadığını ancak çok dikkat edilmesi gerektiğini, aksi takdirde salgınların ortaya çıkabileceğini bildirdi. 
Konya'nın bütün ilçelerinde, komşu illerde ve hatta tüm İç Anadolu Bölgesi'nde fare popülasyonunda son 2 yılda büyük artış olduğu yönünde kendilerine şikayetler geldiğini bildiren Yıldız, ''Bu konuda özellikle anız yangınlarına dikkati çekmek istiyoruz. Anız yangınları tarla farelerinin doğal düşmanları yılan ve tilkileri yok ediyor. Tarla fareleri ise bu yangınlardan toprak altına girerek korunabiliyor. Anız yangınları fareleri canlı bırakırken doğal düşmanlarını öldürdü'' dedi. 
ÇOK HIZLI ÜRÜYORLAR
Yıldız, anız yangınları ile birlikte iklim ve çevre şartlarının etkisiyle tarla farelerinin doğal düşmanları olan yılan, tilki, kedi, köpek, atmaca, doğan, şahin, baykuş, gelincik ve sansarın sayısında son yıllarda belirgin azalma yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti: 
''Tarla fareleri genellikle ekili alanlardan ziyade tarlaların kenarlarına yuvalanıyor. Yağışlı yıllarda bu yuvaları su basıyor ve çok sayıda tarla faresi boğuluyordu. Bu şekilde de tarla faresi sayısında düşüş yaşanıyordu. Ancak son yıllarda yağışların yeterli olmaması nedeniyle tarla farelerinin yuvalarında su basması yaşanmadı. Bu nedenle de fare sayısında azalma olmadı. Artıştaki bir diğer etken de bu farelerin çok hızlı üremesi. Bir fare yılda 5-6 defa yavruluyor ve her defasında 5 ile 9 arasında yavru dünyaya getiriyor. Her yavru 3 ay sonra annesinin olgunluğuna ulaşarak doğum yapabiliyor.'' 
YÜZDE 100'E VARAN ZARAR
Tarla farelerinin ekili alanlarda yüzde 100'e varan zarara yol açtığını söyleyen Yıldız, şöyle konuştu: 
''Yoğun oldukları tarladan hiç verim alamazsınız. 90-130 milimetre boyunda ve 30-60 gram ağırlığındaki tarla fareleri, günde ortalama 15-17 gram yeşil ürün, 10-13 gram civarında ise kuru ürün yiyor. Tarladaki binlerce fareyi düşündüğünüzde ekili alanda neredeyse yeşil alan kalmıyor. Geçen hafta yaptığımız incelemelerde yeni ekilmiş hububat sahalarında hububatın yapraklarını yediklerini gördük.'' 
Tarla faresinin ekili alanları yıl boyu tehdit ettiğini belirten Yıldız, tarla faresiyle en uygun ve en etkili mücadelenin farelerin hasat döneminden sonra tarlada yiyecek bulamadığı kışa girişte, sonbaharda ve kıştan çıktıkları ilkbaharda yapılması gerektiğini söyledi. 
Tarla faresiyle mücadelede İl Tarım Müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri alarak, belde belediye başkanları ve köy muhtarlarıyla çiftçileri bilgilendirdiklerini kaydeden Yıldız, ''Derin toprak işlemesi ve tarla temizliği gibi kültürel önlemlerle tarla farelerinin zararlarının bir dereceye kadar azaltılabileceğini çiftçilerimize anlatıyoruz. Yine anız yangınları konusunda uyarılarda bulunuyoruz'' diye konuştu. 
Yıldız, tarla faresiyle ferdi mücadeleden kaçınılması gerektiğini aksi takdirde tarladan tarlaya geçişlerin önüne geçilemeyeceğini, bu nedenle toplu mücadelenin şart olduğunu sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.