İbrahim Çomak: İstişare Kültürü Ve Önemi 

İbrahim Çomak: İstişare Kültürü Ve Önemi 

Siyasi partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı İbrahim Çomak 

İstişare Kültürü Ve Önemi 

 

İstişare, herhangi bir konuda doğruya ulaşmak ve yaklaşmak için ilgilisine sormak,fikir almak ve birlikte karar vermektir.Hayatımızdaki önemli meselelerde daha çok ihtiyacımız vardır.Umumu ilgilendiren konularda ise istişare daha çok önemlidir.

         İstişare,yüce dinimiz İslâmın emri ve sünnetidir.Peygamber efendimiz Hz Muhammed (sav) bütün savaşlarda Sahabe ile istişare ederek herkesin ruhen ve fikren iştirakini istemiştir."İstişare eden güvenlik içindedir".demiştir.

         Türk milletinin kurduğu ilk Asya Hun imparatorluğundan  itibaren bütün imparatorluklar da Toy ve Kurultay törenin gereğidir."Atalarımız ulu sözü dinleyen ulu dağları aşar". sözü ile istişarenin önemini belirtmişlerdir.Devletin hükümdarı Kaan ve Han lar devlet işlerinde kurultayda alınan kararlara uymuşlar, gücünü yedi düvele göstermişlerdir.

         Eski Türk imparatorluklarında devlet işlerinde danışmak, istişare etmek ve aldıkları kararları topluma benimsetmek ve doğru olanı yapmak bir gelenek iken,"Akıl akıldan üstündür"."Gururlanma Padişahım,Senden büyük Allah var". sözleri hakimken bugün bu kültür nerdeyse kaybolmuştur.

         Aileden başlıyan istişare kültürü, Cumhurbaşkanı dahil devletin bütün kurumların da ,Vakıf, cemiyet, Dernek, kooperatif ve şirket lerde ve işyerlerinde istişareye önem verilmelidir.Makamlar ve ünvanlar büyüdükçe ben bilirim,ben yaptım oldu mantığı ile devlet ve kurumlar yönetilmemeli, istişareler de farklı düşünce ve eleştiri lere değer verilmeli,kimse bu düşüncelerinden dolayı hain,zillet gibi ifadelerle ötekileştirilmemelidir.

         Günümüzde insanların istişare ye daha çok ihtiyacı vardır. İnanç ve değer hükümleri giderek bozulmaktadır. Eğitim ve Öğretim kurumlarında, basın ve medyada,sokakta ,parkta mili ve manevi değerler kaybolmaktadır.Bu nedenle insanlarımız özellikle gençlerimiz Ülkesi,ailesi çevresi ve kendisinin gelecekte ki hayatı için bilmediklerini ehline,uzmanına,büyüğüne bilene danışarak hareket etmelidir.İstişare kültürünü yayalım güçlü olalım.

         Bu vesileyle Ramazan ayında tuttuğumuz oruçların ve yaptığımız duaların kabulü dileğiyle idrak edeceğimiz Ramazan bayramınızı kutluyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.