‘Hz. Mevlana’da kadının yeri’ konuşuldu

‘Hz. Mevlana’da kadının yeri’ konuşuldu

Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi tarafından “Hz. Mevlana’da Kadının Yeri ve Önemi” konulu panel gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi tarafından “Hz. Mevlana’da Kadının Yeri ve Önemi” konulu panel gerçekleştirildi.

Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Karaman, panelin açılışında yaptığı konuşmada programın tüm insanlığa faydalı olmasını diledi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken de Hz. Mevlana’nın hikmetlerini içselleştirmek için bir araya geldiklerini söyledi. Kadının Anadolu mayasında önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eken, “Hz. Pir ile kıyasladığımızda Tolstoy, Goethe, Nietzsche’nin kadına bakış açısı arasında kat kat fark var. O açıdan Hz. Pir’in kıymetini bilmemiz, onu idrak etmemiz gerekiyor” dedi.

Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu, Yazar Dr. Hc. Esin Çelebi Bayru, “Tarihte ve Mevlevilikte Kadına Bakış” konulu sunum gerçekleştirdi. İslam’da, Mevlevilik’te kadının önemi, Peygamberimiz Hz. Muhammed ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği değer başta olmak üzere farklı medeniyetlerde kadının yeri ve önemini anlatan Bayru, İslamiyet’in kadın ve erkeği birbirine emanet ettiğini dile getirdi.

Mevlana aşığı yazar Carole Latifa Ameer, “Mevlana Eğitiminde Kadın Figürleri ve Sembolik İzahları” konulu sunum yaptı. Kalp gözüyle bakmak ve kalp temizliği için Hz. Mevlana’nın irfanından yararlanmanın önemini kaydeden Ameer, Mesnevi’de yer alan figürler üzerinden kadını anlattı.

Selçuk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Öztürk, “Kadınların Kendilerine Karşı İkiyüzlü Davranış Sergileyen Sahte Din Adamlarına Karşı Bilgelikleriyle Galip Gelmeleri” konulu sunum gerçekleştirdi. Mevlana değerlerinin evrensel olduğunu ifade eden Öztürk, bu değerler arasında kadına verdiği değerin de yer aldığını aktardı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.