Hüyük çileğine coğrafi işaret

Hüyük çileğine coğrafi işaret

Konya İl Tarım Müdürü Ali Ergin, “Hüyük çileğinin kalitesi coğrafi işaretle taçlandı. Hüyük ilçemiz çilek üretiminde Türkiye’de söz sahibi olacaktır” dedi

Konya İl Tarım Müdürü Ali Ergin, yaptığı açıklamada Hüyük çileğinin coğrafi işaret belgesi aldığını söyledi. Ergin, açıklamasında şunları söyledi: “Çilek, doğaya uyumlu, meyveleri gıda ve sağlık açısından değerli olan mineraller, vitaminler, fenolik bileşikler ve organik asitlerce zengin olmakla birlikte pazarlama imkanlarının geniş olması, küçük aile işletmeleri için birim alandan yüksek gelir sağlaması, kullanım alanlarının yaygın olması itibari ile yetiştiriciliği her geçen gün yaygınlaşan bir üründür. Ülkemizde tarımı yapılan üzümsü meyveler içerisinde önemli bir yeri olan çilek, kolay çoğaltılabilmesi, kısa sürede meyveye yatması, diğer meyve bahçelerinde ara ziraat bitkisi olarak değerlendirilmesi gibi yetiştiricilik açısından önemli avantajlara sahiptir.

TÜİK 2020 yılı verilerine göre, çileğin ülke genelindeki ekim alanı 179.777 dekar olup Konya bu alanın yüzde11’lik kısmını kapsamaktadır. İlimiz Türkiye çilek üretiminde, Mersin ve Bursa İllerimizden sonra 3. sırada yer almakla beraber çilek yetiştiriciliğinin son dört yıl kayıtları incelendiğinde,Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin destekleri ve  ve  İl/İlçe proje uygulamaları sayesinde ekim alanımız  yüzde16, üretim miktarımız ise yüzde36 oranında artış göstermiştir.

ÜRETİMİN YÜZDE 52’SİNİ HÜYÜK KARŞILIYOR

İlimizde Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük ve Seydişehir İlçelerimizde çilek yetiştiriciliği yapılmakta olup Hüyük bu konuda oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Konya’da 19 bin 529 dekar ekim alanı bulunan çileğin yüzde 42’si Hüyük ilçemizde bulunmakla birlikte 51 bin 98 ton olan çilek üretimimizin yüzde 52’sini de Hüyük İlçemiz karşılamaktadır.

Konya’nın Hüyük İlçesinde yetiştirilen kendine has tadı ve aromasıyla ün salan Hüyük Çileği, 13.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak ismini taçlandırmış ve bölgesel anlamda kırsal kalkınma ile gelişmeye güzel bir örnek teşkil ederek almış olduğu coğrafi işaret ile katma değerini de arttırmıştır.

Bu bağlamda Hüyük İlçemizde yetiştirilen, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak kalitesini ve ününü kanıtlayan Hüyük Çileği’nin marka özelliğini ve kalitesini koruyabilmesi açısından pestisit yönetiminin, üreticilerimiz tarafından bilinçli bir şekilde yapılması büyük önem arz etmektedir. Bölgemiz üreticilerinin yetiştiricilik yaparken kaliteli üretim yapabilmeleri adına İl ve İlçe müdürlüklerimiz tarafından çiftçilerimiz ile beraber çalışmalarımız devam etmekte olup bu vesile ile Hüyük İlçemizde yapılan eğitim toplantısı sayesinde, üreticilerimizin tarımsal ilaç kullanımı ve pestisit yönetimi hakkında bilgilendirilerek, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Böylece pestisitlerin çevreye olan etkilerinin en aza indirilmesi, insan ve çevre sağlığının korunması, sürdürülebilir tarımsal üretim yapılabilmesi, iç ve dış ticarette kalitenin korunabilmesi ve en önemlisi marka haline gelerek kalitesini kanıtlamış olan Hüyük Çileği’nin marka değerinin zarar görmemesi ve kalitesinin daha da arttırılması hedeflenmiştir.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.