Hurmaya talep patlıyor

Hurmaya talep patlıyor

Kur’an’da adı geçen, Hac ve Umre ziyaretlerinin olmazsa olmazı hurma, normalde bazı hastalıklar ve özel amaçlar için talep edilirken Ramazan ayında talep patlaması yaşanıyor. Hurma çeşitleri ve fiyatları bu dosyada…

Ramazan ayının gelmesi ile iftarlık olarak sıkça tüketilen hurmaya ilgi en yüksek seviyelere ulaşıyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi hurma, çok sayıda çeşidi ile tezgahlara çıkıyor. Ramazan ayı dışında umre ve hac ziyaretleri sonrası ikram amacı ile alınan hurma, sağlıksal nedenler ile de kullanılıyor. Kur’an’da adı geçen hurmanın pek çok hastalığa deva olduğuna inanılırken yeni çocuk sahibi olanlar ve hamileler için de tercih ediliyor.

GÜZELLİK İÇİN DE ALINIYOR

Lokman Bal Pazarı sahibi Hilmi Muştu, Ramazan ayı dışında da hurma satışının olduğunu fakat Ramazan ayında hurma satışının katlandığını ifade ederek, “Ramazan dışında genel olarak hamileler ve yeni doğum yapmış anneler için alınıyor. Çocuğum güzel olsun diyerek, şifa bulmak ümidiyle alanlar oluyor” dedi. Hurma ağacının köklerinin çok derinlere indiğini söyleyen Muştu, şöyle konuştu: “Kökler derinde olduğu için meyvelerde mineral olarak zengin oluyor. Özellikle magnezyum ve fosfor fazla var. Şeker hastaları yoğun talep ediyor. Eklem ağrıları, kansızlık gibi nedenlerle hurma alınıyor. En çok Medine hurması olarak bilinen Mebrum hurma rağbet görüyor. Eskiden 650’ye yakın çeşit bulunurdu fakat son dönemlerde hurma çeşitlerinde de kırılma yaşandı.”

RAMAZAN’DA YÜZDA 100 ARTIŞ

Hurma Diyarı çalışanlarından Yaşar Tapan da Ramazan ayında hurma satışlarının yüzda yüz artış gösterdiğini ifade ederek, “Bu bir gelenek halini aldı. Evlere normal zamanda hurma girmese bile ramazan ayında alınıyor” dedi. Tapan, en çok Medine Hurması’nın talep gördüğünü belirterek, “Normal zamanda yerli turistler, hac ve umre dönüşü için alanlar oluyor. Hurma meyvesinin yanında hurma pekmezi, hurma poleni ve hurma balını da satıyoruz. Pek çok hastalığa devası nedeniyle bunlara da talep var. Ramazan ayında en çok talep edilen ürünlerin başında yaş hurma geliyor. Buzlukta sakladığımız yaş hurma tadı, lezzeti ve soğuk olarak tüketilmesi nedeniyle seviliyor.

mebrum-medine-hurmasi-(1).jpg

Mebrum Hurma

Medine ve civarında yetişen, halkımız tarafından Medine Hurması diye bilinen, Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere en çok tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir. Mebrum Jumbo'dan daha küçük boyutlu olması ile ayrılır.

Fiyat: 30-60 TL

acve-peygamber-hurmasi-(1).jpg

Acve (Peygamber) Hurması

Acve hurmasının zamanında Peygamber efendimiz tarafından ekildiği için Peygamber hurması olarak da bilinir. Diğer hurmalara göre daha büyük olan hurma, lezzetiyle de diğer hurmalardan ayrılıyor. Ayrıca bu hurmanın ayrıca şifalı olduğuna da inanılıyor. Bu hurmanın şifalı olması hakkında Peygamber Efendimizin bir Hadis-i şerifi bile var.

Fiyat: 70-100 TL

hudri-(1).jpg

Hudri Hurması

Hüdari Hurması olarak da bilinen bu çeşit lezzeti belirgin ve güzel, kan yapıcı olarak tüketilen bir hurmadır. Özellikle bayanlara ve çocuklara tavsiye edilen besleyici bir hurma çeşididir.

Fiyat: 20 TL

safavi-(1).jpg

Safavi Hurması

Medine ve civarında yetişen, halkımız tarafından, Hac ve Umre seyahatlerinden sonra ikram edilmek üzere en çok tercih edilen hurma çeşitlerindendir. Şeker oranı düşük, "karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında faydalı" olması nedeniyle tercih edilen, lezzetli bir hurmadır.

Fiyat: 28 TL

bagdat-hurmasi-(2).jpg

Bağdat Hurması

Açık renkli bir hurmadır. Ufak taneli olup lezzetli ve az şekerlidir. Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum sodyum magnezyum potasyum demir B ve A vitaminleri bulunmaktadır. Hurma lif mineral ve fenol açısından zengindir.

Fiyat: 7.5 TL

HURMA NASIL YETİŞİR?

Palmiyegillerden olan hurma ağacının yaklaşık 25 m yüksekliğinde gövdesi olur. Dallar arasında yetişen hurmalar salkım şeklinde olup yaklaşık 8-10 kg ağırlığında binlerce hurma taşır. Her ağaçtan 40-100 kg meyve elde edilir. Hurma ağcının ömrü de tıpkı insan ömrü gibi 60-70 sene, en fazla 130 senedir. En verimli yılları ise 15-40 yılları arasındadır. Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Döllenme olayı kış mevsiminde meydana gelir. Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır. Erkek hurma ağacına fahl (male palm), dişi hurma ağacına ise ünsa (female palm) denilir. Erkek hurma ağacının polenlerine “tal” denilir. Yeni filiz oluştuktan sonra kesilir ve dişi ağacın yakınına dikilir. Belli büyüklüğe ulaştıktan sonra da annenin yanından alınarak başka bir yere nakledilir. Hurma ağacının en verimli yılları 15 ile 40 yaşları arasındadır. 60 yaşından sonra da artık ya meyve vermez ya da çok az meyve verir hale gelir.

HÂLİD ŞEN - MERHABA ŞEHİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.