Hükümet Konağı 74 yıl önce yandı 

Hükümet Konağı 74 yıl önce yandı 

1924 yılında dönemin Seydişehir Kaymakamı Hilmi Bey tarafından Eski Askerlik Deposu binasının onarımı yaptırılıp, yeni odalar tanzim edilerek hükümet konağına dönüştürülen Seydişehir Hükümet Konağı, 19 Ocak 1947 sabahı saat 05.15’te yandı

1924 yılında dönemin Seydişehir Kaymakamı Hilmi Bey tarafından Eski Askerlik Deposu binasının onarımı yaptırılıp, yeni odalar tanzim edilerek hükümet konağına dönüştürülen Seydişehir Hükümet Konağı, 19 Ocak 1947 sabahı saat 05.15’te yandı Sorgu Hâkimliği Odasında başladığı düşünülen yangın, esasen usule uygun yapılmayan bacalardan çıkan kıvılcımların hatılı tutuşturmasıyla çıkmıştı.

KONU TELGRAFLA HEMEN KONYA'YA BİLDİRİLDİ

Konuyla ilgili Tarihçi Ercan Arslan önemli açıklamalarda bulundu: “ Seydişehir Adalet Başkatibi Atıf Sayar’ın yazılı beyanına göre Seydişehir Hükümet Konağı yangını şöyle cereyan etmişti.18-19 Ocak 1947 gecesi saat beşi çeyrek geçe raddelerinde müteahhit tarafından şartnameye ve fenne uygun olmayarak yapılan bacalardan çıkan kıvılcımların hatıla sirayet etmesiyle başlamıştı. İlk önce üst kat ve sonrada adliyenin bulunduğu alt katın yanmasına sebep olmuştur. Alevlerin üst katın tavanlarını ve tabanlarını bütün şiddetiyle sarmış olması nedeniyle Kaymakamlık, Maliye, Tahrirat, Ziraat Muallimliği, Tapu, Varidat, Vezne ve Muhasebe dairelerinden hiçbir şey kurtarılamamıştır.  Adliyeye gelince; yangından haberdar olan Ceza Yargıcı Kemal Özbek, Cumhuriyet Savcısı Sadi Gökmenoğlu, Zabıt Kâtibi Sabit Olgun, Zabıt Katibi Cemal Ayhan derhal olay yerine gelerek, ateşin alt kata sirayet etmek üzere olduğu bir esnada içeriye dalarak Adliyeye ait evrak vesaireyi kısmen kurtarmaya muvaffak olmuşlardır. Bu şahıslar hayatları pahasına mücadele etmişlerdi. Seydişehir Hükümet Konağı önüne gelen halk olan biteni anlamaya çalışıyor, yangınla mücadele etmeye çalışanlara yardımcı oluyordu. Adliyeden ne kurtulabilmiş ise bu şahısların azmi sayesinde kurtarılmıştı. Konu hemen telgraf ile Konya’ya bildirilmişti. Zabıta personeli de elinden geleni yapmıştı. Cumhuriyet Savcılığı o gün olaya el koyarak geceli gündüzlü tahkikata devam etmiş, gereken tedbirleri almış, olaya dair tahkikat yapmıştır. Yangında bir kasıt olmadığı anlaşılmış, ancak yangına sebebiyet verdikleri düşünülen bazı kimseler tutuklanmıştır. Tutuklananlar arasında Demokrat Parti Seydişehir İdare Kurulu Başkanı Osman Erkan da yer almaktadır.(Ekekon,20 Ocak 1947,s.1,Ekekon,17 Şubat 1947,s.2, Selçuk,22 Ocak 1947, s.1, Selçuk, 4 Şubat 1947,s.3). Bu esnada Seydişehir Belediye Başkanı Ali Kemal Duranoğlu idi.”

ÖNEMLİ BİR KAYBA UĞRADI

Tarihçi Arslan “Seydişehir’de Osmanlı dönemine ait son kamu binası da çıkan yangınla harap olmuş, mevcut alana şimdiki Hükümet Konağı yaptırılmıştı. Seydişehir Nüfus kütüklerinin bir bölümü de bu yangında yok olmuştu. Bu sebeple Seydişehir Nüfus kayıtları 1947’den itibaren bilirkişi marifetiyle, beyan esasına göre yeniden tutulmaya başlandı. Yangından kurtarılabilen kütük defterleri ise yakın geçmişte Ankara’ya gönderilmiştir. Seydişehir’in bu manada resmi hafızası gerek Milli Mücadele yıllarında Askerlik Şubesi ve Hükümet Konağının eşkıya güruhunca tahribi ile gerekse 1947 yangınıyla maalesef önemli bir kayba uğramıştı ” dedi.

ABDULLAH LEBLEBİCİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.