“Hükümet çiftçiye şaşı bakıyor”

“Hükümet çiftçiye şaşı bakıyor”

Çiftçiye tarım desteği 2020'de olduğu gibi 2021'de de 22 milyar lira olarak belirlendi.

Çiftçinin artan girdi maliyetlerine rağmen destekleme bütçesinde hiç bir artış yapılmamasına tepki gösteren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) göre tarımsal destek bütçesine 50 Milyar TL’nin ayrılması gerekirken, 22 milyar liranın ayrılması hükümetin üretici ve çiftçiye şaşı baktığını, onları açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkûm ettiğini gösteriyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’nin 27 Ekim 2020 tarihli Mükerrer sayısında yayınlanan “2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”na göre, ödemesi 2021 bütçesinden yapılacak olan 2020 ürünü tarım destekleri için 22 milyar lira ödenek ayrıldı. Destekleme bütçesinde hiç bir artış yapılmadığı için artan üretim nedeniyle birçok kalemde destekler reel olarak azalacak. Çiftçi daha az destek alacak.

ADALETSİZ BİR UYGULAMA BAŞLATTILAR”

2021 yılı tarımsal destek bütçesinde artış yapılmamasını eleştiren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş şunları söyledi: “2021 yılı bütçesinde tarım ve besiciliğe maalesef geçen yıl ayrılan pay kadar pay ayrılmış. 2019 yılında yapılan bütçede 2020 yılı için yüzde 37 artış yapan hükümetin 2021 yılı için desteklerde hiç artış yapmaması oldukça manidar. Bu kararTürkiye ekonomisinin iyi gitmediğini gösteriyor. Bunun bedelini sadece işçi, çiftçi ödemeyecek. Bunun bedelini herkes ödeyecek anlayışı içerisinde tarım sektörüne de böyle bir adaletsiz uygulama başlattılar.”

KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla değerine göre çiftçiye 50 milyar TL ayrılması gerektiğine dikkat çeken Yokuş, “2006 yılında çıkarılan mevcut yasaya göre; Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1’inin çiftçi ve hayvancılığa hibe olarak ayrılması lazım. 2020 yılı Gayrisafi Milli Hasıla’nın toplam değeri 5 trilyon lira. Buna göre en az 50 milyar TL’nin çiftçi ve besiciliğe ayrılması gerekirken, ayrılan paranın sadece 22 milyar olması artık hükümetin üreticiye çiftçiye, besiciye şaşı baktığını, onları açlığa sefalete yoksulluğa mahkûm ettiğini gösteriyor. Bu kabul edilebilir durum değildir” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.