Hukukçulardan yeni nafaka formülü!

Hukukçulardan yeni nafaka formülü!
Anayasa Mahkemesi (AYM), boşanan eşlere verilen yoksulluk nafakasının süresiz uygulanmasına ilişkin düzenlemeyi oy çokluğuyla iptal etti. Hukukçular Derneği Konya İl Temsilcisi Latif Cem Baran, toplu nafaka önerisini sundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun süredir tartışma konusu olan ve hukuki platformlarda gündemde bulunan süresiz nafaka uygulamasını oy çokluğuyla iptal etti. Bu karar, boşanan eşe ödenen süresiz nafakaya dair Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde önemli değişiklikler yapılmasını gerektirecek. AYM'nin iptal kararı, alınan kararın üzerinden 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Konuya ilişkin Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Hukukçular Derneği Konya İl Temsilcisi Latif Cem Baran, düzenlemenin AYM kararının gerekçelerinin ayrıntılı incelenmesinin ardından netleşeceğini söyledi. Hukukçu Latif Cem Baran, ekim ayında kararın gündeme gelebileceğini ileri sürdü.

İŞ YÜKÜNÜ AZALTACAK!

Baran, “Anayasa Mahkemesi kararı iptal ederek topu Meclis’e attı. 9 ay gün verildi, bu süre zarfında yasal düzenleme yapılmasını ön gördü. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), gerekli yasal düzenlemeleri yapıp, kanunlaşmasını sağlayacak. Çeşitli teklifler, öneriler incelenebilir. Bu durumda; nafakanın artırılması davalarını engelleyecek, nafakanın kaldırılması davasını engelleyecek ve nafaka yükümlüğünden doğan ceza davalarını engelleyecek. 3 davanın engellenmesi büyük bir iş yükünü birilerinin üzerinden alacak. Sürecin nasıl işleyeceği bir boşluktadır” dedi.

4-3-baran.jpeg

‘1 YIL EVLİ KALANLA 15 YIL EVLİ KALAN AYNI OLMAMALI’

Hukukçular Derneği Konya olarak önerilerinin toplu nafaka ödenmesi olduğuna vurgu yapan Hukukçu Baran, “Toplu bir nafakayla ödeme yapılmalı. Toplu bir nafaka da evlilik yılına, çocukların sayısına göre oranlanmalı. 1 yıl evli kalanla 15 yıl evli kalan aynı olmamalı, mutlaka bununla ilgili toplu bir nafaka, kimseyi sebepsiz zenginleştirmeden, kimseyi sebepsiz fakirleştirmeyecek bir oranda nafaka belirlenmelidir. Bununla birlikte insanlar bir daha nafakadan dolayı birbirine dava açmayacaktır. Aksi takdirde süresiz nafaka süreli hale gelip farklı sürelerde olursa, bu gayretin bir anlamı kalmaz” diye konuştu.

‘SÜRECİN GÜNDEMDE TUTULMASI GEREKİR’

Süresiz nafaka tartışmasının netleşene kadar gündemde tutulması gerektiğine dikkat çeken Hukukçular Derneği Konya İl Temsilcisi Latif Cem Baran, şunları söyledi: “Toplu nafaka verilmeli, bu durumda da nafaka sorunu bitmelidir. 9 aylık süre içinde yine Yasama Yılında yani ekim ayında gündeme geleceğini düşünüyorum. O zamana kadar bu sürecin gündemde tutulması gerekir.”

Kaynak:Erkan Asan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.