‘Hudut güvenliği için komutanlık kurulmalı’

‘Hudut güvenliği için komutanlık kurulmalı’

Mülteci sorununun beka meselesi haline geldiğini belirten Emekli Albay Orkun Özeller, Türkiye’nin hudut güvenliğini artırması için acilen Güney Ordu Komutanlığı adı altında etkin bir yapı oluşturması gerektiğini söyledi

Emekli Albay Orkun Özeller, Türkiye’nin hudut güvenliğini sağlaması için Suriye, Irak ve İran sınırlarını kapsayacak bir şekilde Güney Ordu Komutanlığı’nın kurulması gerektiğini söyledi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de başdanışmanı olan Orkun Özeller, “Güney Ordu Komutanlığı adı altında etkin bir yapı oluşturulacak. Suriye, Irak ve İran bölgelerinde 3 ayrı özel müşterek Hudut Kolordusu. Buna bağlı Hudut Tugayları kurulmalıdır. Etkin bir hudut güvenliği için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Hudut birliklerinde görev yapacak hudut sınıfı olacak, bunların özlük hakları ayrıca düzenlenmelidir" dedi.

adsiz-006.jpg

‘HUDUT NAMUSTUR’ DÜSTURU

Hudut güvenliğinin Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Özeller, şunları söyledi: Özellikle Suriye, İran, Irak hudutlarımızı kapsayacak şekilde bir Güney Ordu Komutanlığı'nın kurulması zorunlu bir durum haline gelmiştir. Bu üç komşu ülkenin hudutlarına angaje olmuş, sadece hudut güvenliği ile ilgili çalışan, müşterek özel hudut kolordusu gibi bir yapı olmalı. Coğrafya farklarına ve tehdit unsurlarına göre uzmanlaşmış, gerekli tedbirleri alacak bir yapı. Genelkurmay Başkanlığı 'Hudut namustur' düsturu ile hudutlarımızı etkin şekilde korumak için gerekli çalışma ve çalıştayları yapar. Siyasi mekanizmalar ise gerekli desteği, maddi desteği verir. Sahadaki asker işin doğrusunu bilir. Güney Ordu Komutanlığı ile askerlerimiz doğal afetlere hazır olacaktır" dedi.

adsiz-007.jpg

SIĞINMACI MESELESİ BEKA SORUNU

Sığınmacı sorununun bir beka sorunu haline geldiğinin altını çizen Özeller, "Sığınmacıların toplumda oluşturabileceğini görmemiz gerekiyor. Sığınmacı asla bitmeyecektir. Kendi başlarına kendi siyasi çıkarları için almış oldukları kararlar maalesef bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin beka sorunu haline gelmiştir. Sınır kapılarından insanların geçtiğine dair görüntüler için 'Onlar İran, Afganistan sınırından görüntülerdir' diyor. Ya hudutta Türkiye Cumhuriyeti yazısı olan görüntü var. Girenler nereden girdi? Sanki biz hiç hudutta olmadık. Türkiye'ye giren sığınmacılar güvenlik zafiyetiyle bir şekilde buraya gelmiştir. İktidara oy veren her vatandaşın bu konuda hükümeti sıkıştırması gerekiyor. Aksi halde her vatandaş yaşanan olumsuzluktan sorumlu olacaktır" dedi.

AFRİKA’DAN DA SIĞINMACI AKINI OLABİLİR

Gerekli tedbirler alınmazsa önümüzdeki yıllarda daha fazla sığınmacının ülkeye akın edeceğine dikkat çeken Emekli Albay Orkun Özeller, “Hudut güvenliği sadece içerideki Suriyeli sığınmacılarla ilgili değil. Küresel ısınmanın da etkisiyle gerek Afrika'dan gerek Ortadoğu'dan ilave sığınmacı akınıyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz yüksek. Birkaç yıl içerisinde sınırlarımıza dayanacak bir göç dalgasıyla karşılaşabiliriz. İnsanlar daha yaşanabilir alanlara göçmek isteyecektir. İşte bu yüzden gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman tedbir almamız gerekiyor. Bilhassa Doğu ve Güneydoğu sınırlarımızda tedbirlerini artırmalıyız. Bunun için Güney Ordu Komutanlığı’nı kurmamız gerekiyor. Hudut birliklerimiz gece gündüz yoğun bir şekilde çalışıyor. Devletimiz hudutları kapatmak için beton duvarlar ördü. Sınırları asıl koruyacak olan şey kanunlardır. Askerlerimiz yasal yetkilerini kullanmak zorundadır. Bu bölgelere yeniden mayın döşenmesi gerekiyor. Askerimizin elini İHA ve SİHA'lar ile güçlendirmeliyiz. Taktik İHA'lar kullanarak güvenlik imkan kabiliyetini artıracaklar. Hudut Güvenliği ayrı bir hukuksal bilgi ve tecrübe gerektirir" şeklinde konuştu. Sığınmacıların ülkeye akın akın gelmesinin bir FETÖ planı olduğunu kaydeden Özeller, “1990’lı yıllarda can havliyle Irak sınırımıza gelen peşmergeler vardı. Peşmergeler belli kamplarda kaldı. Türkiye’nin dört bir tarafına dağıtılmadı. Sınırın önünde durdurduk, bazı hayati durumları olanları çeşitli kamp bölgelerine aldık ve kontrol ettik Bunu o yıllardaki imkan ve kabiliyetlerimizle yaptık. Bugün sığınmacılar Türkiye'nin dört bir tarafına dağılmışsa, bu FETÖ'nün öngördüğü demografik yapıyı bozmak üzerine bir plandı. Bunu savunmak akıllara ziyan bir şey” diye konuştu

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum