Hoşgörü diyârında mülteci bir ustanın hikâyesi

Hoşgörü diyârında mülteci bir ustanın hikâyesi

Bir yıl önce Gine'den Türkiye'ye mülteci olarak gelen Musa Kanara (37), kendi ülkesinde yaptığı oto tamirciliği mesleğini, artık hoşgörü diyarı olarak bilinen Konya'da sürdürüyor.

Gine'de 25 yıl oto tamirciliği yapan Kanara, özellikle Japon araçlarının motorları konusunda uzmanlaşmış. Mülteci işçisinden çok memnun olduğnu söyleyen İbrahim Bademci, "Böyle bir ustam daha olsa sırtım yere gelmez" diyor.

İki çocuğu ve eşini de alıp Gine'den yollara düşen Musa Kanara, iki hafta boyunca hiç dinlenmeden yolculuk yapmış. Gineli göçmen, önce Libya'ya, oradan Suriye'ye ve daha sonra Türkiye'ye giriş yapmış. Kanara, hayat pahalılığı nedeniyle geçimini sürdüremeyince eşi ve çocuklarını ülkesine geri göndermiş. Konya'da bir süre mülteci barınma evinde kaldıktan sonra iş aramaya başlayan Kanara, bir gün bisiklet yolu çalışması yapan işçilerin yanına giderek iş aradığını söylemiş. Patronla görüşen Kanara, iki ay boyunca bisiklet yolu yapımında işçi olarak çalışmış. Kanara'nın asıl mesleğinin oto tamirciliği olduğunu öğrenen patronu, bisiklet yolu işinin sona ermesiyle ona asıl mesleği üzerine bir iş bulmuş. Gineli göçmen, böylece asıl mesleğini Türkiye'de devam ettirmeye başlamış. 

Kanara, Gine'deki araçların büyük çoğunluğunun Japon menşeili olduğu için bu araçların motorlarını çok iyi tanıdığını ve her türlü tamirini yapabildiğini anlatıyor. Haftalık 200 TL kazandığını söyleyen Kanara, para kazanmaya başlamasıyla birlikte mültecilerin yanından ayrılıp bir ev tuttuğunu söylüyor. Kanara, eski çalıştığı yerden daha iyi bir maaş teklifi almasına rağmen asıl mesleği olan oto tamirciliğini bırakmadığını aktarıyor. İş yerine gelen müşterilerin kendisini görünce şaşırdığını aktaran Kanara, Türklerin çok muhabbet canlısı olduğunu söylüyor. Müşterilerin kendisine 'memleket nere hemşerim' gibi sorular yönelttiğini söyleyen Kanara, iş yerindeki muhabbetlerle Türkçesini de geliştirmiş.

 

Kanara'nın patronu İbrahim Bademci de bir Japon otomobil firmasının araç servisi hizmetini veriyor. Mülteci ustasından çok memnun olduğunu söyleyen Bademci, "Musa çok dürüst ve işine hile karıştırmayan biri. Bir iş vereyim, onu a'dan z'ye tamamlayıp bitirir, aklım arkamda kalmaz." diyor. Kanara'nın özellikle Japon araçların motorlarını çok iyi tanıdığını söyleyen Bademci, "Ben bir Japon markasının servis işini yapıyorum. Musa da bu araçları çok iyi tanıdığı için gözüm kapalı onu işe aldım. Böyle bir ustam daha olsa sırtım yere gelmez." diyor.

MUSTAFA GÜZEY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.