Hırdavat sektöründe fiyat ve tedarik sorunu

Hırdavat sektöründe fiyat ve tedarik sorunu

Hırdavat sektörü artan ürün çeşitliliği ve yeniliklerle gelişmeye devam ederken fiyat artışları ve tedarik sorunu yaşıyor. Yaşananlar sorunlar sektörde ciddi sıkıntılara neden oluyor

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Okka, hırdavat sektöründe fiyat artışları ve tedarik zincirindeki sorunların ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Sektörün hammadde ve yeni ürün açısından dışarıya bağımlı olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Okka, “Hammadde ve tedarik sorunu yanında döviz hareketliliği sektörü gün geçtikçe sıkıntıya sokuyor. İnşaat maliyetlerinde yüksek artışlar nedeniyle yatırımları durması sektörün kilitlenmesine yol açmaktadır. Hırdavat sektörü gün geçtikçe yenilenmeye, gelişmeye ve ürün çeşidini artırmaya devam ederken tedarik sorununa da davetiye çıkarmaktadır.” dedi.

Mehmet Ali Okka, piyasa koşullarının sürekli değiştiği bir ortamda hammaddeye ulaşmanın güçleştiğini ve tedarikte aksamalara yol açtığını ifade etti. Pandemi döneminde e-ticaretin zirve yaptığını kaydeden Mehmet Ali Okka, şu değerlendirmeyi yaptı: “Pandemi döneminde özellikle çağımızın zirveye doğru yükselen e-ticaret sayesinde hem yeni kapıların açılmasına hem de tedarik zincirinin zorlaşmasına neden oldu. Pandeminin ilk 2 yılı ürün bulmak ve tedarik etmek zor olsa da akışkan bir ticaret vardı. 2022 yılının başından bu yana hırdavat sektörünün pandemisi yaşanmaktadır. Sürekli değişen fiyatlar gerek müşteriye gerekse firmalara olan güveni zedelemektedir. Satıcının bile fiyat söylerken çekindiği bir döneme girildi.”

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ VE MÜŞTERİ PROFİLİ DEĞİŞTİ

Mehmet Ali Okka, hırdavat sektörünün ilk bakışta sadece inşaat sektörüne hizmet veren bir sektör olarak bilinmesine karşın ürün gamının değişmesi ile direkt nihai tüketiciye hizmet vermeye başladığını söyledi. Ürün gamına ilk olarak ankastrenin eklendiğini belirten Mehmet Ali Okka, evye, armatür gruplarının takip ettiğini kaydetti. Sektörün yeni trendinin züccaciye olduğunu ifade eden Mehmet Ali Okka, “Bu gelişmelerin yaşanmasında en büyük etkinin artık insanların evlerine yaptırdıkları en küçük dolabı bile uzman bilgisi dahilinde yaptırmalarından kaynaklanıyor. Her mobilyacının bir mimarı ve mühendisi var. Çizim ve yapım aşamasında uzman desteği alınması sektörü bambaşka bir yere taşımaktadır. Sektörde yeniliklere açık olanız gerekiyor değilse küçülmeye ve yok olmaya mahkum oluyorsunuz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.