Hayriye Oflaz: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Hayriye Oflaz: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Siyasi partilerin Konya’daki il Başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

DEVA Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Hayriye Oflaz 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

 

Geçmişten bugüne, dünyada kadına “erkeğin arkasında” olarak yakıştırılmış konum sadece kültürel, coğrafi, dini, toplumsal ve ekonomik bir sorun değildir, bir insanlık sorundur.

Bugün kadın kendini güvende hissetmiyor, kaygıları var, tedirgin. Kendisinin, ailesinin, çocuklarının geleceğinden endişeli. Bir takım gazete haberlerinde çocuklarınızla markete gitmeyin haberleri yapılırken anne iki seçenek arasında kalıyor. Gelir bu kadar daralırken kadın iş mi ev mi seçimi yapmak zorunda kalıyor. Biz kadın olarak Sayın Kadın Politikaları Başkanımız Elif Esen'in de dediği gibi; “kimsenin kendini dışlanmış, öteki hissetmediği, haksızlıkların yaşanmadığı bir Türkiye istiyoruz, biz insan onuruna yaraşır hayat standartları istiyoruz, biz iş aş sorunu olmayan, gençlerin Ev Genci olmadığı, babaların ucuz ekmek kuyruklarında beklemediği bir Türkiye istiyoruz, biz kadınların cinayete kurban gitmediği, katillerin dışarıda gezmediği, anaların babaların dizlerini dövmediği bir Türkiye istiyoruz, biz çocuklarımızın geleceğinden endişe duymayacağımız eşit şartlarda eğitim istiyoruz, biz refahın tüm toplumu kapsadığı gelir uçurumlarının olmadığı bir Türkiye istiyoruz.”

Aileyi korumaya, güçlendirmeye, sosyal yaşam kalitelerini artırmaya yönelik mahallelerde 3 temel hizmet merkezimiz olacak. İlki çalışan annenin güvenle çocuğunu emanet edebileceği kreş. Kreşlerde yerel yönetimlerle ortak çalışma yürüteceğiz. Mahalle bazlı, uygun fiyatlı ve kaliteli bakım hizmeti olacak. İkinci olarak annenin sorumluluk alanındaki en önemli bireyler olan gençlerimizin eğitimlerini destekleyecek, fırsat eşitliğini sağlayacak etüt merkezleri. Gönüllülerin, özellikle üniversite öğrencileri ve emeklilerin destekleyeceği, bilgisayar ve interneti olan, özellikle dar gelirli gençlerimizin faydalanacağı, güçlendirileceği merkezler olacak. Son olarak yine kadının hayatını kısıtlamada en önemli etkenlerden olan engelli ve yaşlı bireye bakmak zorunda olan kadınlarımıza dair çözüm yaklaşımımız, engelli ve yaşlı bakım merkezleri. Fedakârlıklarla yaşamlarını sürdüren ailelerimizin sosyal hayata katılımlarını destekleyecek, saatlik günlük hizmet verecek aile yaşam merkezleri. Biz kadın çalışmalarımızda hızlı kazanımlara önem vereceğiz, kadınlarımızın dezavantajlarını giderecek politikalar bizim önceliğimiz olacak. Sosyal hizmet uzmanlarımız aileye bakacak, resmi çekecek, çocuk, işsiz, engelli, yaşlı ve bunun gibi ailenin profili nasılsa ona göre o aileye yaşam koçluğu yapacak, aileyi takip edecek. Pusulamız hakkaniyet olacak.

Türkiye'de kadın hakları konusuna gelecek olursak; Türk kadını İstiklal Savaşında gerek cephede gerekse cephe gerisinde tüm gücüyle ülkesine hizmet vermiştir. Türk kadının bu fedakâr ve güçlü çehresi sayesinde kendilerine erkeklerle eşit hakların sağlanmasına birçok dünya ülkesinden çok önce kapı açmıştır. Bugün şüphesiz Türk kadınının siyasi, sosyal ve aile hayatındaki etkisi eskiye göre daha kuvvetli olsa da birçok alanda eşitsizlikleri görüyoruz. Kadına şiddetsiz bir gün geçmeyen ülkemizde, her gün katledilen kadınların varlığı yüreğimizi dağlıyor. 2020 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde sadece kayıtlara geçen 388 kadın cinayeti, kadınları koruması gereken kanunların uygulanamadığını açıkça gösteriyor.

Bizler Deva partisi olarak Türk kadınının eğitim hayatındaki varlığını sürdürmesi, sosyal yaşamdaki ve iş hayatındaki cinsiyet ayrımına maruz kalmaması için politikalar geliştirmek üzere çalışıyoruz, çalışacağız. Her türlü şiddet olgusunun sonuna kadar karşısında olacağız ve bu hususta tüm meslek dallarıyla ortak çalışmalar yürüteceğiz. Herkesin her kesimden sesini dinleyeceğiz. İlk olarak kadınların toplumda haksız yargılanmalarının önüne geçmek için eğitici ve öğretici çalışmalar yapacağız. En nihayetinde esas temel problemlerden birisi bizi içimizde ayrışmaya iten siyasi söylemlerdir. Biz birlik olmadan hareket edemeyiz. Önce kadınları sağcısıyla solcusuyla, başı açığıyla kapalısıyla, inançları ve bu inançların seviyesiyle hepsini birleştireceğiz. Bizim temelimiz insandır, kadındır, kadınlar arasındaki bu kutuplaştırmayı bitirmeden attığımız her adım beklenilen sonucu getirmeyecektir. Önce herkes ön yargısını kıracak, başı kapalıysa şöyle davranmalı açıksa böyle davranmalı algısını bir kenara bırakacak. Bir kadını kıyafetiyle yargılamak kimsenin hakkı değildir. Nitekim biz yargılayan değil birleştiren olacağız. Kadınlarımızın devası olacağız ve bu hareket Anadolu’nun kalbinden Konya’dan başlayacak.

Bu vesileyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüzü kutluyor, tüm kadınlarımızın daha mutlu olduğu bir Türkiye ve dünya özlemimizi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.