Havuç üretiminde girdi maliyetleri arttı

Havuç üretiminde girdi maliyetleri arttı

Üreticinin büyük bir verim kaybı yaşamadığını söyleyen Havuç Üreticisi Mehmet Çetin, “Kaliteli havuç için, masraftan kaçmamak gerekir. Bu yüzden ağır girdi maliyetlerinin azaltılması gerekir” dedi.

Türkiye’de en fazla havuç üretimi yapılan Kaşınhanı'nda hasat dönemi bitti. Yeni ekim dönemi için ise hazırlıklar başladı. Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'inin karşılandığı Kaşınhanı'nda verim yüz güldürdü. Havuç üreticisi, yeni dönemde aynı kalitenin ve verimin yakalanması adına ağır girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiği çağrısı yaptı. Havuç üretimi yapan Mehmet Çetin, “Havuçta önemli olan kaliteyi yakalamak. Havuç iyi olursa, satışı da iyi olur. Bir havucun kaliteli olması için de üreticinin ilacından gübresine kadar, hiçbir konuda masraftan kaçınmaması gerekir. Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Bu konuda bir önlem alınmalı” dedi. Türkiye'nin birçok ilinin sıra, Kaşınhanı havucu yurt dışında da Balkan ülkeleri, Arap ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor.

HAVUCUN BİR DÖNÜMLÜK ÜRETİM MALİYETİ 17 BİN TL!

Havuçta hasat döneminin bittiğini, verim kayıplarının olmadığını aktaran Çetin, “Borçlarımızı ödedik mi, bizden iyisi yok” dedi. Yeni dönem ekimi için hazırlıklarının başladığını kaydeden Çetin, şunları kaydetti: “Kaşınhanı'nda üreticinin elinde havuç kalmadı. Doğrusu yeni dönem için umutluyuz ama belirsizliklerimiz de var. En öncelikli beklentimiz yağışların yeterli olması. Doğrusu havuç, bir mısır kadar su istemez ancak kuraklık olunca da üründen istenilen verim alınamaz. 2020 yılı üretimimiz iyiydi. Kaşınhanı'nda üretimden uzaklaşan yok. Başka yapacak işimiz olmadığı için havuç üretmeye mecburuz. Kaliteli havuç, her zaman para kazandırır. Lahana ve havuç üretimi çok maliyetli bir iştir. Mazotun litresi geçen yıl 4 liraya kadar düştü. Şimdi 6. 70 TL. Üretici, güz gübresi alıp atacak. Geçen yıl bin 200 liraydı. Bir ay önce alalım dedik, 2 bin 100 TL denildi. Duyuyoruz, şimdi de 3 bin TL olmuş. Dolar yükseldiği zaman aldığımız mahsulün maliyeti arttı. Düştüğü zaman maliyette bir azalma yok. Tohum Fransa'dan geliyor. Tohumu geçen yıl 2 bin 200 liraya aldık. Bu yıl 2 bin 800 TL ile 3 bin TL arasında. Bir dönüm havucun maliyeti, üreticiye ortalama 17 bin lira. İvedilikle girdi maliyetlerinin azaltılması gerekir.”

adsiz.jpg

ÖDEMELER ÇEK ÜZERİNDEN YAPILIYOR!

Ürünlerin üreticiden çıktığı fiyat ile market fiyatları arasında uçurum olduğuna değinen Havuç Üreticisi Mehmet Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İç piyasada düzen yok. Düzenin oturtulması gerekir. Hâlci bizden 1 liraya havuç alıyorsa, 2 liraya satıyor. Pazarcılar farklı, marketler farklı bir fiyata ürün satıyor. Ürünlerin üreticiden çıkış fiyatı ile market satış fiyatları arasında uçurum var. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Fiyat farkı, en az yüzde 200-300 oluyor. Bir de piyasada sıcak para döngüsü sıkıntısı var. İşler, ödemeler çek üzerinden hallediliyor.”

BAZI BÜYÜK ŞİRKETLER ÜRETİM YAPTIĞINI GÖSTERİYOR AMA YAPMIYOR!

Devletin üretilen çoğu ürüne teşvik verdiğini, havuca vermediğini hatırlatan Çetin, “Çoğu havuç üreticisinin kendi arazisi yoktur. Farklı noktalarda kiralamalar yapılarak, ekim yapılıyor. Kaşınhanı'nda tarlalar yoruldu. Toprağın 3-4 yılda bir dinlendirilmesi gerekir. Riske gireceğimiz bir durumumuz yok. Bu yüzden farklı noktalardan araziler kiralanarak üretim yapılıyor. Farklı bir durum daha var. Hazine arazileri üzerinde bazı büyük şirketler üretim yaptığını gösteriyor ama yapmıyor. Üretim yapmadıkları halde destek görüyorlar. Biz, üretim yapacağımız alanları daha pahalıya kiralıyoruz. Bu konuya da bir çözüm üretmeli” şeklinde konuştu. Son olarak bu dönemlerde havucun tonuna bin 500, bin 600 TL fiyat biçildiğini söyleyen Havuç Üreticisi Mehmet Çetin, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Buzhane havuçları ise 2 bin 200 TL. Havucun tonu, yaz başlangıcında 2 bin 500 TL'den alınır. Mal bollaştıkça, fiyatı geriler. Yeni sezonun bu dönemlerinde de havuç fiyatının bin 500 TL'nin altına düşmemesi gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum