Havuç tam bir vitamin deposu

Havuç tam bir vitamin deposu

Her zaman sofralarda bulunması gereken sebzelerden olan havucun faydaları saymakla bitmiyor.

İçerisinde A, B,C, D ve E vitaminleri bulunan havuç, görme bozukluklarının önüne geçtiği gibi bağırsakları da çalıştırmaya yardımcı oluyor
Ülke genelinde havuç üretiminde söz sahibi olan Konya, Türkiye havuç ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Ancak Türkiye genelinde ve Konya'da havuç yeterince tüketilmiyor. Vitamin bakımından oldukça zengin olan havuç kalbe ve gözlere de kuvvet veriyor. Beslenme uzmanları, havucun bitkinliğe ve kansızlığa iyi geldiğine dikkat çekti. Tohumu, kökü ve yapraklarının ayrı ayrı kullanılbileceğini belirten yetkililer, kurutulmuş tohumları kaynatılarak yapılan çayın anne sütünü arttırdığını açıkladı. Uzmanlar, “Bazı kimseler, et, balık ve tavuk ızgaranın yanında haşlanmış brokoli ve havuç yemeyi sevmezler. Özellikle sağlık sorunu yaşayan ve  tedavi gören ileri yaştakiler, kendilerine et, köfte veya tavuk ızgara yanında haşlanmış havuç ve patates püresi sunulduğunda “yine mi hasta yemeği” diyerek şikayetçi olurlar. Halbuki; havuç, antioksidan özelliklidir ve tüketilmesi sağlık açısından çok yararlıdır. Kansere karşı koruyucu olduğu gibi, kolastrol oranını düşürdüğü ve kalp sorunu olanlara, özellikle de damar sertliğine karşı iyi geldiği bilinir” dedi.
HAVUÇ BİR ÇOK VİTAMİN İÇERİYOR
“Havuç A vitamini deposu olmakla birlikte, K, C, B ve E vitamnlerini de içerir” diyen beslenme uzmanları, “Havucun en önemli özelliği yüksek oranda A vitamini içermesi. Eğer 120 gram havuç tüketirseniz, vücudun bir günlük A vitamini ihtiyacının tam 4 katını almış olursunuz. A vitaminin ise insan sağlığı açısından yararlı tarafları çoktur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, cilde yarar sağlar. Ayrıca sindirim sisteminde oluşan ülserleri tedavi eder. A vitamini diş sağlığı açısından da gereklidir. Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yine 120 gram havuç tüketildiği zaman, vücudun bir günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 20’si, C vitamini ihtiyacının yüzde 12’si karşılanmış olur. Potasyum ve Magnezyum açısından önemini yabana atmayalım. Gün içinde 120 gram havuç tüketildiğinde vücudun potasyum ihtiyacının yüzde 11’i, Magnezyum ihtiyacının ise yüzde 8’i karşılanır. Havuç, B, B2, B3 ve B6 vitaminleri de içerdiği için, mutlaka tüketilmesi gereken sebzelerden biridir. Ülkemizde havuç tüketiminin ne kadar yaygın olduğu pek bilinmez. Ancak, evde ve lokantalarda genellikle limonlu ikram yapıldığı gibi, rendelenmiş vaziyette salataya ilave edildiğinde çok güzel bir lezzet ortaya çıkar. Ayrıca meze olarak yoğurtlu havuç servisi de yaygındır. Evde veya lokantada biftek, ya da köfte tüketirken, yanında haşlanmış havuç ve brokoli servis etmek sağlıklı bir seçenektir. Biz de havuç çorbası pek yaygın değildir, ama Türkiye’de ve dünyanın birçok bölgesinde sevilen çeşitler arasındadır” ifadelerini kullandı.
GÖRME BOZUKLUKLARININ ÖNÜNE GEÇİYOR
Kaşınhanı'nda havuç üretimi yapan bir çiftçi ise havucu zeytinyağı ile tüketmenin ayrı lezzeti ve faydası olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti: “Havucun içindeki A vitamininin görme bozukluklarına, bağırsak ve akciğer kanserine karşı koruyucu olduğu bilinen bir gerçek. Havuçta bolca bulunan A vitamini yağda çözülebiliyor. Havuçtan en üst düzeyde fayda sağlamak için üzerine zeytinyağı dökerek tüketin. Havucun 100 gramının sadece 43 kalori enerji olduğu için kilo sorunu oluşturmaz. B1, B2 ve C vitamini açısından iyi bir kaynak. Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor yönünden zengin olan havuç içerdiği karoten vasıtası ile kolesterolü düşürüyor.”
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.